Gazete Vatan Logo

'Keçileri kaçırtan' yasak

Hayvan otlatılması yasaklanınca, ahırlara ve bahçelere kapatılan keçilerden yüzlercesi kaçtı

İlçe merkezine 50 kilometre uzaklıktaki, 1700 nüfuslu, bir tarafı deniz, üç tarafı ise ’bozuk orman’ diye adlandırılan makilik ve fundalık alanla çevrili Söğüt Köyü’nde otlatma yasağı, geçen yılın son günlerinde başladı. Köy muhtarlığı, ihaleye çıkarak, aralarında Orman Genel Müdürlüğü’ne ait arazilerin sınırları içerisinde kalan alanların da bulunduğu meraları köylüye kiraya verdi. Ancak, Muhtar Kemal Karaca’ya muhalif oldukları belirtilen Nurettin Kutlu, İdris Keskin ve Adnan Bektaş adlı köylüler, kamu arazilerinin, muhtarlıkça ihaleye çıkarılamayacağını belirterek, Orman Bölge Müdürlüğü’ne şikayet, savcılığa da suç duyurusunda bulundu. Savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı ve Muhtar Kemal Karaca hakkında dava açıldı. Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü de Orman Kanunu’nu dayanak göstererek, arazilerinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunulamayacağını belirterek, ihalenin iptal edilmesini ve hayvan otlatılmasının durdurulmasını istedi. Aksi yönde davrananlara Kabahatler Kanunu uyarınca ceza kesileceği belirten bir yazı da köy muhtarlığına gönderildi.

Bunun üzerine muhtarlık, ihaleyi iptal etti, köylüye de "Hayvanlarınızı kamu arazilerinde otlatmanız yasaklandı" bilgisini verdi. Duruma tepki gösteren köylülerin büyük bir bölümü yasağı dinlemedi, hayvanlarını ormanlık alanda otlatmaya devam etti. Bunun üzerine Orman İşletme Müdürlüğü, geçen ay köye yeni bir ikaz yazısı daha gönderince, köylü hayvanlarını evlerinin bahçesine ve ahırlara kapattı.

KÖYLÜ KEÇİLERİ KAÇIRDI

Muhtar Kemal Karaca, yasağa hala uymayanlar bulunduğunu, yasağa uyanların bazılarının da yüzlerce keçisinin dağlık ve ormanlık alana kaçtığını söyledi. Kendisi hakkında açılan davayı da eleştiren Karaca, şunları söyledi:

"2006’da yapılan tapu kadastro düzenlemesine kadar, şimdi orman arazisi görünen arsaların yüzde 80’i köylülerin zilliyetindeydi. Yani eski meralarımız kamu arazisi içerisinde kaldı. Yarım asrı aşkın süredir gelenektir, hayvanların otlatılacağı alanlar muhtarlıkça kiraya verilir. Kaymakamlığa verdiğimiz ve onaylanan bütçelere de bu ’mera geliri’ olarak yansır. Yıllarca, hiç bu gelire ses çıkarmadılar da şimdi değişen ne? Diğer köylerde de sistem aynı şekilde işliyor ama fatura yalnızca bize kesildi. Ortada suç varsa bunun tek faili biz değiliz. Hem bazı köylülerimiz de yasağa uymuyor. ’Eğer ormanlık alanda hayvanlarımızı otlatmak yasaksa, gelin gereğini yapın cezayı kesin yada bir çözüm bulun’ diye üç kez dilekçeyle başvurdum. Ancak şimdiye dek ne ceza kesen ne de çözüm bulan oldu. Olan köylüyle, hayvanlarına oldu. Keçiler yerinde durmaz, dağlık alanda otlar. Nitekim yüzlercesi kaçtı, sahipleri peşlerinde onları bulmaya, yakalamaya çalışıyor."

"YASAK KEÇİLERİ DE BİZİ DE AÇ BIRAKIR"

Kendi keçilerini güden 60 yaşındaki Sabahat Dursun, 6 yaşından beri çobanlık yaptığını belirtti. Dursun, "Keçilerimizi koyacak ahırımız yok. Biz onları dışarıda besler dışarıda barındırırız. Bu yasak keçileri de bizi de aç bırakır. Aç kalmamak için yasağı dinlemiyorum. Dinleyenleri gördük, keçileri kaçırdılar. Büyüklerimize, yetkililerimize sesleniyorum, bir an önce sorun çözülsün, artık keçilerimiz kaçmasın, biz yasakları çiğnemek zorunda kalmayalım" dedi.

YA EMSAL KABUL EDİLİRSE?

Bu arada köylünün yardım istediği Muğla İl Genel Meclisi üyeleri Söğüt’te incelemelerde bulundu. Muğla İl Genel Meclisi’nin CHP Grup Başkan Vekili Dursun Kaplan, yasağın emsal teşkil edeceğini savunarak, "Ülkenin dört bir köşesinde, milyonlarca hayvan, dağlarda, bayırlarda, dere kenarlarında otluyor. Buraların devlet arazisi olup olmadığını kim, nasıl tespit edebilecek? Bu anlaşılması güç yasak, emsal kabul edilirse, Türkiye’de milyonlarca hayvan, binlerce köylü ve çoban da mağdur duruma düşebilir" diye konuştu.

MECLİS VE BAKANLIK DEVREYE GİRDİ

Konuyu gündemine alan İl Genel Meclisi, "Tamamına yakını fundalık ve makilik olan yöre halkının en büyük geçim kaynağı hayvancılıktır. Bu uğraşlarını devam ettirebilmeleri için yasaklanan alanların yeniden vatandaşın kullanımına açılması gerekir" ibarelerini taşıyan kararını gereğinin yapılması için Valiliğe iletti. Bunun üzerine sorunun çözüme kavuşması, köylünün kullanabileceği mera alanlarının belirlenmesi için Orman Bölge Müdürlüğü’nce komisyon oluşturduğu belirtildi. Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Kadem Mete, "Sorunun kökten çözümü ve bir daha ülkenin herhangi bir yerinde yaşanmaması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı da harekete geçti. Orman vasfı taşıyan arazilerin mera olarak kullanılabilecek bölümleri tek tek tespit edilecek" dedi.

Haberin Devamı