Gazete Vatan Logo

'Karayalçın destek istemedi'

'AKP için oy kullanmış hemşehrilerimden de oy istiyorum'

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına hazırlanan SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın, adaylık konusunda kendilerinden destek istemediğini söyledi.

Sezer, CHP’nin yerel seçimlere ilişkin yolunu çizdiğini belirtirken, şöyle dedi:

“Anlaşılan o ki CHP yolunu çizmiş 29 Mart seçimleriyle ilgili olarak. Ve yine anlaşılıyor ki bu konuyu hiç konuşmamış olmamıza rağmen, Sayın Karayalçın da CHP’nin adayı oluyor Ankara’dan. Karayalçın son derece de başarılı bir belediye başkanlığı süreci, önemli bir siyasi geçmişi barındıran değerli bir siyasetçi. Kendisine başarılar diliyoruz”

CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına hazırlanan SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, bugün DSP Lideri Sezer’i ziyaret etti. DSP Genel Merkezi’nde yapılan görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin ardından Sezer ve Karayalçın ortak bir basın açıklaması yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Karayalçın, Sezer’i 31 Ekim de yapılacak Erdal İnönü’yü anma toplantısına davet etmek için ve SHP’nin 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel yönetim seçimleri için hazırladığı “Yerel Yaşam” programını sunmak üzere ziyaret ettiklerini söyledi.

Görüşmede, Türkiye solunun daha ileri sonuçlar alabilmesi için sergilenmesi gereken anlayışın ne olacağını ve nasıl bir yaklaşım olması gerektiğini tartıştıklarını söyleyen Karayalçın, görüşmenin kendisi için çok yararlı olduğunu bildirdi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de yaptığı açıklamada, Karayalçın’a, Erdal İnönü’yü anma toplantısına daveti nedeniyle teşekkür etti ve “Hakikaten Sayın Karayalçın’ın söylediği gibi, bir saate yakın, Türkiye’nin sorunlarının, Türk solunun sorunlarının değerlendirmesini birlikte yaptık, benim için de son derece de yararlı oldu. Hatta Türkiye’yi de aştık, evrensel solun konuştuk” dedi.

-CHP YOLUNU ÇİZMİŞ-

Yerel seçimlere ilişkin “işbirliği” tartışmalarına değinen Sezer, bu konunun gündeme gelmediğini ifade etti. Sezer şunları söyledi:

“Ama bugün o konu aramızda konuşulmadı. Neler olacağından kasıt, işbirlikleri çokça konuşuluyor, bu işbirlikleriyle ilgili bir görüşme olmadı. Ancak tabi Sayın Karayalçın’ın daha önce Sayın Baykal’la yaptığı görüşmeden de anlaşılan o ki CHP yolunu çizmiş. 29 Mart seçimleriyle ilgili olarak. Ve yine anlaşılıyor ki bu konuyu hiç konuşmamış olmamıza rağmen, Sayın Karayalçın da CHP’nin adayı oluyor Ankara’dan. Karayalçın son derece de başarılı bir belediye başkanlığı süreci, önemli bir siyasi geçmişi barındıran değerli bir siyasetçi. Kendisine başarılar diliyoruz. Türkiye’nin AKP’den kurtulmasının bu yerel seçimlerde başlayacağına da içtenlikle inandığımı söylemeliyim. DSP yerel seçimlerde en başarılı bir sonucu alacak çalışmayı gerçekleştirecek.”

-ÖNERİ GELMEDİ-

Sezer ve Karayalçın gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Sezer, Karayalçın’ın, bağımsız adaylığı ile ilgili bir soru üzerine, “Sayın Karayalçın o konuda bir şey söyler ama. Benim söyleyeceğim, Sayın Karayalçın bize herhangi bir öneriyle gelmediği için, bunun dışında söyleyecek bir şeyim yok” karşılığını verdi.

Karayalçın kendisine yöneltilen, “DSP’den destek istiyor musunuz?” sorusunu şu sözlerle yanıtladı:

“Ben 12 Ekim günü İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlemiş olduğum toplantıda da söyledim. Türkiye genelinde solda birliktelik düşüncesini savunmuş bir siyasetçiyim. Ama Başkent’te de ‘Ankara birliği’, ‘Ankara birlikteliği’ yaklaşımını gerçekleştirmek istiyorum. Herkesin oyuna ihtiyacım var. Bu işin DSP’lisi CHP’lisi, SHP’lisi yok. Daha önceki seçimlerde merkez sağ partilere oy vermiş hemşehrilerimden de hatta AKP için oy kullanmış hemşehrilerimden de oy istiyorum. Onun için sayın Zeki Sezer’den şahsen, arkadaşlarından şahsen, DSP’den de oy isteminde bulunuyorum. Ancak bugün için önümüzdeki resim budur. Önümüzdeki günlerde, bu resmin daha da güzelleşmesini daha da renklileşmesini diliyorum. Bunu da özel olarak ifade ediyorum.”

DSP Genel Başkan Sezer, Karayalçın’ın adaylığının desteklenmesi konusunda DSP dışında gelişen olaylara dikkat çekerek, “DSP durduğu yerde. DSP 22 Temmuz seçimlerinde, geniş kapsamlı bir öncelikle solda birlik istemişti Türkiye’yi AKP iktidarından kurtarabilmek için. Ama o gün bizim şu anda da saygılı olduğumuz güç birliği süreci yaşandı. O güç birliğinin o günkü koşullarda Türkiye’yi AKP’den kurtarmadığına tanık olduk. Öyleyse AKP’den Türkiye’yi kurtaracak başka projeler, başka duruşlar ve geniş katılımlı, geniş kapsamlı çalışmalar yapılması gerekir. Ama bu sadece DSP ile olmaz” diye konuştu.

Haberin Devamı