Gazete Vatan Logo

'Kıbrıs'ta ortak devlet kurulabilir'

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum yönetimiyle görüşme içinde olduklarını ve ortak bir devlet kurma yönünde çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Biz müzakere masasında neyi tartıştığımızı belirleyerek, iki bölgede, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı bir ortak devlet kurma yönünde stratejimizi ortaya koymaya çalışacağız" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Gaziantep’te, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’i ziyaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades ile yapılacak görüşmeleri değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum yönetimi tarafından müzakerelere başlamak için ortak açıklama yapma talebinin gereksiz olduğunu söyledi. Yıllardır müzakerelerin devam ettiğini kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Nikos Anastasiades ortak açıklama talebinde bulundu. Fakat sonradan anladık ki; bazı şeyleri kabul önceden kabul ettirmek için böyle bir yol izlemiş. Buna rağmen biz Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği adına yazılan ilk ortak açıklamayı kabul ettik. Fakat, Rumlar kabul etmedi ve böylelikle karşılıklı kağıtlar gelip gitmeye başladı" diye konuştu.

İKİ TOPLUMLU ORTAK DEVLET

Pazartesi günü Birleşmiş Milletlerin devrede olmadığı bir ortamda, Rum yönetimiyle bir araya gelerek, sohbet havasında bir görüşme gerçekleştireceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta siyasi eşitliğe dayalı tek devlet kurulabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Tabi ki, görüşmenin ortak konusu bir strateji belirlemek ve ortak açıklama üzerindeki pürüzleri ortadan kaldırmak. Bu görüşmede biz müzakere masasında neyi tartıştığımızı belirleyerek, iki bölgede, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı bir ortak devlet kurma yönünde stratejimizi ortaya koymaya çalışacağız. Çünkü biliyorsunuz yeni bir devlet kurulacak. Daha önceki görüşmelerde de, Kofi Annan planında bu böyleydi. Mesele yeni bir yönetimi kim kuracak? İki kurucu devlet kuracak, bunun bir tarafı Türk tarafı olan bizler. diğer tarafı Rum tarafı. Bu iki kurucu devlet yeni bir devlet kurmak için ekonomik değerlerini, icraatların bir kısmını merkezi devlete devredecekler ki; yeni bir devlet kurulabilsin. Rumların görüşü ise Kıbrıs Cumhuriyeti vardır, Kıbrıs Cumhuriyeti evrim yönünde yeni bir isim alarak Kıbrıs Federal Cumhuriyeti olsun. Bu bizim için kabul edilemez bir durumdur. İşte bunları tartışarak bir ortak açıklama üzerinde çalışmalar yapacağız bu görüşmede."

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in kent hakkında bilgiler verdiği ziyaretin sonunda hatıra fotoğrafı çektirildi.

Haberin Devamı