Gazete Vatan Logo

‘Kim demokrasi istiyor görün!’

Cemil Çiçek anayasa için muhalefet liderleriyle görüştü, Kılıçdaroğlu'ndan açıklama geldi

‘Kim demokrasi istiyor görün!’

Çiçek görüşmede Kılıçdaroğlu’na mavi bir dosya verdi. 55 dakika süren görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu kurmaylarıyla kısa bir değerlendirme yaptı, Çiçek uzlaşma konusunda karamsar bulunurken, “AKP Çiçek’i dinlemeyecek ve masadan kalkmanın yollarını arayacak” denildi.

CHP liderinden, Çiçek’e yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili iki talep:

1- Başkanlık sistemi dayatılıyor geri çekilsin

2- Uzlaşma olmayan maddeler açıklansı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in dün çıktığı liderler turunda en son CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.

Kılıçdaroğlu’nun görüşmede AKP’nin Başkanlık sistemi önerisi ve uzlaşma komisyonunda uzlaşılan ve uzlaşılmayan maddelerin kamuoyuna açması yönünde 2 konuda vurgu yaptığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun AKP’nin Başkanlık sistemini dayattığını ifade ederek, “Gelinen nokta önemli. Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını sürdürmeli. İktidar bu dayatma ile diğer partileri masadan kaldırmak istiyor. Ancak bunda başarılı olamadı. Biz masadan kalkmayacağız. Ancak uzlaşma için AKP, Başkanlık dayatmasını gözden geçirmeli” dediği öğrenildi. Bu sözlere Çiçek, “Her partinin kendi rezervi var. Bu da doğal olarak süreci tıkanıyor. Her parti kendi kırmızı çizgisini ortaya koyarak kendisinin taviz verdiği yorumunu yapıyor” değerlendirmesiyle karşılık verdiği ifade edildi. CHP lideri Anayasanın ilk 4 maddesinin kendileri için kırmızı çizgileri olduğunu da söyledi.

‘Kim demokrasi istiyor görün’

Ya açıklansın ya da biz...

Görüşmede CHP tarafının 2. vurguyu da Uzlaşma Komisyonu’nun bugüne kadar uzlaştığı ve uzlaşmadığı maddelerin ve tutanakların kamuoyuna açıklanması konusunda yaptığı bildirildi.

Kılıçdaroğlu’nun Çiçek’e, “Gelinen noktada 48 maddede uzlaşma var. Bu maddeler ve uzlaşılamayan diğer maddeler açılırsa kim ne istemiş herkes görür. Böylece kim daha özgürlük, demokrasi istiyor, herkes görsün yorumunu yapsın” değerlendirmesi yaptığı da bildirildi.


BDP: Hızlanarak devam edelim

Çiçek, liderler turu kasamında dün ikinci olarak BDP eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak ile biraraya geldi. Demirtaş’ın TBMM’deki makamında gerçekleşen görüşmede BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da hazır bulundu.

Edinilen bilgiye göre görüşmede BDP heyeti 30 yıldır tartışılan ve başta “çözüm” süreci olmak üzere Türkiye’nin pek çok sorununun çözümü için umutla beklenen yeni sivil anayasa konusunda yürüttüğü ısrarlı çabaları ve katkıları için Çiçek’e teşekkür etti. Ancak Çiçek’in gayretleriyle bugüne kadar getirilen Uzlaşma Komisyonu’nda geçen süre, verilen emekler ile ortaya çıkan tablonun uyumlu olmadığı görüşünü dile getiren BDP heyeti, “Gelinen düzey kamuoyunun beklentilerine cevap veren düzey değil. 48 maddede uzlaşılmış olması eksikliktir. Parti olarak bunun giderilmesini arzuluyoruz” diyerek, komisyon çalışmalarının devam etmesini istedi. BDP tüm partilerin özverisiyle ve daha hızlı bir tempoyla uzlaşılan madde sayısının arttırılabileceğine işaret etti.

BDP eş Genel Başkanı Kışanak görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Aslında halk nezdinde yeni, demokratik, sivil anayasanın tüm koşulları oluşmuş durumda. Ancak ne yazık ki kamuoyundaki bu demokratik anayasa beklentilerinin parlamentodaki çalışmaya yeterince yansımadığını görüyoruz” dedi.

Muhalefet “devam” dedi, gözler Erdoğan’da

Muhalefet liderlerinin yeni anayasa için Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarını sürdürmesini istemelerinin ardından gözler bugün TBMM Başkanı Çiçek’in, Başbakan Erdoğan ile yapacağı görüşmede. Çiçek, Başbakanlık Konutu’nda biraraya geleceği Erdoğan’a, muhalefetle yaptığı görüşmelerde çıkan tabloyu aktaracak.

Yeni anayasa için en kritik buluşma olarak nitelendirilen görüşme 13.30’da Başbakanlık Resmi Konutu’nda gerçekleşecek. Dünkü görüşmeleri sonrası herhangi bir açıklama yapmayan Çiçek’in, Erdoğan’la görüşmesi sonrası izleyeceği yol haritasına ilişkin mesajlar vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı