Gazete Vatan Logo

'Kemal Bey'in karşısına çıkan iflah olmadı'

CNN Türk'teki 'Tarafsız Bölge' programının konuğu olan Deniz Baykal, bugünkü Gökçek-Kılıçdaroğlu düellosu başta olmak üzere gündemdeki konuları değerlendirdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin
yaklaşan yerel seçimlerde herhangi bir ilde aday çıkarmamasının söz konusu olamayacağını belirterek, "Biz başarılı, sevilen ve seçilmesini istediğimiz bizim dışımızda da belediye başkanlığı yapılan insanları ilgiyle izliyoruz. Mesela Yılmaz Bey (Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen) bu çerçevededir" dedi.

Baykal, CNN Türk Televizyonunda canlı yayınlanan "Tarafsız Bölge" programına katılarak gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Çarşaflı kişilerin CHP'ye üye yapılması ve Kurban Bayramı'nı geçirdiği Antalya'da bu konuyla ilgili kendisine gösterilen tepkiye ilişkin soru üzerine eleştirilerin doğal olduğunu belirten Baykal, bununla gerekçelerini samimi şekilde anlatma ortamı bulduğunu söyledi.


CHP'nin, kapısına gelmiş kişileri giysileri dolayısıyla geri
çeviremeyeceğini ifade eden Baykal, yapılanın insani bir yaklaşım olduğunu savundu.

Çarşaflı kişilerin CHP'ye üye yapılmasının laiklikten ödün verme anlamına asla gelmediğini belirten Baykal, bu kişilerin samimiyetini görmelerinin ve onları partiye kabul etmelerinin bazı çevreleri şaşırttığını söyledi. Baykal, "AKP'nin gerçekten samimi Müslüman, dini, imanı olağanüstü önemseyen, hayatının temel belirleyicisi sayan pek çok iyi insanı rencide ettiğini, onlara bugüne kadar samimiyetle destek veren insanların artık kırıldıklarını, gönül tellerinin koptuğunu yeni bir gerçek olarak görüyoruz. Yaşanan son olaylar, özellikle Deniz Feneri bu konuda çok belirleyici olmuştur" diye konuştu.


Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, çarşaflı kişilerin CHP'ye üye yapılmasını destekler ifadeleri olduğu ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine de altında hangi düşünce olduğunu bakmadan, takdirini ifade etmiş olmasını önemsediğini belirtti. Baykal, CHP'nin bu yaklaşımının, "olumlu ifadelere rağmen AK Parti'de telaş ve endişeye yol açtığını" gözlemlediğini de aktardı.

"KEMAL DERVİŞ'LE BİR TEMASIMIZ OLMADI"

Baykal, yerel seçimlere ilişkin soruları yanıtlarken de adayların demokratik yöntemlerle ve partinin yetkili organlarınca belirlendiğini anlattı.

Büyükşehir belediye başkan adaylarının kimler olduğunun belirli bir olgunluğa geldiğinde açıklanacağını kaydeden Baykal, isimlerin henüz netleşmediğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı konusunda bir talebi olmadığını belirten Baykal, ancak partinin ihtiyaç duyması halinde iyi bir partili olarak sorumluluğunun gereğini yapacağını kaydetti.

Baykal, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş'le ise İstanbul adaylığı konusunda herhangi bir temaslarının olmadığını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bu kente çok büyük hizmetler yaptığını ifade eden Baykal, Kocaoğlu'nun ve diğer adayların faaliyetlerinin değerlendirileceğini ve çıkacak tabloya göre karar verileceğini söyledi. Baykal, yeniden adaylık konusunda Kocaoğlu'nun ciddi şansı bulunduğunu ifade etti.

DSP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday çıkarmama eğilimi içinde olduğunun ifade edilmesi üzerine Baykal, bu konuları partiler arası pazarlık konusu olarak görmediklerini söyledi. Baykal, "Biz başarılı, sevilen ve seçilmesini istediğimiz bizim dışımızda da belediye başkanlığı yapan insanları ilgiyle izliyoruz. Mesela Yılmaz Bey bu çerçevededir. Eskişehir'de çok başarılı bir belediye başkanıdır. Onun yeniden seçimi kazanmasını ve Eskişehir'e hizmet vermesini içtenlikle istiyorum. Bu doğrultuda anlayışımızı kamuoyuna önceden ifade ettik, kendisine de CHP'nin adayı olarak seçime katılırsa bundan mutluluk duyacağımızı ifade ettim. Böyle bir karar alması halinde kendisini de adayımız olarak kabul eder, memnuniyetle her türlü desteği veririz" şeklinde konuştu.

-"ADAYIMIZIN YILMAZ BEY OLMASINI İSTERİZ"-

Bir başka soruyu yanıtlarken de CHP'nin aday çıkarmama gibi bir lüksü bulunmadığını, Eskişehir'de de aday çıkarmak zorunda olduklarını belirterek, "Ama adayımızın Yılmaz Bey olmasını isteriz" dedi.

"Bizim için en güvendiğimiz yerler dahil olmak üzere hiçbir zaman 'biz burayı alacağız' diye açıklamayı uygun görmemişimdir. Bu seçmenin takdirine saygısızlık" görüşünü ifade eden Baykal, bunun bir iddiasızlık olmadığını davurguladı.


KEMAL BEY'İN KARŞISINA ÇIKAN İFLAH OLMADI

Gazetecilerin Kemal Kılıçdaroğlu'yla Melih Gökçek arasındaki düelloya ilişkin sorusuna ise Baykal şu yanıtı verdi: Melih Bey büyük bir risk aldı. Kemal Bey'in karşısına kim çıktıysa iflah olmadı. Dengir Bey çıktı gitti, Şaban Dişli çıktı gitti, Aytaç Durak daha çıkmadan dosyanın ucunu gördü gitti. Kemal Bey bilgiye belgeye dayanır.Hakaretle küfürle iftirayla işi olmaz.

Haberin Devamı