Gazete Vatan Logo

'Kıyameti kopartırız'

Bakan Yazıcı'dan Türk Bayrağı'nın indirilmesi sorusuna sert yanıt...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Esendere Gümrük Kapısı ile ilgili yoğun spekülasyon yapıldığını belirterek, bu kapının kapatılmasının kesinlikle söz konusu olmadığını bildirdi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Tasarı üzerinde söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Habur Sınır Kapısı’ndan Silopi’ye kadar yolların adeta köstebek yuvası haline geldiğini, kamyonların çamur içinde beklediğini ancak kimsenin aklına, buraya asfalt dökmek gelmediğini söyledi.

Yurtdışı çıkış harçlarına değinen Kaplan, ”Vatandaştan yurtdışına çıkıyor diye neyin haracını alıyorsunuz? Bu uygulamayı ne zaman kaldıracaksınız? Bu harç utanç verici. Kendi ülkenden başka ülkeye giderken haraç veriyorsun” diye konuştu.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, kaçakçılığın en büyük nedeninin yüksek vergiler olduğunu, hükümetin de bunu itiraf etiğini ancak soruna çözüm getirmediğini belirtti. Hükümetin kaçakçılıkla mücadelede etkin formüller oluşturmadığını ifade eden Akçay, özellikle terör örgütünün kaçakçılıktan milyarlarca lira gelir elde etiğini vurguladı.

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, torba tasarının temel kanun olarak görüşüldüğünü, bu nedenle milletvekillerinin önerilerinin de yeterince dikkate alınmadığını kaydetti.

Tasarıda sahte fatura düzenleyenlere ilişkin maddeyi eleştiren Kurt, ”Burada sahte fatura düzenlenmesinin önüne geçmeye çalışıyorsunuz ama sanki sahte belgecilere yeni bir kredi açıyorsunuz. Belge sahteciliği yapmış kişilere 50 bin lira karşılığında daha fazla sahte fatura kesme şansı tanıyorsunuz” dedi.

Kurt, ciddi hazırlandığı iddia edilen tasarının komisyonda 22 maddesinin değiştirildiğini, 11 madde eklendiğini, bir maddenin de metinden çıkarıldığını sözlerine ekledi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, THY’de, grev yasağına karşı direniş gösteren 305 işçinin işten çıkarıldığını anımsattı. Çam, söz konusu işçilerden bir kısmının işe iade davasını kazandığını ancak bu işçilerin işe başlatılmadığını söyledi. Daha önce partisinden bir grup milletvekili ile birlikte THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’yu ziyaret etiklerini anlatan Çam, ”Yaptıklarının yanlış olduğunu söyledik. Kendisi de bize ’Mahkeme işe iade
kararı verirse ben bu işçi arkadaşlarımızı işe başlatacağım’ diye söz verdi. Söz ağızdan çıkar” diye konuştu.

”Kaçak tütünün tasfiyesi hızlandırılacak”

Hükümet adına söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tasarının torba kanun olarak nitelendirilebileceğini ancak tasarıdaki bütün maddelerin Bakanlığını ilgilendirdiğinin gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Yazıcı, tasarıyla, sahte belge düzenlemek amacıyla ticari hayatta faaliyet yürüten kişilerin bir daha aynı fiili yapmasının önüne geçmek için bir düzenleme getirdiklerini ifade etti.

Hayati Yazıcı, tasarıda, fiziki şartları uygun olmayan sınır kapılarının yap-işlet-devret sistemi ile yaptırılması için de ayrı bir düzenleme bulunduğunu kaydetti.

Tasarıda kaçak tütün ve eşyanın tasfiyesine ilişkin bir madenin de yer aldığını belirten Yazıcı, ”Mevcut durumda tasfiye işlemi uzun süre alıyor. Tasarıyla tütün ve tütün mamulleri için derhal tasfiye getiriyoruz. Hemen imhası sağlanacak. Kaçak eşyaların da 6 ay içinde tasfiyesini öngörüyoruz” dedi.

Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadeleye de değinen Yazıcı, bu konuda da yeni yaptırımlar getirdiklerini, bunlardan birinin, akaryakıt kaçakçılığına karışan istasyonların lisansa bağlı bütün haklarının durdurulması olduğunu söyledi.

Tarım satış kredi kooperatifleri ile ilgili düzenleme hakkında da bilgi veren Yazıcı, bunların Maliye’ye birikmiş borçlarının ödemesinin 15 yıla yayılacağını, faizlerde iyileştirme yapılacağını belirtti.

Yazıcı, odaların denetimine ilişkin yetki ve sorumluluğun Bakanlığında olduğunu ancak yaptırım bulunmadığı sürece bu denetimin anlamı olmadığını ifade etti. Tasarıda bu konuya da açıklık getirildiğini kaydeden Yazıcı, hukuk dışı uygulama tespit edildiğinde geçici el çektirme talebinde bulunabileceklerini dile getirdi. Yazıcı, seçilmiş üye ve organların yargı kararı olmaksızın görevlerine son verilmesinin söz konusu olmayacağını vurguladı.

"OLSA KIYAMETİ KOPARTIRIZ"

Daha sonra milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yazıcı, CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun, adını vermediği bir hava yolu şirketinin İspanya’ya 3 bin avroya bilet sattığı şikayetinin üzerinde duracağını söyledi.

Akaryakıt kaçakçılığıyla etkin mücadele ettiklerinin altını çizen Yazıcı, yakalanan yakıt miktarının da bunu gösterdiğini ifade etti.

Esendere Gümrük Kapısı ile ilgili yoğun spekülasyon yapıldığına dikkati çeken Yazıcı, kapının kapatılmasının kesinlikle söz konusu olmadığını belirtti.

”Esendere, fiziki donanım itibariyle hiç mutlu olmadığım kapılardan biri” diyen Yazıcı, yap-işlet-devret modeli kapsamında anlaşma yaptıklarını, kapıyı yenileyeceklerini söyledi.

Esendere’de Türk Bayrağı’nın indirilmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını vurgulayan Yazıcı, ”Olsa kıyameti kopartırız. Eylemden dolayı vatandaş, zarar gelmesin diye bayrağı indiriyor, görevlilere teslim ediyor” diye konuştu.

Suriye’deki olaylar nedeniyle Türk vatandaşlarının ve Türk plakalı araçların Suriye’ye geçişine izin verilmediğini anımsatan Yazıcı, Suriyeliler’in Türkiye’ye gelip mal satın alabildiklerini ifade etti.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine yarın saat 14.00’de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Haberin Devamı