Gazete Vatan Logo

‘Komşu’nun gözü Türk turistte

Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir’i ziyaret eden Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanı Pavlos Geroulanos, Türkiye için vizenin kaldırılması konusunda büyük uğraş içinde olduklarını belirterek, “Avrupa Birliği ile görüşüyoruz” dedi.

Geroulanos, Bodrum’a gelmeden İstanbul’u ziyaretinde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile bir görüşme yaptığını kaydetti. Günay’ın çok iyi dostu olduğunu anlatan Geroulanos,”Kendisiyle iki ülke arasındaki işbirliğini artırmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede Bodrum’u ziyaret etmek istedim. Bodrum ile tarihi ilişkilerimiz var. İnanıyorum ki, turizm alanında da bu ilişkilerimizi artırabiliriz. Bakan Günay ile son görüşmemizde ’Çinli turistleri Türkiye ve Yunanistan’a nasıl getirebiliriz’ konusunu görüştük. Tur operatörleriyle de görüştük, program yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Geroulanos, vizelerin kaldırılması konusundaki bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Yunanistan şu anda Avrupa Birliği ile bir görüşme içerisinde. Dileğimiz Yunanistan ve Avrupa Birliği ülkeleri için vizenin kaldırılması. Şu anda Türkiye için vizenin kaldırılması konusunda büyük bir uğraş içindeyiz. Avrupa Birliği ile görüşüyoruz. Ama en azından Türk vatandaşlarının Yunanistan’a gidebilmesi için gerekli kolaylığı istiyoruz Avrupa Birliği’nden. Bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bildiğiniz gibi zaten yeşil pasaportta Şengen vizesi uygulaması kaldırıldı Yunanistan için de. Diğer pasaportlara da elimizden geleni yapıyoruz ki, bir an evvel vizeleri çıksın ve seyahat edebilsinler.”

Turist sayısı artacak

Ege Denizi’nin her iki ülke için bir zenginlik kaynağı olduğunu vurgulayan Geroulanos, “Bu kaynağı elimizde tutabilmemiz için her iki ülkenin de bir şeyler yapması gerekiyor. Ve inanıyorum ki, turizm çok önemli bir konu her iki ülke içinde. 10 yıl içerisinde daha büyük gelişmeler yaşayacağımıza, her iki ülkenin de turist sayısının artacağına inanıyorum. Geçen sene Türkiye’den Yunanistan’a gelen turist sayısında yüzde 80 oranında bir artış oldu. Yeşil pasaportlara vize uygulamasının kaldırılması, bu konuda büyük etken. Her iki ülke işbirliğine girerse, diğer ülkelerden de turist çekeceğimize inanıyorum” dedi.

Geroulanos, daha sonra Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u da ziyaret etti. Kocadon, turizm konusunda Yunanistan ile ortak çalışma yaptıklarını ifade ederek, “Yunan vatandaşları ve politikacılarla büyük bir barış içinde götürüyoruz bu çalışmayı. Bodrum olarak turizme ve Türk-Yunan işbirliğine katkı vermeye hazırız. Bodrum Gümrüğü’nden, geçen sene 200 bin turist ilçeye giriş yaptı. Bu yıl 300 bin kişi bekliyoruz. Bu kişiler Yunan adalarından geliyor. Yunanistan, Bodrum’dan Yunan adalara gidecek olanlara kolaylık sağlıyor” diye konuştu.

‘4.8 milyar euroluk sert kararlar, 5. taksit için’

MALİ kriz içindeki Yunanistan’ın, Telekomünikasyon Şirketi (OTE), Postabank (TT) ve Spor Toto Kurumu’nun (OPAP) satışıyla cesur özelleştirmelere gitmeyi, 4.8 milyar euro tutarında ek vergi ile önlemleri hayata geçirmeyi planladığı bildirildi. Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, Hükümetin OTE, OPAP ve TT’nin tümünün satışını içeren cesur bir özelleştirme programı, vergilerde artış, maaş ve emekli maaşlarına yeni kısıtlamalar uygulamasıyla toplam 4.8 milyar euro değerinde gelir sağlayacak sert önlemlere başvurduğunu yazdı. Atina’nın bu yolla son dakikada AB-IMF ve Avrupa Merkez Bankası Troykası ile Euro Kuşağı ülkelerini “yeni bir yardım paketini onaylama ve kredinin 5. taksitini alma” konusunda ikna etmeye çalıştığını belirten gazete, bu yıl içinde de 1.6 milyar euro sağlayacak ek önlemler alması gerektiğini kaydetti.

Gazete, Troyka’nın bu tutarın, harcamalar, kamu işletmelerinin kapatılması ve personelin işten çıkarılmasıyla sağlanmasını talep ettiğini belirtti.Kathimerini, 2011 yılı için kararlaştırılan önlemlerin, pahalı taşınmazlar, yat ve araba sahiplerine ek vergilerin uygulanması, vergi muafiyetlerinin kaldırılması, araba harçlarına zam getirilmesi, ısınmada kullanılan yakıtın vergisinin diğer akaryakıt vergileriyle eşitlendirilmesi, doğalgaz ve meşrubatlara vergi uygulanmasını öngördüklerini yazdı.

Haberin Devamı