Gazete Vatan Logo

'Kombinezon cinayeti'ne 18 yıl

İZMİR'in Buca İlçesi'nde, cesedi kombinezon giymiş halde bulunan işadamı Saim Kayhanmete'yi bıçakla öldürdüğü iddiasıyla tutuklu yargılanan Fikret Oruk'a 18 yıl hapis, tutuksuz yargılanan diğer iki sanığa ise `hırsızlık malını saklamak' suçundan 3 yıl hapis cezası verildi.

Olay geçen yılın Mart ayında Şirinyer semtinde meydana geldi. Oto yıkama işletmesi ve `yediemin' deposu sahibi olan, İzmir'deki bir hastanede görevli pratisyen hekim T.K. ile evli ve 1 çocuk babası 43 yaşındaki Saim Kayhanmete, 3 ay önce kiraladığı dairede boğazı kesilerek öldürülmüş halde bulundu. Polisin yaptığı incelemede, boğazının yanı sıra sağ kol dirsek ve sol bacağında derin kesik bulunan Kayhanmete'nin üzerinde kombinezon ve kırmızı renkli kadın külotu olduğu belirlendi. Olaydan önce evde içki içildiği, yakılmış mumlarla kadınların kullandığı kozmetik ürünlerinin bulunduğu, kapının da zorlanmadığı saptandı.

Cinayet ardından yapılan araştırmada, işadamının üyesi olduğu, internetteki arkadaşlık sitesinin eski yöneticilerinden olan ve Bursa'da şarkıcılık yapan `Pasha' lakaplı eşcinsel Osman Koç, İzmir'e çağırıldı. Koç'un verdiği bilgiler doğrultusunda sürdürülen çalışmalarda, bilgisayarında sesli ve görüntülü iletişimi sağlayan `MSN' programı ile yaptığı görüşmelerin kaydedilmemesi için özel program bulunan bilgisayarı incelendi. İncelemelerde, `Zilli Sultan', `İzmir Kısrak' gibi rumuzlar kullanan Saim Kayhanmete'nin en son 8 Mart 2007 tarihinde saat 12.06'da, `Kleopatra' rumuzuyla görüşme yaptığı belirlendi. Saim Kayhanmete'nin chat yaparak samimiyetini ilerlettiği kişiyle buluşmak üzere randevulaştığı saptandı. Son görüşmenin yapıldığı bilgisayarın `IP' numarasından katil zanlısını için ilk ipucunu elde eden polis, işadamının cep telefonu görüşmelerinden de en son konuştuğu kişileri belirledi. Elde ettiği bilgiler doğrultusunda yapılan araştırmada, kimliği tespit edilen katil zanlısı inşaat işçisi 25 yaşındaki Fikret Oruk, eski nişanlısının kardeşi 18 yaşındaki Taner Akçakale ve onlara yardım ettiği öne sürülen Hamdullah Ertaş yakalandı.

Gözaltına alınan Fikret Oruk, işadamıyla evindeki bilgisayardan girdiği arkadaşlık sitesinden tanıştığını söyledi. Oruk, Saim Kayhanmete'nin kendisine iş vaat ettiğini, bunun üzerine dışarıda buluştuktan sonra evine gittikleri, birlikte meyve yiyip sohbet ettiklerini anlattı. Sohbettin ardından yanından ayrılan Saim Kayhanmete'nin bir anda karşısına kadın iç çamaşırları ve makyajlı olarak çıkmasıyla şaşırdığını iddia eden Fikret Oruk, işadamının haraketleri ve ilişki teklifinde bulunmasıyla kendisini kaybettiğini, eline geçirdiği bıçakla boğazını keserek öldürdüğünü öne sürdü. Fikret Oruk, olaydan sonra, ayrıldığı nişanlısının kardeşi Taner Akçakale ve Hamdullah Ertaş'ı eve çağırarak birlikte temizlik yapıp, suç kanıtlarını ortadan kaldırdıklarını anlattı. Araştırmada, işadamını kendisine ilişki teklifinde bulunduğu için öldürdüğünü ileri süren Fikret Oruk'un aynı arkadaşlık sitesinden tanıştığı başka eşcinsellerle para karşılığı ilişkiye girdiği ortaya çıktı.

Katil zanlısı Fikret Oruk ve iki suç ortağı tutuklanırken haklarında İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İlk duruşmada ölenin yakınlarının talebi üzerine cinayet davasının gizli yapılmasına karar verildi. Dava sürerken tutuklu sanıklar Taner Akçakale ve Hamdullah Ertaş serbest bırakıldı. Bugünkü son duruşmaya sadece tutuklu sanık Fikret Oruk getirildi. Yine gizli olarak yapılan duruşmada sanık Fikret Oruk'un son savunması alındı. Mahkeme heyeti, duruşma sonunda Fikret Oruk'a önce ömür boyu hapis cezası verdi. Mahkeme, sanığın cinayeti tahrik altında işlediğine kanaat getirerek, cezasını 18 yıl hapise indirdi. Duruşmaya gelmeyen diğer iki sanık Taner Akçakale ve Hamdullah Ertaş'a ise `hırsızlık malını saklamak' suçundan 3'er yıl hapis cezası verildi.

Haberin Devamı