Gazete Vatan Logo

"Karar niye verilmiyor?" tepkisi!

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Vali Mustafa Toprak’ın İl Özel İdare Malları’nın Maliye Hazinesi’ne verildiğini açıkladığı Mal Paylaşım Komisyonu kararının talep etmelerine karşın kendilerine henüz verilmemesine tepki gösterdi. Kocaoğlu, "Bilgi Edinme Yasası kapsamında mı müracaat edelim? İzmirliler mallarına sahip çıktı. Bir kör döğüşü var. Düğüm var. Ama İzmir lehine çözümlenecek" dedi.

İzmir’de Büyükşehir Belediyesi ile Valilik arasında son günlerin en büyük tartışma konularında biri olan İl Özel İdaresi Mallarının paylaşımıyla ilgili gerginlik tırmanıyor. CHP’li vekiller, CHP ve MHP’li belediye başkanları, Kent Konseyi’nden sonra İzmirli işadamı ve sanayicilerin üyesi olduğu meslek odaları yöneticilerinin yer aldığı İzmir Başkanlar Konseyi de yayınlandığı deklarasyonla malların Maliye Hazinesi’ne aktarılmasıyla ilgili kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, "Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi"nde basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Kocaoğlu, İzmir Başkanlar Kurulu’na teşekkür ederek başladığı konuşmasında "İzmir Türkiye’nin en ileri kenti. Projelerimiz, fikirlerimiz, yaptığımız uygulamalar, uygulamadaki aksaklıklar acımasızca, haklı olarak İzmir’de sürekli eleştiriliyor. Biz de hatalarımızı gidermeye çalışıyoruz. Ama İzmir’de aynı Kordon’a yol yapılması, arsenikli su duruşu gibi bugün de İl Özel İdare mallarının İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine verilmemesinin tepkesi var. Basın mensupları, köşe yazarları, kanaat önderleri, Başkanlar Kurulu tepkisini gösterdi" dedi.

Başkanlar Kurulu’nun deklarasyonunun kendisini çok mutlu ettiğini belirten Kocaoğlu, yerel sermaye ile yapılan alınan malların söz konusu olduğunu söyledi. Kocaoğlu "İl Özel İdare binası İzmirlilerin ilçe belediyelerin emlak vergisi yatırıldığı paylardan alınan parayla yapılmıştır. Yani tadilatı bile İzmirli yapmıştır. Önümüzdeki günlerde bu konu daha çok konuşulacak. Başkanlar Kurulu’na teşekkür ediyorum. Böyle bir haksızlığı ve bugüne kadar kendi kendine yetmiş, kendi göbeğini kendisi kesmiş, kalkınmasını uzun süredir merkezi hükümetten yeteri kadar destek almadan sürdürmüş ve bugün de ekonomik kalkınma büyüme trendini yakalamış İzmir ve İzmirli hem malına hem de insanına sahip çıkacaktır. Sahip de çıkıyor" dedi.

Kocaoğlu, doğru bildikleri yolda emin adımlarla, kırmadan dökmeden, uzlaşı içerisinde ama hakkımızı da ’uzlaşacağız’ diye teslim etmeden ilerleyeceklerini söyledi. Kocaoğlu, "Tabii ki hastane yeri, sağlık ocağı yeri, okul yeri hangi kuruma lazımsa o kurumlara verilecek. Bu konuyu çarpıtıyorlar. Bu konuda çalışmayı yaptık. Onlar da memnun. Yani hiçbir okul yerine, planlanan okul arsasında en ufak bir iddiamız, isteğimiz olmadı" dedi.

Hak arama mücadelesini Türkiye’deki diğer belediyelere de örnek olacak şekilde İzmirlilerle birlikte sürdüreceklerini ve başarılı olacaklarını belirten Kocaoğlu, "Bir sayın yetkilinin iki dudağının arasında çıkan sözlerle İzmir’in yerel yönetimler kurulduğundan beri, İl Özel İdaresi kurulduğundan beri olan kazanımları, İzmirlinin elinden alınmaz. Bunun ne adaletle ne hakkaniyetle uzaktan yakından hiçbir alakası yoktur. Bu hatadan kısa sürede dönülmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Başkan Kocaoğlu, köy mallarıyla ilgili komisyon kararı tutanağı gelmesine karşın, İl Özel İdare Malları’nın Vali Mustafa Toprak’ın açıklamasıyla Maliye Hazinesi’ne verildiğini söylediği mallarıyla ilgili tutanağın talep etmelerine karşın hala kendilerine verilmediğini söyledi. Buna tepki gösteren Kocaoğlu "Herhalde Bilgi Edinme Yasası’na göre müracat edeceğiz. Madem bir karar verildi. O zaman bu kararın taraflara bildirilmesi gerekir. Ver kararı! Karar niye verilmiyor? Bu gizli kapaklı bir şey mi? Devlet sırrı mı? İzmir’in malını kime verdiğinin açıklanması devlet sırrı değil ki? Bizim öğrenmemiz gerek. Bir kördöğüşü var. O kör dövüşü, o düğüm İzmir’in lehine çözümlenecek. Ben ona inanıyorum" dedi.

Haberin Devamı