Gazete Vatan Logo

‘Kara Cuma’ bahane stok eritmek şahane!

Dünyada geçen yıl 10 milyar doların üzerinde alışverişin yapıldığı Black Friday yani Kara Cuma, Türkiye’de stokları eritmek için fırsat oldu. Black Friday kapsamında % 50-80 arasında indirim var.

‘Kara Cuma’ bahane stok eritmek şahane!

ABD’de başlayıp dünyaya yayılan çılgın alışveriş günü Black Friday yani Kara Cuma, Türkiye’de de gelenekselleşme yolunda ilerliyor. Türk markaların 14 Şubat Sevgililer Günü gibi benimsemeye başladığı Black Friday, stokları eritmek için de önemli bir bahane olarak kullanılıyor. Perakendeden elektroniğe yüzde 50’den başlayıp 80’lere varan oranlarda indirimlerle markalar durgunluğun faturasını azaltmayı hedefliyor. Özellikle internet sitelerindeki çılgın kampanyalar tüketiciler için de cazip fırsatlar yaratıyor.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, Türk markalarının Sevgililer Günü gibi Black Friday’i de benimsemeye başladığını söyledi. öncel, “Black Friday, Türkiye’de de özel bir güne dönüşüyor. Durgunluğu aşmak veya satışlarını canlandırmak isteyen markalar için önemli bir etkinlik. Özellikle stok eritmek isteyen markalar bu günü önemsiyor. Sonuçta marka için de tüketici için de bir fırsat söz konusu” diye konuştu.

Öte yandan Black Friday fırsatını olarak en iyi internet siteleri kullanıyor. Boyner Grup bünyesindeki Morhipo, Network markasında Black Friday’e özel yüzde 90’a varan oranlarda indirim yapıyor. Diğer markalarda da yüzde 50’den başlayan indirimler uygulanıyor. Beymen, Trendyol ve N11 gibi sitelerde de yüzde 50-80 arasında indirim var. Hepsiburada “Efsane Cuma” olarak nitelendirdiği Black Friday kapsamında cep telefonundan buzdolabına 1 milyondan fazla üründe en iyi fiyatlara ek sepette geçerli yüzde 50’ye varan indirim yapıyor. CarrefourSA, 25 Kasım Cuma akşamı 18.00-23.00 saatleri arasında geçerli olacak bir kampanya düzenliyor. Fırsat Gecesi kampanyası ile tüketiciler, CarrefourSA hipermarketlerinde gıdadan tekstile yüzlerce ürünü yüzde 65’e varan indirimle alabilecek.

Haberin Devamı

İngiltere’de 1 milyar sterlini aştı

Önce ABD’de başlayan Black Friday, Kasım ayının son Cuma’sına denk geliyor. Bugün Hindistan’dan Meksika’ya kadar çok sayıda ülkede uygulanıyor. 2015 yılında Black Friday günü 74.2 milyon insan alışveriş yaptı. Geçen yıl 10.4 milyar dolarlık alışveriş yapıldı.

Haberin Devamı

İngiltere’de Black Friday alışveriş hacmi 2015’te 1.1 milyar sterline ulaştı ve ülke tarihinde ilk kez 1 milyar sterlini aştı.