Gazete Vatan Logo

'KOBİ'leri etkileyecek faiz artışı olmaz'

KOBİ’lerin günlük hayatını değiştirecek faiz artışı olmaz

Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, zorunlu karşılık oranlarında yapılan artışlar nedeniyle artan maliyetlerin kredilere yansımasının sert olmayacağını belirterek, “KOBİ kredi maliyetlerinde ufak artışlar görülmeye başlandı. Ancak KOBİ’lerin günlük hayatını değiştireceği bir artış olmayacaktır” dedi.

Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, bankanın toplam kredileri içinde ilk çeyrek itibarıyla yüzde 30 seviyesine ulaşan Türk Lirası KOBİ kredilerinde bu yıl sektörün üzerinde büyüme öngördüklerini söyledi. Gür, Akbank’ın KOBİ bankacılığı ile ilgili düzenlenen basın toplantısında, “Bankacılık sektöründen KOBİ kredilerinin aldığı pay yüzde 24. Akbank’ın toplam kredileri içinde TL ağırlıklı KOBİ’lerin payı yıl sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 29’lar civarındaydı. İlk çeyrek performansına baktığımızda bunun yüzde 30’lar civarına yükseldiğini söyleyebilirim” dedi.

Akbank’ın KOBİ kredileri 2010 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 31.2’lik artışla 16.7 milyar liraya yükseldi.

KOBİ bankacılığına yeni boyut

Gür, KOBİ kredilerinin Şubat ayı rakamlarına göre ihtiyaç ve tüketici kredilerine göre daha hızlı büyüdüğüne işaret ederken, “Biz KOBİ kredilerinde sektörün üstünde büyüyebiliriz. Anadolu’daki şubeleşmemizle farkındalığımız ve desteğimiz artıyor. KOBİ kredi maliyetlerinde ufak artışlar 1 Nisan’dan itibaren görülmeye başlandı ve artışların kademeli olarak ufak şekilde gerçekleşebilir.

Ancak KOBİ’lerin günlük hayatını değiştireceği bir artış olmayacaktır. Bankaların kaynak maliyetleri farklı, KOBİ’ler kredilere daha avantajlı maliyetle ulaşmak durumunda, biz de buna göre kendimizi konumlandırıyoruz” dedi.

KOBİ’lerin Türkiye’deki ekonomik büyümenin sürekliliği açısından stratejik öneme sahip olduğunu ve küresel rekabet ortamında finansman kaynaklarına erişimin belirleyici olduğunu belirten Gür, “Akbank KOBİ Bankacılığı olarak uzmanlığımızı, bilgi birikimimizi, sahaya inerek elde ettiğimiz yeni bilgilerle birleştiriyor ve KOBİ’lerimizin ihtiyaçlarına yönelik özel çözümler üretiyoruz.

KOBİ’lerimize “sizin için” felsefemiz doğrultusunda hizmet sunarken, temel hedefimiz sadece finansal destek vermekle sınırlı kalmayıp, onlara katma değer veren projelerle ulaşmak. Bu yaklaşımımız doğrultusunda ürettiğimiz projelerle KOBİ bankacığına yeni bir boyut getirdiğimize inanıyorum” dedi. Sadece satış odaklı düşünmediklerini, aynı zamanda KOBİ’lerin ihtiyaçları doğrultusunda doğru ürün ve hizmetleri tasarlamayı amaçladıklarını belirten Gür, uygulamalarını müşteri profilleri özelinde proaktif bir şekilde biçimlendirdiklerini sözlerine ekledi.

Karşılıklara sıfır faiz konusunda açılım gerekli

KOBİ’lere sağlanan toplam dış kaynağın büyüklüğünün 340 milyon euro olduğunu söyleyen Kaan Gür şöyle devam etti: “Yeni olanaklara bakıyoruz, burada önemli olan maliyet tarafında cazip bir kaynak olması. Munzam karşılıkların artışı ile bankacılık sektörünün Merkez Bankası nezdinde bir getiri sağlamadan tuttuğu miktar 75 milyar lira düzeyinde ve sektörün bundan getiri alması için bir açılım gerekiyor. Kabaca bir hesaplamayla bankacılık sektöründe kârlılıkların 3.7 milyar lira civarında azalışı anlamına geliyor. Bu bankaların maliyet tabanında artış anlamına geliyor, bu artışın yansıması şu ana kadar gecikmeli olarak gerçekleşti.”

Halka açık KOBİ için kredi süreci hızlanır

Türkiye’nin büyüme potansiyelinin geliştirilmesinde halka açıklığın artırılmasının önemli bir adım olacağını düşündüklerini söyleyen Kaan Gür, “Bu anlamda KOBİ’lere halka arz ile kaynak temini, sürdürülebilir büyüme, bilinirlik gibi birçok konuda rekabet avantajı sağlayan Gelişen İşletmeler Piyasası’nın rolü büyük olacak. Borsa’da işlem gören şirketlerin kendilerine ait mali ve diğer bilgileri düzenli olarak kamuya duyuruyor olmaları ve bağımsız denetime tabi olmaları, bu şirketlerle bankalar arasındaki kredi süreçlerini de hızlandıracak” dedi.

Avrupa’da enflasyon 29 yılın zirvesine çıktı

Euro Bölgesi’nde enflasyon Mart ayında yüzde 2.7 ile son 29 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. 27 üyeli AB’nin Şubat ayında yüzde 2.9 olan ortalama enflasyonu da Mart sonu itibarıyla yüzde 3.1’e çıktı. AB İstatistik Kurumu Eurostat’ın verilerine göre, AB’de en yüksek enflasyon yüzde 8’le Romanya, yüzde 5.1’le Estonya, yüzde 4.6’yla Bulgaristan ve Macaristan, yüzde 4.3’le Yunanistan, yüzde 4.1’le Letonya ve yüzde 4’le İngiltere, Polonya ve Lüksemburg’da görüldü.

En düşük enflasyon oranları ise yüzde 1.2’yle İrlanda, yüzde 1.4’le İsveç, yüzde 1.9’la Çek Cumhuriyeti, yüzde 2’yle Hollanda, yüzde 2.2’yle Fransa ve yüzde 2.3’le Almanya’da kaydedildi.

Enerji, konut ve ulaşım fiyatlarındaki artışlar enflasyonun son iki buçuk yılın en yüksek düzeyine ulaşmasını sağladı.

Google ilk çeyrekte 2.3 milyar dolar kâr etti

Dünyanın en büyük internet motoru Google, bu yıl ilk çeyrekte karının geçen yıl aynı çeyreğe göre yüzde 18 artışla 2.3 milyar dolara (hisse başına 7.04 dolar) yükseldiğini açıkladı. Şirketin, geçen yıl ilk çeyrekte karı 1.96 milyar dolar (hisse başına 6.06 dolar) olarak açıklanmıştı.

Şirketin, geçen yıl ilk çeyrekte 5.06 milyar dolar olan gelirleri de yüzde 29 yükselişle 6.54 milyar dolar (hisse başına 8.08 dolar) oldu. ABD internet arama piyasasının yüzde 65 ve Avrupa’nın da yüzde 90’ını kontrol eden Google, “uzun vadeli yatırıma” devam edeceğini belirtti.

Google’ın CEO’su Larry Page, uzun vadeli fırsatlara yatırımı sürdüreceğinin işaretini vererek, “Google ve ivmemiz konusunda çok heyecanlıyım. Gelecek konusunda çok çok iyimserim” dedi.

ABD’de banka kârları tepetaklak oldu

ABD’nin en büyük bankası Bank of America (BofA), bu yılın ilk çeyreğinde kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37.5 azalarak, 2 milyar dolar (hisse başına 17 cent) olduğunu açıkladı. BofA’nın geçen yıl ilk çeyrekte kârı 3.2 milyar dolar (hisse başına 28 cent) olmuştu. Piyasa uzmanları, bankanın bu yıl ilk çeyrekteki kârının hisse başına 27 cent olmasını bekliyordu. Geçen yıl ilk çeyrekte 2.07 milyar dolar zarar eden bankanın konut kredisi biriminin bu yıl zararı 2.39 milyar dolara çıktı.
Şirketin geçen yıl ilk çeyrekte 32 milyar dolar olan gelirleri de bu yıl aynı çeyrekte 26.9 milyar dolara düştü.

BofA, bankanın Risk Direktörü Bruce Thompson’ın, Finans Direktörü Chuck Noski’nin yerine getirileceğini de bildirdi. Noski ise Başkan Yardımcılığı ile görevlendirilecek.

