Gazete Vatan Logo

‘Kardak Şehitleri’ Parkı açıldı

Beykoz Belediyesi bir ‘ilk’e imza attı ve tek Türk askerinin şehit düşmediği Kardak adına park açtı

Beykoz Belediyesi bir ‘ilk’e imza attı ve bugüne kadar tek Türk askerinin şehit düşmediği Kardak Kayalıkları’nın adına park açtı. Parka da “Kardak Şehitleri Parkı” adını verdi.

İSTANBUL Beykoz Belediyesi Anadolu Kavağı’nda 2003 yılında yaptırdığı parka verdiği isimle, bütün dikkatleri üzerinde topladı. “Kardak Şehitleri Parkı” adını duyanlar şaşkına dönerken, mahallenin muhtarı Nurettin Sarıçiçek, “Kardak’ta şehit verildi mi” diye kendisine soru sorun ziyaretçilerin gittikçe artaması üzerine ‘Kardak’ta şehit mi verildi’ diye soruyor. Biz de biliyoruz orada şehit verilmediğini. Parkın isminin değişmesini istiyoruz. Başvuruda bulunduk bekliyoruz” dedi. Beykoz Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise “15 Şubat 1996 yılında tatbikattan dönen Türk helikopterinin kaza geçirmesi sonucu Bülent Usta, Toprak Karıştır, İhsan Çakmak, Ahmet Selçuk, Aykut Tetik hayatını kaybetti. Parka “Kardak Şehitleri” isminin verilme nedeni budur” dendi.

Kardak’ta Yunan askeri ölmüştü

Oysa bu kaza Marmaris Aksaz Deniz Üssü’nden eğitim uçuşu için havalanan helikopterin inişi sırasında meydana gelmişti. Kazanın Kardak kriziyle ilgisi olmadığı eğitim uçuşunda yaşanan talihsiz bir kaza olduğu açıklanmıştı.

Ocak 1996’da Türk bandıralı bir geminin Kardak Kayalıkları’nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında gerginlik çıkınca patlayan kriz iki ülke savaşın eşiğine gelmişti. Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürmüş, Türkiye ise, söz konusu kayalıkların kendisine ait olduğunu belirtmişti. Bir operasyonda iki Yunan askerini taşıyan helikopter kaza yapmış ve iki asker de hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine Yunanistan Savunma Bakanlığı, helikopterde yaşamını yitiren iki asker için Kilimli Adası’na heykel diktirmiş ve anıta “Kardak Şehitleri Anıtı” adını vermişti.

Haberin Devamı