Gazete Vatan Logo

'Kerkük'süz de bir Kürt devletini kurabiliriz'

Kuzey Irak'taki yerel Kürt hükümetinin `Dışişleri Bakanı' konumundaki `Dış Bölgeler Bakanı' Muhammed İhsan, Kürkük'süz de bir Kürt Devleti kurma imkanına sahip olduklarını öne sürdü

İhsan, ABD'nin Irak savaşı sırasında Türk askerinin Irak'a girmesi için kendilerine baskı yaptığı halde buna direndiklerini söyledi.

Kürtçe yayın yapan Nefel internet sitesine konuşan İhsan, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türkiye ziyaretini değerlendirdi. Kürt Bakan Muhammed İhsan, Bağdat'ta 1 saat görüştüğü Başbakan Maliki'ye Kerkük'teki durumun normalleştirilmesini öngören Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi ile ilgili oluşturulan komisyonu hatırlatırken, "Bu madde, siyasi uzlaşmaya dayanan anayasal bir maddedir. Bu maddenin uygulanması, Kürdistan'ın siyasi ajandasının zirvesinde yer alıyor" dediğini söyledi.

Türkler'in, Kerkük'ten söz edildiğinde bağımsız bir Kürt devleti ile bağlantı kurulduğunu ileri süren Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne üye Bakan Muhammed İhsan, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz günlerde Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, `Kürtler bağımsız Kürt devleti rüyasını kafalarından çıkartsın' açıklaması yaptı. Acaba, bağımsız Kürt Devleti'nin Kerkük ile bağlantısı nedir?' Kürtler'in bir devlet kurma gibi niyeti olursa, Kerkük'süz de bir Kürt devleti kurma imkanlarına sahip olduklarını söyleyebilirim."

Bakan Muhammed İhsan, Irak Başbakanı Dr. Nuri El-Maliki'yi, Türkiye ziyaretinden önce eski Başbakan İbrahim Caferi gibi Federal Kürt Hükümeti'ne karşı Türkler'e umut vermemesi konusunda uyardıklarını iddia ederken, "Irak savaşı döneminde ABD yönetimi, Türk askerlerinin bölgeye girişine izin verilmesi yönünde biz Kürtler'e büyük baskı yaptı. Biz ABD'nin baskılarını kabul etmedik. Türkiye'nin baskı ve tehditlerini de kabul etmeyiz" dedi.

Haberin Devamı