Gazete Vatan Logo

“KDV ve ÖTV indirimi vereceğiz”

Elektrikli araçta üs olmak için ‘vergi teşviği’ geliyor

Devlet Bakanı Çağlayan, Türkiye’yi elektrikli araç ve bataryada üretim merkezi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Teşviği EKK toplantısında ele alacaklarını belirten Çağlayan, “KDV ve ÖTV indirimi vereceğiz” dedi

Hükümetten elektrikli araçlara teşvik sinyali geldi. Türkiye pazarına girmek için gün sayan Renault Fluence Z.E., Çinli BYD, Mitsubishi iMiEV, Peugeot iOn, Fisker, Ford Connect E.V., elektrikli Fiat Fiorino gibi yerli ve ithal elektrikli araçlara vergi indirimi yolda. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İngiltere’nin başkenti Londra’dan müjdeyi verdi. Bakan Çağlayan, Türkiye’yi elektrikli araçlarda üretim üssü yapmayı hedeflediklerini, destek olmak için de teşvik sağlayacaklarını açıkladı.

Aralarında BP, Tesco, Royal Bank of Scotland, Glaxo Smith Kline’ın da bulunduğu 40 firmanın CEO ve yetkilileriyle görüşmesinden sonra Mobec şirketi ile Nissan’ın ürettiği elektrikli araçları inceleyen Bakan Çağlayan, Türk otomotiv sektörünün beklediği teşviğe yeşil ışık yaktı. Elektrikli araç konusunda gündeme gelecek teşvikleri Ekonomik Koordinasyon Kurulu’na (EKK) getireceklerini belirten Çağlayan, sadece araç üretimi değil bataryaların tamamının Türkiye’de üretilmesinin gerektiğini kaydetti. Çağlayan, “Övünmek gibi olmasın, bu konuda ciddi bir bilgi sistemine sahibim” dedi. İhracata yönelik olacak üretim için KDV, ÖTV desteği vereceklerini ifade eden Çağlayan, iç pazar için ekonomiden sorumlu bakanlar ile konuyu ele alacaklarını söyledi. Çağlayan, Türkiye’nin elektrikli oto üretimi merkezi olmasını istediğini ifade etti.

Türkiye’de henüz mevzuat yok

Türkiye’de elektrikli araçlarla ilgili henüz bir mevzuat bulunmuyor.

Bu yüzden elektrikli araçlar plakalandırılamıyor.

İhracatın milli takımı için 11 sektör belirleyecek

İngİltere ile Türkiye arasında ticaretin geliştirilmesi için Türk-İngiliz Ticaret Protokolü imzalandı. Londra’daki imza töreninde konuşan Bakan Zafer Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacmini güçlendirme kararı aldıklarını açıkladı. Çağlayan, şunları kaydetti: “Türkiye ile İngiltere arasında dış ticaret rakamları gerçeği yansıtmaktan uzakta. İki ülkenin dış ticareti 1 trilyon dolar ama iki ülke arasındaki dış ticaret 9.5 milyar dolar. Oysa iki ülke arasında bu rakamı 30 milyar doların üzerine çıkaracak altyapı mevcut.”

Çağlayan, “Türkiye’den tespit edeceğim futbol takımı oluştursun diye 11 sektör temsilcisini buraya getireceğiz” dedi.

İngilizler’den Temsa’ya işbirliği teklifi

Türkİye’nİn en büyük otobüs üreticilerinden Temsa ile elektrikli araçlar konusunda uzman olan İngiliz Modec Limited’tan işbirliği sinyali. Bakan Zafer Çağlayan, elektrikle çalışan hafif ve küçük ticari araçların Türkiye’deki üretimiyle ilgili olarak, “Elektrikli ticari araç üreten İngiliz firması Modec Limited, Temsa ile işbirliği yapabilir” dedi. Türkiye’de iyi bir ortaklıkla elektrikli araçların üretilmesi şartını koşması üzerine Modec’in üst düzey yöneticisi Lord Jamie Barwick de bu teklifi onaylayarak Türkçe “Tamam” yanıtını verdi.

Haberin Devamı