Gazete Vatan Logo

‘Karşılaşırsak YPG’yi vururuz’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Bizim hedefimiz El Bab’dan sonra Münbiç’tir. Münbiç’e gittiğimiz zaman karşılaşırsak YPG’yi vuracağımızı ifade ettik. Ruslar Münbiç’te YPG’yi koruma, kollama faaliyetinde bulunursa bu bizim için sorun”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk bakanların toplantılarının engellenmesi nedeniyle kriz yaşanan Almanya’yı ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD, Rusya ve Türk Genelkurmay Başkanlarının yaptığı toplantıda Rakka konusunun da gündeme geldiğini, henüz verilmiş karar olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, “ABD’nin kafası karışık” dedi.

‘Mesele bizle ABD arasında’

Gelinen noktada YPG unsurlarının büyük bölümünün hala bu bölgede olduğu, onları korumak üzere ABD birliğinin olacağı... Münbiç üzerinden bizim verdiğimiz net mesajlara ABD ve Rusya’nın yanıtını nasıl değerlendirmek lazım?

“Bu mesele aslında Türkiye ile ABD arasındadır. Rusya ile ABD arasında bir mesele değil. ABD’nin orada kuvvetleri var. Yeni değil. Bizim için önemli unsur YPG’nin temizlenmesi. YPG Afrin’den doğuya doğru bir terör kantonu oluşturmak için geldi. YPG genişlemek istiyor. Rakka’ya da o nedenle gitmek istiyor. Bu bölgenin tamamen, YPG’nin tamamen temizlenmesi... O kanton oluşturma ideallerinin de sonlandırılması... Biz o hayallere fırsat vermeyeceğimizi başından beri söyledik.”

Haberin Devamı

Münbiç’te ABD ve Rus askerlerinin devlere girdikleri söyleniyor. Rusya’ya güvenmeye devam ediyor muyuz? YPG Münbiç’ten çıkmama konusunda direnirse bizim politikamız ne olacak?

“Bizim hedefimiz El Bab’dan sonra Münbiç’tir. Rakka konusunda ortak çalışmalarımız sürüyor Münbiç’e gittiğimiz zaman karşılaşırsak YPG’yi vuracağımızı ifade ettik. Rusya’nın iddiaları var. ABD reddediyor, mutabakatımız yok diyor. Ruslar Münbiç’te veya başka bir yerde YPG’yi koruma, kollama faaliyetinde bulunursa bu bizim için sorun.

Ama gittiği yerde YPG’yi temizlerse biz bunu destekleriz. Bu bizim için DEAŞ kadar hassas bir meseledir. Hassas noktamız YPG’dir. Zaten DEAŞ’la mücadele devam ediyor. Burada sorun yok. El Bab operasyonundan o anki ABD yönetimi rahatsız oldu. Şu anki farklı görüşlerin sebebi de Obama döneminde faaliyet gösteren ve YPG ile içli dışlı olan kişiler.”

‘Adam gibi rica ederse’

Çavuşoğlu, Hollandalı yetkililerin, aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’ın seçim sürecinde “ekmeğine yağ süreceği için” kendilerine seçimden sonra miting için gelin diye bir talepte bulunmasını kabul edebileceklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Kaygınız buysa görüşürüz ama yok sizdeki seçimden sonra da mitinglere karşıysan beni kimse durduramaz, bu cumartesi giderim ve toplantımı yaparım. Rica ederse ‘Seçim sonrası gel’ diye, adam gibi rica ederse seçim sonrası cuma ya da cumartesi günü gidebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Suriye’de federal yapıya yeşil ışık

ÇAVUŞOĞLU, Esad konusundaki tutumun değişmediğini, Suriye’de siyasi çözümle birlikte halkın iş başına getirdiklerinin ülkeyi yöneteceğini belirterek, şunları söyledi: “Böyle bir düzende bu Suriye yönetimi istediği ülkeye üs verebilir, ben buna karışamam. ABD’ye de Rusya’ya da verir. Yeni yönetim belirledikten sonra ben çıkıp neden diyeceğim, bu benim hakkım değil. Türkiye’de üslerimiz var, DEAŞ’a karşı İncirlik üssünü Almanlara da açtık. Aynı şekilde federal devlet mi, o mu, onlar karar verecek. Ama teröristlerin o ülkenin topraklarında konuşlanarak Türkiye’ye tehdit göstermemesi, buna izin vermeyiz. Biz bir yerin PKK ve YPG’ye verilmesine karşı oluruz.”

Haberin Devamı

‘Wilders’e pabuç bırakmam’

Dün Almanya’daydınız, mevkidaşınız (Gabriel Sigmar) çok zorlu geçtiğini söyledi. Neden zorlu?

“Zor konular gündeme geldi anlamında söylüyorlardır. Doğrudan Alman istihbaratının ve polisinin organize bir şekilde bunları engellediğini söyledim. ‘Siz hayır tarafını tutuyorsunuz’ dedim. Köln belediyesi, Türkiye, Cumhurbaşkanımız aleyhine bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Vatandaş çıldırıyor. Almanya’da yaşayan Türk toplumu bile bunlara nasıl dost dersin diye tepki gösteriyor. Dost dediğinizde aşağıdan çığlıklar geliyor. Bu çok tehlikeli dedim. Türk toplumu duygu olarak sizden kopuyor. Onlar tabi en çok Nazi dönemine benziyor diye çok ağırlarına gitmiş, çok takılmışlar. Şu anki yönetime biz siz Nazisiniz demiyoruz. Dememiz de mümkün değil. Nazi dönemine kadar Almanya’da böyle uygulamalar görülmedi. Dolayısıyla bize o dönemi hatırlatıyor. Mesela Wilders’ın İslam’a karşı yaptıklarından ne farkı var. Wilders bir Nazidir, ondan farkı yok. Bu tür uygulamalar, engellemeler bizi durduramaz. Hollanda’ya gideceğim. Wilders gibi faşistlere pabuç bırakmayız.”

Haberin Devamı