Gazete Vatan Logo

‘Kıpırdayan olursa vurun’

darbe girişimi gecesi Hürriyet, CNNTürk ve Kanal D binasını basan darbeci komutanın binadan içeri girerken erlere ‘Kıpırdayan olursa vurun’ komutu verdiği ortaya çıktı

‘Kıpırdayan olursa vurun’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar koordinesinde savcı Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan iddianame 254 sayfadan oluşuyor. İddianamede darbeci askerlerin ateşiyle hayatını kaybeden Vedat Barceğci ‘maktul’, aralarında sunucu Başak Şengül ve Orgeneral Ümit Dündar’ın da bulunduğu 5 kişi ise mağdur olarak yer aldı. Yine aralarında, D Yapım Reklamcılık, Doğan Uydu Haberleşme, Hürriyet Radyo, DTV Haber ve Görsel Yayıncılık, Doğan TV Digital Platformu, Doğan Müzik ve CNN Türk Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni A. Ferhat Boratav’ın da bulunduğu 21 kurum ve kişi de müşteki olarak yer aldı.

Hedefleri ‘şok etkisi’ yaratmaktı

İddianamede, darbecilerin motivasyonunu sağlamak ve görsel basın üzerinden halkta şok etkisi yaratmak amacıyla binayı işgal edip yayının kesilmesine karar verdikleri belirtildi. Yayının kesilmesi emrinin ise 1. Ordu Komutanlığı’nda bulunan Albay Ahmet Zeki Gerehan tarafından yüzbaşı Erdal Şeker, Süleyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan’a verildiği kaydedildi. Alınan talimat doğrultusunda yüzbaşılar Kaya, Şeker, ve Aslan ile şüpheli 14 er helikoptere binerek Doğan Medya Center’a geldiği anlatılarak helikopterde bulundukları sırada yüzbaşıların erlere eğer tüfeklerini almak isteyen olur ise çekinmeden vurmalarını emrettikleri kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Açın kapıyı yoksa...’

İddianamede, darbeci askerlerin saat 03.00’de Doğan Medya Center’ın açık otoparkına indikleri, ellerinde uzun namlulu silahlar ile havaya ateş ederek, ‘Genelkurmay yönetime el koydu. Asker yönetime el koydu’ şeklinde bağırdıkları belirtildi. Darbeci askerlerin silahlarını güvenlik görevlilerine doğrultarak, “Açın kapıyı yoksa vururum” diyerek tehdit ettikleri belirtilerek, darbeci komutanın binadan içeri girerken erlere, “Kıpırdayan olursa vurun” dediği ifade edildi. Daha sonra katlara çıkarak silah zoruyla yayını kesmeye çalıştıkları ve kendilerine direnenleri silahla tehdit ettikleri anlatılan iddianamede, polis ve vatandaşların Doğan Medya Center’a gelmeye başlamasıyla darbecilerin sıkıştığı kaydedildi. Polisin, ‘teslim olun’ çağrılarına yüzbaşı Süleyman Ahmet Kaya’nın önce, “Mühimmatımız var. Çatışırız” diye bağırdığı sonra da polis ve vatandaşın üzerine ateş ettiği, bu atışlar sonucu Vedat Bağcerci isimli vatandaşın yaşamını yitirdiği belirtildi.

Haberin Devamı