Gazete Vatan Logo

‘Konuşturmak için bayrak açtırdım’ savunması

Dink cinayetiyle ilgili davada ifade veren dönemin Samsun Jandarma Astsubayı olan Birol Ustaoğlu, “ O gün Samast’ı konuşturmak için 2 kez bayrak açtırmak zorunda kaldım. Sanığın kahramanlaştırılmasını hiç düşünmedik” dedi

‘Konuşturmak için bayrak açtırdım’ savunması

Hrant Dink cinayetine ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler ve jandarma görevlilerinin ile ana dava hükümlülerinin de aralarında bulunduğu 85 sanıklı davanın görülmesine devam edildi. Mahkemede savunma yapan dönemin Jandarma Astsubay Birol Ustaoğlu, İhlas Haber Ajansı Samsun muhabiri Muammer Ay’dan Ogün Samast’ın bu bölgeden geçeceği yönündeki bilgisi üzerine harekete geçtiklerini belirterek, “Samsun İl Jandarma olarak ilk benim haberim oldu. Bu bilgiyi ve Asayiş Şube Müdürleriyle de paylaştık, Daha sonra 3 araçla terminale gittik ve Samast’ı otobüsten aldık” dedi.

‘Bayrağı vermek istemedi’

Samast’ı gözaltına aldıklarında üst aramasında bayrak çıktığını ve bayrağı almak istediklerinde aşırı tepki verdiğini belirten Ustaoğlu ifadesini şöyle sürdürdü: “Biz de şaşırdık. ‘Bayrağımı benden alırsanız hiçbir şey öğrenemezsiniz’ dedi. Böyle olunca Başsavcı olayın aydınlatılması için iyi niyetle bayrağın üzerinde kalmasını söyleyerek her şeyi anlatsın dedi. Odaya getirdiğimizde üç kamerayı görünce tepki gösterdi. ‘Abi ben bayrağımı açabilir miyim’ dedi. Komutanıma zanlının bayrakla fotoğraf çektirmek istediğini, ondan sonra her şeyi anlatmak istediğini söyledim. İçeri geri geldiğimde Samast bana ‘abi bayrağı çıkarayım mı?’ dedi. Ben de ‘çıkaracaksın ama bize söz verdin. Olayı bize bütün samimiyetinle anlatacaksın’ dedim. Çay ocağında fotoğraf çekilmesi için tek müsait yer 2007 Tema Vakfı takviminin olduğu yerdi. Çay ocağındaki diğer eşyalar fotoğrafta çıkmasın diye yakın plan çektik. Bu takvimlerden yılbaşında emniyet müdürlüğüne bol miktarda gelmişti. Üzerinde Mustafa Kemal’in erezyonla ilgili söylediği sözlerin bu şekilde karşımıza çıkacağını hiç düşünmemiştik. Bizi en çok üzen bu konu oldu. Sanığın kahramanlaştırılmasını hiç düşünmedik. Eldeki mevcut başarımızın önüne geçti. Ogün Samast’ı konuşturmak için 2 kez bayrak açtırmak zorunda kaldım.”

Haberin Devamı

‘’Yaslan şöyle oğlum...’

Samast, Samsun Terörle Mücadele’de bayraklı poz verirken, yanındaki takım elbiseli kişi, “Yaslan şöyle oğlum, ikimizi beraber çekiyorlar. Bundan rahatsız olma” derken, daha sonra yanına gelen polis ve Jandarma görevlisi de, “Eğer bir tek gazetede, bir tek yayın kuruluşunda bunları görürsen ben ... çocuguyum, kendi adıma” diyordu.

Haberin Devamı

Göz göze gelince ateş edememiş

Ogün Samat’ın yakalandıktan sonra olayı tek başına yaptığını söylediğini belirten Ustaoğlu, “İnternetten gazetenin adresini bulduğunu olay yerinde daha önceden keşif yapmadığını anlattı. Olay günü Hrant Dink gazeteden çıktığı esnada bir anda göz göze geldiklerini, Hrant Dink’in şüphelendiğini ancak cesaret edemediği için ilk başta ona ateş edemediğini söyledi” dedi.

‘Görüntüler çelik kasada tutuluyordu’

Görüntülerin çelik kasaya konulduğunu söyleyen Ustaoğlu, “4 gün sonra görüntüleri bir TV’de gördüm. Müfettiş gönderildi. Müfettişler böyle bir şeyin mümkün olmadığını söylediler. İfade alınan bilgisayarın incelenmesine karar verildi. Alelade bir adam bilgisayarın odasını açtı. Sonra bilgisayarın merkezi ağ sistemine bağlı olduğu ortaya çıktı” dedi.

Haberin Devamı