Altın rekor kırdı, gümüş 31 yılın zirvesinde

Çin’de enflasyonun beklentinin üzerinde artması ve dünya merkez bankalarının artan fiyatlarla mücadele etmek zorunda kalacaklarının altını çizmesiyle altın fiyatları rekor seviyeye yükselirken gümüş de 31 yılın zirvesini gördü. 2011´de beri yükselişte olan hemen teslim altın yüzde 0.4 artışla 1479.78 doları gördü. Haziran vadeli altın fiyatları da 1480.50 dolara yükseldi. Gümüş fiyatları da yüzde 0.6 yükselerek 42.42 dolara tırmandı. Bu, 1980´den bu yana kaydedilen en yüksek seviye anlamına geliyor.

Ortadoğu’da yaşanan olayların yanında Avrupa’daki borç krizi uluslararası piyasalarda tansiyonun düşmesini engelliyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İrlanda’nın kredi notunu düşürmesinin altın ve gümüş fiyatlarını dün yukarı taşıdığı söyleniyor. Moody’s yaptığı açıklamada, İrlanda’nın kredi notunu “Baa1”den “Baa3”e indirdiğini bildirdi. Kuruluş, İrlanda’nın kredi notu görünümünü ise “negatif”te bıraktı. Moody’s, İrlanda’nın kredi notunun, ülke ekonomisinin bu yıl çok fazla büyümesinin mümkün olmadığının görülmesi ve büyümeyi teşvik için özel kredi ihtiyacı nedeniyle düşürüldüğünü bildirdi.

ING kredi kartı borçlarına ‘bahar temizliği’ yapıyor

ING Bank, kredi kartlarında yeni bir kampanya başlattı. 31 Mayıs’ta sona erecek kampanya ile diğer bankalardaki borçlarını ING Bank’a transfer eden müşteriler, daha önce her ay faiz ödedikleri borçlarını 12 ayda hiç faiz ödemeden bitirebilecek. ING Bank’ın kampanyasından faydalananlar her ay faiz ödemek yerine bir kez yüzde 5.5 oranında komisyon ödeyecek. 2011’in kendileri için bir atılım yılı olduğunu belirten ING Bank Bireysel Bankacılık Pazarlama ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu, Türkiye’de 48 milyon kredi kartı bulunduğunu ve bir kişiye yaklaşık iki kredi kartı düştüğünü belirterek, “Piyasada aylık yüzde 2.10-2.12 olan kredi kartı faizi, tüketicileri yılda yaklaşık yüzde 25 faiz yükü altına sokuyor” dedi.

Eurobank Tekfen’in sermayesi % 50 artıyor

Eurobank Tekfen’in ödenmiş sermayesini 190 milyon TL artırarak 570 milyon TL’ye yükselteceğini açıkladı. Eurobank Tekfen’in 31 Aralık 2010 tarihli konsolide mali tablolara göre toplam aktifleri 4 milyar 490 milyon TL, faktoring ve finansal kiralama alacakları dahil toplam kredileri ise 1 milyar 906 milyon TL olarak belirlendi.

Eurobank Tekfen Genel Müdürü Mehmet Sönmez, 2011 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanması hedeflenen sermaye artışının ardından 2011 yılında bankacılığın farklı alanlarındaki açılımlarla, faaliyetlerini genişleteceklerini söyledi.

KOBİ’lerin ana bankası ve danışmanı olmayı hedeflediklerini belirten Sönmez, “Müşterisini dinleyen ve bu ihtiyaca yönelik ürün ve hizmetler sunan bir bankayız” dedi.

Teknoloji şirketi Ericom halka açılacak

Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Avea ve Superonline gibi telekom operatörlerine enerji yedekleme ve telemetri hizmetleri sunan Ericom halka açılacak. Ericom Telekomünikasyon ve Enerji Teknolojileri A.Ş’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Deloitte’un Technology Fast 50 araştırmasında Türkiye’nin son 5 yılda en hızlı büyüyen 6. teknoloji şirketi olan şirket, halka arz kaynaklarını AR-GE alanında değerlendirecek. Ericom Telekomünikasyon ve Enerji Teknolojileri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aydın, şirketin 4 milyon lira olan sermayesinin, ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak 5.5 milyon liraya çıkartılacağını bildirdi.

Haberin Devamı