Gazete Vatan Logo

‘Kimse fark etmesin diye E cetveline koymuşlar’

CHP lideri yerel seçimler öncesi bütçeye belediyelere verilmek üzere 15.8 milyar ödenek konulduğunu söyledi ve “Öyle bir yere koymuşlar ki E cevteline, kimse fark etmesin diye” dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TİSK’in Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de özgürlükler alanının sorunlu olduğunu söyledi. Sayıştay raporlarının Meclis’e gelmemesine ilişkin “Vatandaş vergisini veriyorsa hükümet hesabını verecek” şeklinde afişler hazırlattıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, “Bizim bu duyurumuz yayımlanmadı. Yasaklandı. Hangi çağdaş ülkeden, hangi demokrasiden söz ediyoruz” dedi.

“Kızdığın holdinge inceleme...”

Vergi denetimi yapılan bir meslekten geldiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Polis nezaretinde inceleme, olağanüstü dönemlerinin incelemeleridir. Ben 12 yılda bir kez yaptım. Şimdi siz kalkıyorsunuz, kızdığınız holdinge polis eşliğinde aramalı inceleme yaptırıyorsunuz. Davul zurna ile medyaya haber veriyorsunuz. Bunlar doğru değildir” ifadelerini kullandı.

“Bizim siyasetin etik değeri yok”

Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 2014 yılı bütçesinde, Maliye Bakanlığına, belediyelere verilmek üzere 15 milyar 802 milyon 919 bin TL ödenek konulduğunu belirtti. Bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu savunan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

“2014 bütçesine 15 milyar lirayı, eski parayla 15 katrilyon lirayı belediyelere vermek üzere niye koyuyorsunuz? Yerel seçimler var. Benim vergimle, benim ödediğim vergimle, benim aleyhime olacak bir seçim sonucu elde etmek için para koyuyorsunuz oraya. İnsanda biraz vicdan olur. Hadi ahlakı bir tarafa bıraktık. Böyle bir şey olabilir mi? Öyle bir yere de koymuşlar ki E cetveline, kimse fark etmesin diye. Bunlar doğru değil, ahlaki değil. Biz de her alanda başarıya imza atan çok sayıda insanımız var, romancımız var, tiyatrocumuz, sinemacımız, cerrahımız, bilim insanımız, sinemacımız var, her alanda. Ama eksik olan bir alanımız var, başarıya imza atan siyasetçimiz çok ama çok az. Yapmamız gereken ilk iş siyasi ahlak yasasını parlamentodan geçirmektir. Bizim siyasetin etik değerleri yok.”

E Cetveli nedir?

Bütçede bazı ödeneklerin kullanımına ve harcamalara ilişkin esasları gösteren cetvele “E-cetveli” adı verilir. Bu cetvelde kamu bankaların görev zararları, Hazineye bağlı KİT’lere yapılan ödenek aktarımları, sosyal amaçlı harcamalar vb kalemler yer alır.

‘Bildiği yerden’ konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun internette tıklama rekorları kıran ve her kesimce beğenilen bütçe konuşmasını bütçe görüşmelerinden 1 gün önce eve kapanıp hazırladığı öğrenildi.

CHP liderinin bütçe konuşmasının ana eksenini Sayıştay raporlarının Meclis’e gelmemesi ve yolsuzluk iddiaları oluşturdu. Kılıçdaroğlu’na konuşması için lojistik destek niteliğinde bilgi notu hazırlamak için Meclis’te Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında 3 toplantı yapıldı. CHP’li milletvekillerinin ve Meclis danışmanlarının da yer aldığı bu ekip, bilgi notları ve ellerindeki belgeleri Hamzaçebi’ye aktardı. Hamzaçebi, daha sonra bu bilgi notlarını Kılıçdaroğlu’na iletti. CHP liderinin Genel Merkez’deki danışmanları da kendisine konuşmasında kullanmak üzere bilgi notları iletti.

Kılıçdaroğlu bütçe konuşmasını hazırlarken Hamzaçebi’nin yanı sıra Ekonomi Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’tan da geniş ve detaylı bilgi notları aldı. Hamzaçebi ve Öztrak’tan alınan bilgi notlarını değerlendiren Kılıçdaroğlu, salı günkü bütçe görüşmesinden önce pazartesi günü evine kapanarak bilgi notlarını de kendi değerlendirme süzgecinden geçirerek 1 saatlik konuşma metnine son şeklini verdi. Kılıçdaroğlu, Öztrak ve Hamzaçebi’nin genel çerçevesini oluşturduğu notları kendisi de geliştirdi ve bütçe görüşmelerinde son dönemdeki en iyi konuşmalarından birine imza attı. CHP lideri konuşması sırasında iktidarı AKP milletvekillerine şikayet etti.

CHP kaynakları konuşmanın başarısına ilişkin, “Genel başkanımız AKP’nin kavga isteyen söylem oyununa gelmeyeceğini ifade etmişti. Bunun için net verilerle bir hazırlık yaptı ve ekonomi konusunda yani kendisinin de uzmanlık olduğu konuda bir nevi en iyi bildiği yerden bir konuşma yaptı. Kısır tartışmalara da girmeyince AKP sıralarından bir itiraz gelemedi” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı