Gazete Vatan Logo

‘Karargah rahatsız’ haberine soruşturma

Bakırköy Başsavcılığı, 25 Şubat’ta Hürriyet’te yayımlanan haberde bahsedilen ‘karargah’ın hükümetin icraatlarını önlemeye yönelik bir cunta yapılanması olabileceğini değerlendirerek, şikayet üzerine soruşturma başlattı

‘Karargah rahatsız’ haberine soruşturma

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, 25 Şubat’ta Hürriyet gazetesinde yayımlanan ‘Karargah rahatsız’ başlıklı haber nedeniyle soruşturma başlattı. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Hakan Sağlam, söz konusu haberle ilgili suç duyurusunda bulundu. Sağlam dilekçesinde ‘Karargah rahatsız’ başlığıyla yayımlanan haberde ‘askeri kaynaklar’ olarak tanımlananların cunta yapılanması üyeleri olabileceğini öne sürdü. Gazetedeki haberin, 7 hususta Genelkurmay Karargahında rahatsızlık yaşandığına yönelik ve kaynağının gazetenin Ankara Temsilcisi Hande Fırat olduğu belirtilen dilekçede şöyle denildi:

Cunta var iddiası

“Tarihin hemen her döneminde gelişmenin ve yenileşmenin önünde büyük bir engel teşkil eden cunta yapılanmalarının Osmanlı Devleti’ni ve Türkiye Cumhuriyeti’ni ne kadar büyük sıkıntılara soktuğu herkesin malumudur. FETÖ mensuplarınca gerçekleştirilen 15 Temmuz 2016 darbe kalkışmasının sebep olduğu yıkıcı tahribatlar ortada iken Hürriyet gazetesinin haberine konu olan olay bu türden cunta yapılanmalarının ordu içerisinde halen etkin ve faal olduğunu ortaya koymaktadır.”

Haberin Devamı

‘Muhtıra niteliğinde’

Haberin, Türkiye’nin birçok terör örgütüyle yurt içinde ve yurt dışında mücadele ettiği bir dönemde ve daha da önemlisi 16 Nisan’daki halk oylaması öncesinde hem hükümeti hem de referandum sürecini etkilemeye yönelik çok önemli bir muhtıra niteliği taşıdığı kaydedilen dilekçede, askeri kaynaklar olarak tanımlanan cunta yapılanması üyelerinin tespit edilerek, ‘Cebir şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçundan cezalandırılmaları istendi.

Mehmet Hakan Sağlam’ın dilekçesini işleme koyan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlattı.

Savcılık: Cunta izlenimi var...

Savcılık tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “’25 Şubat 2017 tarihinde Hürriyet gazetesinde yayımlanan ‘karargah rahatsız’ başlıklı haber içeriğinde bahsedilen karargahın hükümetin icraatlarını önlemeye yönelik bir cunta yapılanması olabileceği izlenimi edinildiğinden ve bu hususta bir şikayet dilekçesi verilmesi de nazara alınarak konu hakkında soruşturma başlatılmıştır.”

Haberin Devamı

15 Temmuz hatırlatması

Adliyeden çıkışta basın mensuplarına konuşan Mehmet Hakan Sağlam, karargahta rahatsız olan kişilerin kimler olduğunu öğrenmek istediklerini belirterek, “Türkiye, 15 Temmuz gibi bir olay yaşadı. Ülke neredeyse bir kan gölüne dönecekti. Bu kadar olaya rağmen hala ordu içerisinde bu tür eylemi düşünebilecek insanlar varsa, vatan hainleri varsa bunların tespit edilmesi amacıyla suç duyurusunda bulundum” dedi.

Haberde neler vardı?

Söz konusu haberde, Genelkurmay karargahının son dönemde Orgeneral Akar’a yöneltilen eleştirilerden duyduğu rahatsızlık aktarılıyordu. Açık kaynak belirtilmeden kaleme alınan haber, askerin siyasete müdahalesi eleştirilerine yol açmıştı. Haber, 28 Şubat döneminde çok konuşulan ‘Genç Subaylar Rahatsız’ manşetini hatırlatmıştı. 7 eleştiriye 7 yanıt’ başlıklı haberde, Akar’a şu konularda eleştiri yöneltildiği anlatılıyordu: 1- Silahlı Kuvvetler’de başörtüsü serbestisi kararı, 2- Akit’e başsağlığı telefonu açılması, 3- Cumhurbaşkanı ile yapılan ziyaretler, 4- Akar’ın, ABD’li generalin ayağına gitmesi, 5- ABD’li ‘Çuvalcı Komutan’ın madalya takması, 6- Kardak’a gezi, 7 - Darbeci Mehmet Dişli ile ortak villa alındığı iddiası.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı o manşeti Org. Akar ile Işık’a sordu

Soruşturma konusu olan manşet dün devletin zirvesinde de hareketlilik yarattı. Önce Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile sürpriz bir görüşme yaptı. “Karargah rahatsız” başlığıyla yayımlanan, kaynak olarak Genelkurmay karargahının gösterildiği haberle ilgili tepkilerin ardından gerçekleşen görüşme kulislerde, “Başbakan, iddiaları Akar’a sordu, haberden duyduğu rahatsızlığı iletti, araştırma yapılmasını istedi” iddialarına yol açtı. 1 saat 15 dakika süren sürpriz görüşmenin Yıldırım’ın talimatıyla gerçekleştiği belirtildi. Kulislerde, Yıldırım’ın görüşmede eleştirilerini aktardığı ve haberin nasıl yapıldığı, gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konularında bilgi istediği iddiaları konuşuldu. Yıldırım, Kahramankazan mitinginde “Bugünlerde birilerine yine bir şey oluyor. ‘Karargah rahatsız’ manşetlerini hatırlıyorsunuz değil mi; 28 Şubat öncesi büyük denilen gazeteler halkın seçtiği iktidarı alaşağı etmek için her türlü tezgahı kurdular. Şimdi bakıyorum, benzer şeyler yapmaya çalışıyorlar manşet atarak, hükümete ayar vermeye çalışıyorlar” demişti.

Haberin Devamı

Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile G.Kurmay Başkanı Hulusi Akar’ı saat 17.00’de kabul etti. Sürpriz zirvenin konusu yine aynıydı