Gazete Vatan Logo

'Kira öder gibi' olur!

GYODER’den TOKİ’ye ‘mortgage için ikincil piyasayı kuralım’ çağrısı

GYODER’in yeni Başkanı Işık Gökkaya, mortgage sisteminde birincil piyasalara kaynak yaratılması amacıyla kredi kontratlarının menkulleştirilmesine dayanan ikincil piyasaların bir an evvel hayata geçirilmesi için bu yıl ilk adımların atılacağını açıkladı. İlgili bakanlıklarla konuyu görüşeceklerini söyleyen Gökkaya, “TOKİ, özel sektör ve yabancı fonların ortak olacağı ‘anonim şirket’ kurgusunda ikincil bir piyasa oluşturulabilir. BDDK ve SPK’nın kontrolündeki bu piyasadan sağlanan kaynakla 15-20 yıl vade ile kira öder gibi ev almak mümkün olabilir” dedi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği’nin (GYODER) Başkanlığı’nı geçen hafta Turgay Tanes’ten devralan Işık Gökkaya, dernek olarak 2011 yılı hedeflerinde öncelikli konunun mortgage sisteminin tam anlamıyla işleyebilmesi için ikincil piyasaların hayata geçirilmesi olduğunu açıkladı. Gerçekleşmesi zaman alacak bu konuya ilişkin ilk adımların bu yıl atılmasıyla ilgili olarak harekete geçmeyi planladıklarını söyleyen Gökkaya, “Mortgage sisteminin gerçek anlamıyla oturması, 15-20 yıl gibi uzun vadeli krediler verilerek gerçek anlamıyla kira öder gibi ev sahibi olmanın yolunun açılması, sektörde sermaye gücünün ve yapısının artırılması için ikincil piyasaları oluşturmak gerekiyor. Konut kredilerinden toplanan kontratların menkulleştirilerek oluşan kaynağın birincil piyasalara aktarıldığı ikincil piyasanın oluşturulması şart. Konunun önemini özel bir komite oluşturarak kamuyla, ilgili tüm bakanlıklarla paylaşacağız” dedi.

Başbakan’dan randevu isteği

Bunun için TOKİ’nin, özel sektör ve yabancı fonların ortak olacağı bir anonim şirket kurgusunda ikincil bir piyasa oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Gökkaya, şunları söyledi:

“TOKİ desteğinin yanı sıra BDDK ve SPK gibi altyapısı sağlam iki önemli kurumun kontrolünde bir ikincil piyasa kurulması gerekli. Global krize neden olan ABD’li Freddie Mac ve Fannie Mae gibi finans kuruluşlarının en büyük sorunu, brokerların kredi kontratlarını değişik türev elemanlarla paket yapıp elden ele satması oldu. BDDK ve SPK’nın denetlediği bir ikincil piyasa ise zaten böyle bir yapıya izin vermeyecektir. Vergi ve harçların, alım satım vergilerinin düşürülmesi, mütekabiliyet yasası ve tüketici kanunuyla ilgili bazı düzenlemeleri de gündeme getirmeyi planlıyoruz. Bunlarla ilgili sivil toplum örgütlerinin desteğini alarak gerekli bakanlıklara akademik araştırmalar ışığında raporlarımızı sunacağız. Seçim dönemine giriliyor ancak mümkün olabilirse, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan da bir randevu talep edeceğiz.”

45 markalı proje üzerinden yeni fiyat endeksi hazırlandı

Garanti Mortgage’ın desteği ve Ağaoğlu, Ant Yapı, Soyak, Dumankaya, Y&Y GYO gibi 18 inşaat firmasının katkılarıyla GYODER ve Reidin.com tarafından hazırlanan yeni konut fiyat endeksi, sektördeki bilgi kirliliğine son verecek. Endeksin her ay açıklanacağını söyleyen Işık Gökkaya, “Yeni konut fiyat endeksi, kamuoyunun genelde markalı projeler olarak adlandırdığı önde gelen 19 proje geliştiricisinin sunduğu toplam 45 proje ve aylık ortalama 15 bin konut stoğu üzerinden hesaplanıyor” dedi.

İlk sayısı Aralık 2010 için hazırlanan raporun bazı verilerini paylaşan Işık Gökkaya, şöyle devam etti: “Yeni konut satış fiyatları Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.44 oranında; 2010 yılının Ocak ayına göre ise yüzde 5.32 oranında arttı. Satış fiyatları, Aralık’ta bir önceki aya göre, 1+1 daire tipinde yüzde 0.58 oranında; 2+1 daire tipinde yüzde 0.65 oranında; 3+1 daire tipinde yüzde 0.35 oranında ve 4+1 daire tipinde ise yüzde 0.42 oranında artış gösterdi.”

Faizlerde büyük artışlar olmayacak

TOKİ’NİN 200-300 daireli projeler yerine 2 bin-3 bin daireli projeler başlatarak yatırımcıları cesaretlendirdiğini ve özel sektörün önünü açtığını hatırlatan Işık Gökkaya, İdare’nin artık imarlı arsa üretimi yapması gerektiğini yineledi. Gökkaya, konut kredisi faizlerinde Garanti, Finansbank ve Denizbank gibi bankalarla başlayan artışlarını ise şöyle değerlendirdi: “Kredi kullanımında ciddi bir artış var gibi görünse de tutar ancak GSMH’nın yüzde 5’ine yakın bölümü, gelişmekte olan ülkelerde bile bu oran yüzde 10-12’si düzeyinde. Şu anda 1.6 milyon hane halkı kredi kullanıyorsa, sadece yüzde 1.2’lik bölümü takipte. Kredi faizlerinin artırılmasının cari açık gözönüne alınarak Türkiye’nin not artırımına katkıda bulunmak için bir dengeleme hareketi olduğunu düşünüyorum. Ancak faiz artışları ufak olacak, yüksek artışlar gerçekleşmeyecek. Bu yıl konut sektörünün yüzde 10 civarında büyümesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı