Gazete Vatan Logo

‘Kayıtlara göre çalışanları değil’

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz’un tutuklanmasıyla ilgili tepkisine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan cevap geldi: Onların çalışanı olarak gözükmüyor kayıtlarda. Bildirmemişlerse onların eksikliği

‘Kayıtlara göre çalışanları değil’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında ABD Büyükelçiliği’nin Metin Topuz’un tutuklanmasına yönelik açıklamasına sert tepki gösterdi. Bozdağ, “Metin Topuz bir Türk vatandaşı. Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nde ve Konsolosluklarında çalışanlar hem diplomatik personel, hem konsüler statü de olanlar hem de bu kapsamda olmayıp da orada resmen çalışan kişiler. Bunların bütün bilgileri Büyükelçilikler tarafından Dışişleri Bakanlığı’na verilir. Şimdi ABD Büyükelçiliği’nin verdiği listede hem diplomatik, hem konsüler hem de resmi çalışanlar arasında Metin Topuz diye bir isim yok. Onların çalışanı olarak gözükmüyor kayıtlarda. Çalışıyorsa bunu bildirmemişler demektir. O onların ayrı bir eksikliği. Kaldı ki çalıştığını bildirmiş olsa bile diplomatik dokunulmazlığı veya konsüler korumacılığı yoksa onlarla ilgili işlem yapmak uluslararası hukuka uygundur” ifadelerini kullandı.

‘Yargı tarafsız’

Türk vatandaşı herhangi birisi bir suç işlediği iddiasıyla karşılaştığında nasıl adli işlem yapılıyorsa Metin Topuz hakkında da aynı türden bir adli işlem yapıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Yargı önüne gelen iddialar, deliller, bilgiler, veriler üzerinden hareket etmiştir. Burada da basına yansıyan kadarıyla söyleyebilirim. Burada oldukça ciddi veriler olduğunu görüyoruz. Bunun üzerine elbette Türk yargısı Anayasa ve yasaların kendine verdiği yetkiyi kullanarak görevini yapmıştır, görevini de yapacaktır. Suç işleyen kişinin çalıştığı yer ABD Büyükelçiliği olabilir, başka bir yer olabilir. ‘Falan yerde çalışıyor. O suç işledi ama biz ona dokunmayalım yanlış olur falan’ gibi bir anlayışa kesinlikle Türk yargısı öyle bir siyasi hesap yapmaz. Niye yapmaz ? Yargının kuralları bellidir. O kurallar ne ise onu yapmakla görevlidir. Yargı burada tarafsız, bağımsız bir şekilde işlemiş ve görevini yapmıştır.”

Haberin Devamı

‘Casusluk’ iddiası

Türkiye’de ‘casusluk’ iddiasıyla tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz’un darbe girişimi şüphelisi rütbeli askerlerle ilişkisinin olduğu ileri sürüldü. ABD Ankara Büyükelçiliği yaptığı açıklamada “Amerikan hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Adımlar kararlaştırıldı’

Erdoğan’ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki (IKBY) bağımsızlık referandumu sonrasında “hava sahaları ve sınırların kapatılacağı”na ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, “Şu anda hükümetimiz ve devletimiz, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin bundan sonraki tutumuna göre hangi adımı, ne zaman atacağını kararlaştırmıştır. Bunlar tek tek eğer bir değişim olmazsa bölgede vakti geldikçe uygulamaya konulacaktır” diye konuştu. “Habur’u kapatmak bu seçeneklerden biri mi?” sorusuna Bozdağ, “Şu anda diyelim ki uçuşlar kapatıldı ama hava sahası açık. Sayın Cumhurbaşkanımızın bahsettiği, hava sahası uçuşa tümüyle kapanabilir, sınırlar olabilir, başka alternatifler var. Onların hepsi olabilir” yanıtını verdi.

Haberin Devamı