Gazete Vatan Logo

‘Kariyerine karşı çıkmadım ama kadının yeri evidir’

‘Kariyerine karşı çıkmadım ama kadının yeri evidir’

Almanya’nın ilk Türk bakanı Aydan Özoğuz’un babası Mustafa Orhan Özoğuz, VATAN’a konuştu: ‘Kariyer yapmasına hiç karşı çıkmasam da bir kadının yeri evidir diye düşünüyorum’

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, Almanya’da ilk Türk bakan olarak tarihe geçti. Özoğuz, Angela Merkel başkanlığında kurulacak Hıristiyan Birlik Partileri CDU ve CSU ile SPD’nın koalisyon hükümetinde Göç Mülteciler ve Uyumdan sorumlu bakan olacak.

Özoğuz’un Almanya’daki başarısı İstanbul’da yaşayan babası Mustafa Orhan Özoğuz’u da gururlandırdı. Baba Özoğuz, kızı Aydan Özoğuz’un daha önce bakanlığa sıcak bakmadığını ancak parti yetkililerin uzun uğraşlar sonucunda kızını politikaya girmeye ikna ettiklerini söyledi.

Fotoğraflar: Oğuz YETER
Mustafa Orhan Özoğuz, İstanbul’da yaşıyor.

‘Siyaset nankör’

VATAN’a konuşan baba Mustafa Orhan Özoğuz Almanya tarihine geçen kızı Aydan Özoğuz’a ilişkin şunları kaydettii: “Aydan siyasete girmeyi hiç istemiyordu. Henüz 10 yaşında Anna isminde bir kızı var. Onun düzeninin bozulmaması için sıcak bakmıyordu politikaya. Annesi siyasete girmesini hiç istemiyordu. Ben ise siyasete 1946’da Demokrat Parti’yle girdim. Siyaset nankör olduğu için kızımın bakan olmasını istemedim. Aydan teklif aldığında beni aradı ‘Baba ne diyorsun? Kızımın da okuluna engel olmak istemiyorum’ dedi. Ama Aydan’ı ikna ettiler. Kariyer yapmasına hiç bir zaman karşı çıkmasam da bir kadının yeri evdir diye düşünüyorum. Aydan için de öyle istedim. Aydan ile eşi haftanın bir kaç günü ayrı evlerde kalacaklar. Aydan kızı ile birlikte Berlin’de tuttuğu yeni evinde kalacak. Aydan önce Türklerin yabancı dil sorunu üzerinde çalışacak. Ben de çocuklarım büyüyene kadar evde Almanca konuşmalarını yasaklamıştım. Şimdi ise Türkçe yerine Almanca konuşuyorlar.”

‘Gurur duyduk’

Athena grubunun solisti Gökhan Özoğuz, Almanya’nın ilk Türk bakanı olan kuzeni Aydan Özoğuz için yazılı bir açıklama yaptı. Gökhan, ‘Başarılı bir Türk kadınının Alman parlamentosunda bakan olmasından dolayı gurur duyduk. Kuzenimizi başarılarından dolayı tebrik ediyoruz’ dedi.

Aydan Özoğuz, kızı Anna, eşi Micheal Neuman annesi Günay Özoğuz ve babası Orhan Özoğuz ile birlikte. Hamburg’ta yaşayan Özoğuz’un eşi Michael Neuman İçişleri Senatörü.

Bağış: Türk toplumunun başarısı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Aydan Özoğuz’la görüşerek kendisine başarılar dilediğini söyşledi. Bağış şunları söyledi: “Almanya tarihinde ilk defa bir Türk kardeşimizin Almanya Bakanlar Kurulu’nda yeralması gerçekten çok anlamlı. Bir Türk kardeşimizin, uyumdan sorumlu bakan olarak göreve başlaması, Almanya’da ‘biz varız, güçlüyüz, sesimiz çıkıyor’ diyen Türk toplumun çabalarının eseridir.”

Kılıçdaroğlu kutladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aydan Özoğuz’u kutladı. CHP’den yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu göçmen bir ailenin çocuğu olarak Sosyal Demokrat Parti’de yöneticilik yapan Özoğoz’u telefonla arayarak, Özoğuz’un Şansölye Merkel’in koalisyon Hükümeti’nde Göç ve Uyum Bakanlığı koltuğuna oturacak olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek kutladı ve başarılarının devamını diledi.

Haberin Devamı