Gazete Vatan Logo

‘Kardeşi yiyici ise kendisi de yiyicidir’

İran genel seçimlerine dokuz ay kala Cumhurbaşkanı Ruhani yolsuzluk iddiaları yüzünden zor durumda kaldı. Ruhani’nin özel danışmanlığını yapan kardeşi Hüseyin Feridun yolsuzluk suçlaması ile karşı karşıya.

‘Kardeşi yiyici ise kendisi de yiyicidir’

İran medyasında yolsuzluk haberlerinden geçilmiyor. 31 Ağustos’ta da Eğitim Bakanlığı mali fon yöneticisi, eşi ve çocuğuyla birlikte gözaltına alındı. Muhafazakar milletvekillerinin çoğunlukta olduğu yolsuzlukla mücadele komisyonu, gözaltına alınan bakanlık görevlisinin 200 milyon Euro’yu zimmetine geçirdiğini duyurdu. Bu haber, reformcu Hasan Ruhani yönetiminin görevdeki üyelerinin karıştıkları yolsuzluk skandallarıyla ilgili haberleri yayınlayan muhafazakar internet sitelerinde manşetten verildi. İran’a uygulanan yatırımların kaldırılmasından sonra yolsuzluğun daha da arttığı belirtiliyor.

5 yıl İran cezaevinde yatan gazeteci Taghi Rahmani, yolsuzluk skandallarıyla ilgili haberlerin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi yıpratmayı hedef aldığını ifade etti.

Kardeşi servet sahibi

Yolsuzluk suçlamalarına bizzat Cumhurbaşkanı da muhatap oluyor. Ruhani’nin özel danışmanlığını yapan kardeşi Hüseyin Feridun’un karanlık işlere karıştığını öne süren haberler yayınlanıyor. Ruhani’nin kardeşinin, Mahmud Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı sırasında döviz bürosu açtığı ve ekonomik kriz sırasındaki kur dalgalanmaları ve ekonomik yaptırımlar sayesinde servet sahibi olduğu öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Keyfi atamalar yapıyor

Hüseyin Feridun’un Cumhurbaşkanının özel danışmanı sıfatıyla Maliye ve Ekonomi Bakanlıklarının kararlarına müdahale ettiği duyulduğunda Ekonomi Bakanı dinlenmek üzere Meclis’e çağrılmıştı. Ruhani’nin kardeşi ayrıca, kamu bankalarının yönetimine keyfi atamalar yapmakla suçlanıyor.

Rahmani İranlıların, ‘kardeşi yiyici olanın da yiyici olduğuna’ inandıklarını ve Ruhani’nin kardeşini himaye etmemesi gerektiğini’ belirtti. İranlı gazeteci, “Suçlamalar soruşturulmalı. Ruhani’nin kardeşi mahkum olursa halk yasaların herkes için geçerli olduğuna inanır” dedi.