Gazete Vatan Logo

‘Komşu’nun yaktığı ateş yangına döndü

Yunanistan’da hükümet kurma görevini kemer sıkma önlemlerini kabul etmeyen Alexis Tsipras’ın alması, zaten diken üstünde olan piyasaları iyice karıştırdı. Tedirginliğe İspanya’daki korku da eklenince Avrupa borsaları yüzde 3’e yakın düştü, euro 4 ayın dibini gördü.

İflasın eğişindeki Yunanistan’da dış yardımlara ve kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan Radikal Sol Koalisyon’un (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras, piyasaların fitilini ateşledi. Komşu’daki tedirginliğe Fransa’daki seçimler ve İspanya’da bankacılık sektörünün devlet yardımına ihtiyaç duyabileceği söylentileri de eklenince piyasalar yangın yerine döndü. Avrupa borsaları yüzde 3’e varan oranda düşerken euro da 4 ayın dibini gördü.

AB ve IMF’nin ön koşul olarak sunduğu kemer sıkma önlemlerini kabul ettikten sonra ‘kurtarıldı’ gözüyle bakılan Yunanistan, Pazar günkü seçimlerden sonra piyasaları yeniden tedirgin etmeye başladı. Hükümet kurma görevini alan AB-IMF karşıtı Alexis Tsipras’ın da hükümeti kuramaması halinde sıra PASOK’a geçecek. Ancak PASOK’a da şans tanınmaması 30 gün içinde yeniden seçime gidileceğini gösteriyor. Bu durumda da AB ve IMF’nin kurtarma paketi askıya alınacak. Maliye bakanlığı yetkilileri hükümet kurulamazsa Yunanistan’ın sadece Haziran sonuna yetecek kadar parası olduğunu ifade ediyor.

Alman tahvilleri dipte

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılabileceği endişelerini Avrupa liderlerinin de dillendirmesi piyasada ralliyi yeniden başlattı. Avrupa’daki endişeyle İspanya ve İtalya tahvillerine satış geldi. İspanya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 6 seviyesini aştı. Yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri Almanya’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi yüzde de 1.498 ile tarihi dip seviyeye kadar geriledi. Karışıklık euro/dolar paritesinin de 1.2912 seviyesine kadar gerileyerek 23 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeye inmesine neden oldu.

Gelişmekte olan piyasalardan çıkışa paralel dolar/TL ve sepet bazında TL Nisan ayının sonlarında görülen seviyelere yükselirken gösterge faiz yüzde 9.6 bileşik seviyesinin üzerine çıktı. TL, dolar karşısında yüzde 1 civarında değer kaybederek kritik seviye olan 1.80’e dayandı. Dolar serbest piyasada ise günü 1.7970’den tamamladı.

Alman borsası yüzde 0.75, Fransız borsası yüzde 1.26, İtalyan borsası yüzde 2, İspanyol borsası ise yüzde 3 geriledi. Son 2 günde yüzde 10’a yakın düşen Yunan borsası ise tepki alımlarıyla yüzde 0.2 yükseldi.

‘Reform yapmazsa para alamazlar’

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Yunanistan’ın reform sürecine devam etmemesi halinde kurtarma paketi kapsamında bundan sonra mali yardım alamayacağını söyledi. Westerwelle, “Almanya Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde barınabilmesini istiyor, ancak Euro Bölgesi’nde kalıp kalmama kararı artık Yunanistan’a bağlı” dedi.

Haberin Devamı