Gazete Vatan Logo

‘Kırmızı çizgi’ye dokunacak

Başbakan Yardımcısı Elvan, Türk-İş’in ‘kırmızı çizgi’ olarak nitelediği kıdem tazminatı için, “Sorunu çözmeliyiz. Bir noktada işçi ve işvereni buluşturacağız” dedi.

‘Kırmızı çizgi’ye dokunacak

Hükümetin 3 aylık eylem takvimine aldığı ‘kıdem tazminatı’ düzenlemesine ilişkin girişimler tekrar canlandırılıyor. Türk İş’in 3-6 Aralık’ta yapılan olağan genel kurulda güncellediği, ‘Tazminat hakkı kırmızı çizgimizdir, bu hakka dokunmak grev nedenidir’ mesajından sonra, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan konuya ilişkin yeni bir açıklama daha yaptı.

Kimse memnun değil

Elvan, çalışma hayatında önemli değişiklikler düşünüldüğünü, çalışma hayatında esneklik konusunun gündemde olduğunu söyledi. Kıdem tazminatı konusunun yıllardan beri tartışıldığını, bundan işçi kesiminin de işveren kesiminin de memnun olmadığını anlatan Elvan, “Burada memnun olmayan iki taraf var. Demek ki ortada bir sorun var. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Bir noktada inşallah hem işçi kesimini hem de işveren kesimini buluşturacağız” dedi. Kamuda çalışanlar dışındaki işçi kesiminin kıdem tazminatını alamamaktan şikayetçi olduğunu belirten Elvan, işveren tarafının da bu konuda ciddi şikayetleri bulunduğunu aktardı. İş mahkemelerinde yoğunluğa işaret eden Elvan, iş mahkemelerinde ağırlıklı yükün kıdem tazminatı konusu olduğunu, bu sorunun ortadan kaldırılması için de çalışma yapılacağını kaydetti.

Haberin Devamı

10 işçiden sadece 1’i tazminat alabiliyor

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, önceki açıklamasında da, işçilerden kıdem tazminatı alanların oranının sadece yüzde 10 olduğuna dikkat çekerken, kıdem tazminatına yönelik açılan davalarla konunun kangrene döndüğünü söylemiş, mutlaka neşter atılması gerektiğini vurgulamıştı.

Fon öneriliyor

Uzun yıllardır gündemde olan kıdem tazminatı konusunda hazırlanan tüm taslaklar fon kurulmasını öngörüyor. Buna göre, bireysel hesaba dayalı fon sistemine işçi, işveren ve devlet kaynak aktaracak. Fona aktarılan kaynakları, işçi kendi hesabı üzerinden takip edecek; ancak 5 veya 10 yıl geçmeden fonda biriken kaynağını alamayacak.