Gazete Vatan Logo

'Kimse, kafayı bulandırmaya...'

Suriye ile ilgili soruları yanıtladı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye’deki geçiş hükümetinin kurulması sürecine ilişkin pozisyonunun çok açık ve net olduğunu belirterek bu süreçte “eli kana bulaşmış" olanların yer almaması gerektiğini vurguladı.
Ahmet Davutoğlu, Suriye Halkının Dostları Çekirdek Toplantısı’na katılmak üzere Ürdün’ün başkenti Amman’a hareketinden önce Esenboğa Havaalanında düzenlediği basın toplantısında Suriye ile ilgili soruları yanıtladı.
Geçen yılın Haziran ayında yapılan birinci Cenevre toplantısında bütün gücü yürütme erkin elinde toplayacak bir geçiş hükümetinin kurulması ve bu süreç içinde "eli kana bulaşmış" olanların yer almaması yönünde iki ilke kararına varıldığına dikkat çeken Davutoğlu, bu ilkelerin etrafında birçok görüşmelerin yapıldığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Türkiye, her zaman diplomatik esnekliğini muhafaza etti. Her zaman bu prensiplerin çerçevesinde biran önce kalıcı çözüm sağlanması için çaba sarf etti” dedi.
Davutoğlu, değişik formüller konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirterek “Bizim pozisyonumuz çok açık ve net. Suriye’de sürmekte olan zulüm biran önce durmalı, Suriye halkının çektiği acılara son verilmeli ve Suriye halkının iradesini yansıtan güçlü bir Suriye’nin inşası için yeni bir süreç başlamalıdır” dedi.

-“GEÇİŞ HÜKÜMETİNİN BAŞARISININ EN ÖNEMLİ KRİTERİ”-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Geçiş hükümetinin başarılı olmasının en önemli kriteri, ülkemizde bulunan mültecilere, yani evi barkı terk ederek ülkemize sığınmış ve diğer komşu ülkelere sığınmış olan mültecilere artık ülkemize barış geliyor düşüncesini, inancını onlara verebilecek bir sürecin başlamasıdır” dedi.

-“İLKESEL VE AHLAKİ TUTUM”-


Bu çerçevede eli kana bulaşmış olanların, 100 bin kişinin ölümüne sebep olanların bu süreçte yer almamasını “ilkesel ve ahlaki” bir tutum olarak niteleyen Davutoğlu, “Ancak geçiş hükümetinin bu çerçevede hangi aşamalardan geçerek kurulacağı tabii ilgili tüm tarafların görüşmeleri ve mutabakatı ile sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
Ahmet Davutoğlu, 11 ülkenin zaten İstanbul’da bütün bu konularda mutabakata vardığını ve bölgesel anlamla 6 ülkenin bu mutabakatı yinelediğini anımsattı. Davutoğlu, eli kana bulaşmış olanların yer almayacağı kalıcı bir çözüme yönelik diplomatik her türlü çabanın ve Suriye muhalefetinin bu anlamda desteklenmesi gereğine vurgu yaptı.

-“KİMSE KAFAYI BULANDIRMAYA KALKIŞMAMALI”-

Reyhanlı saldırılarına yönelik “aşırı uçlar” savlarına ilişkin olarak da Davutoğlu, en üst düzey yetkililerin açıklamalarına dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Kimse, kafayı bulandırmaya kalkışmamalı. Reyhan saldırısı faili meçhul değil, failleri bellidir, yakalanmıştı ve hükümetimiz tarafından bunun Suriye rejimi ile iktisatlı bazı terör grupları olduğunu tespit edilmişti. Kimse Reyhanlı saldırısının gerçek müsebbip ve katillerini örtme çabasına girmemeli. Bu yönde hedef saptırma ve gerçek katil üstünü örtme çabaları var. Türkiye Cumhuriyeti devleti bu anlamla tüm güvenlik mekanizmalarını harekete geçmiş ve failleri bulmuştu.”

Haberin Devamı