Gazete Vatan Logo

'Koca Piri Reis'e yoğun talep

K.Piri Reis gemisi birçok alanda kullanılmak için yoğun bir talebe uğruyor.

Koca Piri Reis gemisini petrol araması, bilimsel ve teknotonik çalışmalarda kullanmak için yoğun talep geliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çiftçi, üniversiteleri bünyesindeki Koca Piri Reis Gemisi'ne yurt dışından yoğun ilgi olduğunu, petrol araması, bilimsel ve teknotonik çalışmalar gibi proje talepleri aldıklarını söyledi.

Aynı zamanda Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı olan Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Koca Piri Reis Gemisi'nde her türlü jeofizik, sismik ve akustik çalışmayı yapabilecek bir laboratuvarın bulunduğunu anlattı.

Geminin bir saatte 4 kilometrelik alanı kat ederek bir buçuk kilometrelik bir alanı taradığını ifade eden Prof. Çiftçi, gemide 3 bin metre derinliğe kadar inebilen yanal tarama sonar cihazlarının bulunduğunu ifade etti.

Geminin programlarının bir sene önceden belirlendiğini ancak kriz anlarında programlarda kaymalar yapıldığını dile getiren Çiftçi, şöyle konuştu:
'Dünyanın her tarafından araştırma teklifleri alıyoruz. Yurt içindeki çalışmaların yanı sıra Nijer Körfezi, Amerika'nın doğu sahilleri, Hint Okyanusu, Venezuela açıkları gibi yerlerden petrol araması, bilimsel ve teknotonik çalışmalar gibi proje talepleri geliyor.'

Haberin Devamı