Gazete Vatan Logo

‘Kaşıkçı Elması’na Katarlılar da talip

Denizbank’a Rus Sberbank’tan sonra Katarlılar da talip oldu

Fransız-Belçika ortak bankası Dexia’nın sahibi olduğu Denizbank’a Ruslardan sonra Katarlılar da talip oldu. Qatar National Bank (QNB), Denizbank ile kontrol hissesi sahibi olmak istediğini ve görüşmelere başladığını açıkladı. Geçtiğimiz hafta konuşan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, banka için “Dexia’nın Kaşıkçı Elması” demişti.

Bankacılar Dexia’nın Türkiye’deki birimi Denizbank’ın satış fiyatının 4-6 milyar dolar arasında olacağının tahmin edildiğini söyledi. Qatar National Bank tarafından yapılan açıklamada, Denizbank ile görüşmelere başlandığı, görüşmelerin erken bir aşamada olmasına rağmen Denizbank’ta kontrol hissesi sahibi olunmasının hedeflendiği ifade edildi.

Sberbank da istiyor

Denizbank tarafından önceki gün yapılan açıklamada Dexia’nın Denizbank’ta bulunan hisseleri ile ilgili stratejik opsiyonların değerlendirilmesine yönelik başlatılan çalışmalar için Bank of America Merrill Lynch ve White&Case firmalarına yetki verdiği belirtilmişti.

Reuters’a bilgi veren bir bankacı, “Satın alma, ölçek yakalamalarına imkan verir. Körfez Arap ülkelerinin Türkiye’yi ne kadar çekici bulduklarını göz önüne alındığında bile Denizbank büyük bir satın alma olur” dedi.

İMKB’deki halka açıklık oranı binde 16 olan Denizbank’ın piyasa değeri dünkü kapanışa göre 5.8 milyar dolar oldu. Kaynaklar Denizbank’a birden fazla talip olabileceğini ve Dexia için satışın oldukça kolay olabileceğini belirtti.

Bankacılar, daha önce Denizbank ile ilgilendiğini açıklayan Rus Sberbank’a ek olarak İtalyan bankası Intesa Sanpaolo’nun da potansiyel alıcılar arasında olduğunu ifade etti. Intesa Sanpaolo CEO’su Correda Passera, daha önce bu konuda “Hiçbir şeyin masada olmadığını” ifade ederek bu yönde basında çıkan haberleri yalanlamıştı.

Türkiye’den ise Akbank’ın teklif için aday bankalardan biri olduğuna dikkat çeken bankacılar, diğer Türk bankalarının satışa ilgi göstermesini beklemiyor.

İkinci Katarlı oldu

QNB, Katar kraliyet ailesine bağlı bir yatırım kurumunun Dexia’nın Lüksemburg merkezli özel bankacılık birimini satın almasının ardından, Dexia’nın satışını değerlendirdiği birimlerle ilgilenen ikinci Katarlı kurum oldu.

QNB’nin yüzde 50’si ülkenin ulusal varlık fonu Qatar Investment Authority’e ait. Varlık fonunun daha önceki yatırımları arasında İngiliz bankası Barclays de yer alıyor.

Haberin Devamı