Gazete Vatan Logo

'Katar, terörist gruplara 1 milyar dolar fidye ödedi'

İddiaya göre, Katar'ın, Irak'ta avlandıkları sırada kaçırılan kraliyet ailesi üyelerinin serbest bırakılması için terörist gruplara yaklaşık 1 milyar dolar fidye ödediği belirtildi.

'Katar, terörist gruplara 1 milyar dolar fidye ödedi'

İngiliz gazetesi Financial Times (FT), Katar, Irak'ın güneyinde kaçırılan 26 kraliyet ailesi üyesi ile Suriye'deki cihatçılar tarafından esir alınan 50 militanın serbest bırakılması için nisan ayında 1 milyar dolara kadar fidye ödediğini yazdı.

FT'nin militan gruplarının komutanları ve hükümet yetkililerine dayandırdığı haberine göre, söz konusu fidye, Suriye ve Irak'ta güvenlik güçlerine karşı savaşan El Kaide bağlantılı bir gruba ödendi. Esirlerin serbest bırakılması için yapılan anlaşmaya dahil olan kişilerin gazeteye verdiği bilgiye göre, Arap ülkelerinin Katar ile ilişkilerini kesmesinin sebeplerinden biri, bu anlaşma oldu.

Katar hükümetine yakın olan bir kaynak 'ödemelerin' yapıldığını doğruladı. Fakat fidyenin miktarı ya da ödemenin kime yapıldığını bilmediğini söyledi.

Öte yandan FT'nin konuştuğu bölgedeki hükümet yetkilileri, Iraklı Şii milis komutanları ve Suriyeli muhalif de dahil, fidye anlaşmasının her iki tarafında yer alan kişiler, anlaşma kapsamında İranlı yetkililer ve destekledikleri Şii milislere yaklaşık 700 milyon dolar ödendiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Buna ek olarak, büyük bölümü ismini Fetih el Şam olarak değiştiren El Nusra'nın gövdesini oluşturduğu çatı örgütü Tahrir el Şam'a olmak üzere, Suriye'deki İslamcı gruplara da 200 ila 300 milyon dolar ödendi.

FT'ye konuşan bazı kaynaklar, anlaşmasının, Katar'ın esirlerin serbest bırakılması için ödediği paraları Suriye'deki cihatçıları desteklemek için kullandığının belirgin hale gelmesini sağladığını söyledi. Katar'ın Körfez'deki komşu ülkelerinden bazılarıysa asıl meselenin, Doha'nın, Tahran'a ödeme yapmış olma ihtimali olduğunu belirtti.