Gazete Vatan Logo

'Karagöz oyunu hala büyük bir zevkle izleniyor'

Karagöz Derneği Başkanı Ergün, "Bugün hala metinler yazılmaya devam ediyor. Yeni karakterler ekleniyor, müzik değişiyor, oyunun temel yapısını bozmadan oyunun içeriğinde sürekli değişiklikler yapıyoruz." dedi.

'Karagöz oyunu hala büyük bir zevkle izleniyor'

Karagöz sanatçısı ve Karagöz Derneği Başkanı Enis Ergün, oyunun temel yapısını bozmadan içeriğinde sürekli değişiklikler yaptıklarını belirterek, "Zaten bunu yapmıyor olsak bugünün seyircisi için eskide kalmış bir sanat olur. Karagöz oyunu hala büyük bir zevkle izleniyor." dedi.

Ergün, yeni bir oluşum olan Karagöz Derneği'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı sanatçılar, üniversitelerden akademisyenler, öğretmenler ile Devlet ve Şehir Tiyatrosundan oyuncuların bir araya gelip Karagöz sanatını daha iyi yerlere götürebilmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Dernek olarak geçen sene düzenledikleri 1. Karagöz Festivali sayesinde, İstanbul'da toplamda 20 bin çocuğa ulaştıklarını belirten Ergün, "Bütün çocuklarımız tarafından bilinen bir kahraman olan Karagöz'ün sadece İstanbul veya büyükşehirlere değil 81 ilimizin tamamına yayılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Ergün, Karagöz hayal oyununun dünyada örneği olmayan kadim bir sanat olduğunu, içinde toplumun sorunlarını, çözümlerini, musikisini ve edebiyatını barındırdığını ifade ederek, "Karagöz bugün daha çok çocuk oyunu olarak biliniyor ama aslında çocuklara olduğu kadar gençlere ve yetişkinlere yönelik de bir oyun. Eski metinlerde bunu çok net görüyoruz." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Oyunun ismine ilişkin değerlendirmede bulunan Karagöz sanatçısı Ergün, "Geçmişten günümüze kadar bütün literatürde Karagöz oyunu olarak yer almış. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) 'Somut Olmayan Kültürel Miras' listesine de 'Karagöz' sanatı olarak geçti. Baş kahramanı Karagöz. Nasıl biz dünyadaki kahraman hikayelerini yan karakterler olmasına rağmen ana kahramanların ismiyle anıyorsak, Karagöz'ü de bu şekilde anmamız gerekiyor. Hacivat da diğer karakterler de önemli ama oyunun tamamında var olan ve oyunun tüm sonuçlarını etkileyen kişi Karagöz'dür." ifadesini kullandı.

"Seyirciye aslında bir sinema sunuyoruz"

Karagöz'ün içinde edebiyattan musikiye, resimden tiyatroya herşeyi barındıran bir sanat olduğunu dile getiren Ergün, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Karagöz oyununa hayal oyunu diyoruz çünkü hayal perdesinde oynatıyoruz. Şeffaf derilerden yapılmış 2 boyutlu kuklalar tarafından arkadan yansıtılan ışıklarla seyirciye aslında bir sinema sunuyoruz. Bu gösterinin 2 boyutlu olmasına rağmen hala geçerli olmasının sebebi, arkasında yüzyıllar boyunca oluşan tekniği. Hem oynatım hem de metinler anlamında interaktif olması Karagöz'ü hala yaşanabilir kılıyor. Yüzyıllar boyunca oturmuş bu kadim yapı, bugünün seyircisine de hitap edecek metinlerle buluştuğunda hala yaşayabilir oluyor."

Karagöz sanatçısı arkadaşlarıyla birlikte hem "Kar-ı Kadim" denilen eski oyunları güncelleyerek bugün de oynattıklarını hem de "Nev-i İcad" olarak isimlendirilen yeni oyunlar yazdıklarını anlatan Ergün, "Bugün hala metinler yazılmaya devam ediyor. Yeni karakterler ekleniyor, müzik değişiyor, oyunun temel yapısını bozmadan içeriğinde sürekli değişiklikler yapıyoruz. Zaten bunu yapmıyor olsak bugünün seyircisi için eskide kalmış bir sanat olur. Karagöz oyunu hala büyük bir zevkle izleniyor." değerlendirmesine bulundu.

Haberin Devamı

"Her gün farklı Karagöz sanatçılarıyla gösteriler olacak"

İstanbul'un ilçelerinde çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek "2. İstanbul Karagöz Festivali" için 6 aydır yoğun bir hazırlık içinde olduklarını belirten Ergün, "31 Ekim'e kadar sürecek '2. İstanbul Karagöz Festivali' kapsamında atölye ve söyleşilerin yanı sıra 15'ten fazla ilçede her gün farklı Karagöz sanatçılarıyla gösteriler olacak." dedi.