Gazete Vatan Logo

'Komşularla sıkıntı Türkiye'nin sonu olur!'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Ak Parti hükümetinin uyguladığı dış politikayı eleştirdi. Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin linç edilerek ölümüne Türkiye’nin de ortak olduğunu ileri süren Tekin, "Şimdi burada yanı başımızdaki komşularımızla bizi böyle bir sıkıntıya sokmak Türkiye’nin de sonu olur, hepimizin de vicdanları kanar" dedi.

Şanlıurfa merkeze bağlı Kısas Beldesi’nde geleneksel Aşure Şenlikleri’nin 9’uncusu düzenlendi. 3 bin kişiye aşurenin dağıtıldığı şenlikte, mahalli halk ozanları deyişler seslendirdi, yerel sanatçılar konser verdi. Aşure Şenlikleri’ne Şanlıurfa Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Hacıbektaş Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy, sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Başkanlığını CHP’li Ali Ersöz’ün yaptığı Kısas Beldesi’nde yapımı tamamlanan parkın açılışını da gerçekleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, daha sonra platforma çıkarak kalabalığa hitap etti.

GÜRSEL TEKİN: SURİYE İLE NASIL BU HALE GELDİK

Şanlıurfa’nın sınırında bulunduğu Suriye’de yaşanan olayları hatırlatarak, Türkiye’nin komşu ülkelerle ilişkilerini eleştiren Tekin, şunları söyledi:

"Hemen yanı başımızda çok büyük sıkıntıların yaşandığını hepiniz fark ediyorsunuz. Bu coğrafyada yaşayan insanlarla, sınır komşumuz olan insanlar arasında hiçbir fark yok. Nasıl ki; burada Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla, Alevi’siyle, Sünni’siyle kardeşçe yaşamasını becermişsek, o bölgedeki insanlarımızın da aynı duygularla yaşamasını çok arzu ediyoruz. 1.5 yıl önce Sayın Başbakan ve iktidar yetkilileri komşu ülkelerimizle iyi ilişkilerin oluşması için çok ciddi çaba sarf ettiler. Biz de ana muhalefet olarak bunu takdirle karşıladık. Uzun süredir beklentimiz olan, en azından toplumun beklentisi olan bir komşuluk, kardeşlik ilişkisi oluşması hepimizi çok mutlu etmişti. Bu vesileyle, bu bölgedeki insanlarımız gerek sınır ötesinde Suriye’deki insanlar her iki devlete güvenerek çok ciddi ticari ilişkilere girdiler. Sonra ansızın ne olduysa hiç birimizin farkında olmadan 2 kardeş ülke iken hatta diplomatik kuralların ötesine geçerek ortak bakanlar kurulu toplantısı yapacak kadar yakın ilişkide olduğumuz bir ülkeyle şimdi neredeyse savaşır duruma geldik. Burada bu sıkıntıyı en çok yaşayan sizlersiniz. Bizim Türkiye olarak Atatürk’ün deyimiyle önce yurtta barış, sonra da komşu ülkelerle cihanda barışı sonuna kadar savunmak zorundayız."

"KADDAFİ’NİN LİNÇ EDİLMESİNE ORTAK OLUNDU"

Kardeş ülke olan Suriye ile ilişkilerin savaşa dönüşmemesi gerektiğini ifade eden Tekin, muhalifler tarafından öldürülen Libya lideri Kaddafi’nin 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türkiye’nin yanında yer aldığını hatırlatarak şöyle devam etti:

"Ülkeler arasında zaman zaman sıkıntılar olabilir, ama bu sıkıntıların birbirine çok benzeşen 2 kardeş ülke arasında savaşa dönüşmesi, husumete dönüşmesi hepimizi çok ciddi şekilde yaralar, vicdanlarımızı kanatır. Umut ediyorum ki; gerek Türkiye’nin yöneticileri, gerekse Suriye yöneticileri bu hassasiyeti görmek zorundalar. Kardeş kanına ya da kardeşler arasında savaşa hiçbirimizin gönlü razı olmaz. Egemen güçlerin o bölgede talepleri olabilir. Benzerleri oldu biliyorsunuz. Irakta oldu. Irak’ta, bir milyon Müslüman hayatını kaybetti. Kimler kazançlı çıktı, bizi o mecraya çekmek isteyen egemen güçler kazançlı çıktı. Yine 74 yılını yaşayanlar çok iyi bilirler. Kıbrıs harekatı döneminde bütün dünya sırtını Türkiye’ye çevirirken yanımızda sadece ve sadece Libya lideri Kaddafi vardı. Ne oldu da Türkiye ile Kaddafi arasında hangi husumetler vardı da, Türkiye oradaki muhalifleri destekleyerek Kaddafi’nin adeta linç edilmesine ortak oldu. Bunu kim izah edebilir bize. Hangi dinde, hangi imanda bu var Allah aşkına. Şimdi burada yanı başımızdaki komşularımızla bizi böyle bir sıkıntıya sokmak Türkiye’nin de sonu olur, hepimizin de vicdanları kanar. Umut ediyorum ki barışın, sevginin, hoşgörünün egemen olduğu bir ilden Urfa’dan, Peygamberler diyarından bu ülkeyi yönetenler bizleri, sizleri duyacaklardır. Sakın ha sakın, hiç bir komşu ülkeyle, sadece Suriye’yle değil hiçbir ülkeyle husumet içinde olmamız ya da onlarla savaşa girebilecek durumda olmamız bize hiç bir zaman yarar getirmeyeceği gibi inançlarımıza da çok aykırı olur."

Aşurenin farklı ürünlerin bir araya gelişiyle lezzetli hale geldiğini söyleyen Tekin, "Aşure bu coğrafyaya o kadar uyum sağlamış ki, Urfa’dan Ortadoğu’ya baktığınızda farklı diller, farklı mezhepler, farklı inançlar barış içinde kardeşlik içinde bir arada yaşamasını becermişler. Umut ediyorum ki; gerek iç barışımız, gerek dış barışımız sağlanır. Kardeşliğimizi, dostluğumuzu, bütünlüğümüzü bozanlar karşısında dimdik birlik ve beraberlik içinde olmak zorundayız" diye konuştu.

Haberin Devamı