Gazete Vatan Logo

'Kılıçdaroğlu İstanbul'a aday olsun'

Bağış'tan Sarıgül çıkışı...

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Beykoz İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği “Yerel Yönetimler” konulu Danışma Kurulu toplantısında konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'nun, İstanbul'da yerel seçimler yaklaşırken “AK Parti ile CHP arasındaki farkın yüzde 4'e düştüğü” yönündeki açıklamalarını eleştiren Bağış, “Herhalde MHP 'yle karıştırıyor. Ya da Cumhuriyet Halk Partisi 'nin Cumhuriyet Hayal Partisi haline dönüştüğüne hep beraber şahitlik ediyoruz” dedi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olarak adının geçmesini de değerlendiren Bağış, “Bir takım derin güçler sayın Kılıçdaroğlu'nu çok kötü bir tuzağa getirdiler. Sarıgül, kırmızıgül derken bir anda köşeye sıkıştı. Şimdi Sarıgül'ü partiye alsa, koltuk gidecek; almasa, karşısında bir tane kahraman belirecek. Allah kolaylık versin” diye konuştu.

Bağış, Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulunarak, “Sayın Kılıçdaroğlu, yüreğin yetiyorsa gel yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına sen aday ol. En azından koltuğu kurtarırsın. Ama AK Parti en az yüzde 60'la İstanbul'u alır, bundan da şüphen olmasın” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye açısından tarihi nitelikte olduğuna dikkat çeken Bağış, “Türkiye'de millet ilk defa kendi liderini kendi seçecek. Cumhuriyet tarihinde, cumhurbaşkanlarını ya meclis seçti ya da birileri gelip darbeyle o koltuğu gasp etti” dedi.

BU ANAYASAYLA AB'YE GİREMEYİZ

Türkiye'nin sivil bir anayasa yazma sürecinde olduğuna işaret eden Bağış, şunları söyledi:

“Çok ayıptır. Düşünün, 27 ülkeye karşı gidip AB sürecinde müzakerelerimizi yapıyorum. Ama anayasa konusu geldiğinde ben utanıyorum, çünkü 1960'dan bu yana bu ülke darbe anayasalarıyla yönetiliyor.”

Bakan Bağış, Türkiye'nin bölge ülkelerine ilham kaynağı olan bir demokrasisi olduğunu, bu ülkelerde insanların Türkiye'yi örnek göstererek kendi hayatlarını riske attıklarını bildirerek, “Ama ben darbe anayasalarından bir türlü kurtulamıyorum. Biz bu anayasayla AB'ye de giremeyiz, onu da ben size itiraf edeyim” dedi.

Mevcut anayasa defalarca değiştirilmiş olmasına rağmen hala darbeci zihniyetin ruhunu ve izini taşıdığını anlatan Bağış, “Bizim artık 80 model anayasayla gitme şansımız yok. Bize 2023 model, 2071 model demokrasiyi sağlayacak yepyeni, sivil, milletin iradesini temsil eden bir anayasa lazım” diye konuştu.

Bağış, anayasanın içinde, ülkenin istikrarını güvence altına alacak başkanlık sisteminin de yer alması gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı