Gazete Vatan Logo

‘Kaputaş’a 1 gram beton dökmedik’

Dünyaca ünlü Kaputaş Plajı’na iş makinelerinin sokulması çevrecileri ayağa kaldırırken, Kaş Belediye Başkanı Kocaer, “Tuvalet tankı yerleştirdik, beton dökmedik” dedi

‘Kaputaş’a 1 gram beton dökmedik’

Türkiye’nin en önemli tabiat değerlerinden Antalya Kaş’taki Kaputaş Plajı, daha önce mesire yeri olarak tescillenmiş, bu karar uzun süre tartışılmıştı. Çevre örgütlerinin ‘mesire alanı ilan edilmesiyle dokusunun bozulduğu’na dikkat çekilen ünlü plaj bu kez iş makineleriyle gündeme geldi. 1. derece SİT alanı olan plajdaki çalışmalar büyük tepki çekerken Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: Kaputaş’ı korumak adına burada bir çalışma başlattık. Daha önce oraya ahşap tuvalet yapmıştık. Şimdi tuvaletler için foseptik tankı yerleştirdik. Foseptik çukuru pis suyu sızdırdığı için deniz ve çevre kirleniyordu. Bir iş makinesi girdi, tankı yerleştirdi ve çıktı. Başka hiçbir işlem yapılmadı. Yaptığımız çalışmalarda yeşile ve doğaya dikkat ediyoruz. Plajdaki her şey ahşap. Hiç beton dökmüyoruz, çivi bile çakmıyoruz. Hatta dere yatağına begonvil dikip daha yeşil hale getiriyoruz.

Yapılan çalışmayla mevcut 6 metrekarelik büfenin denizden uzaklaştırıldığını kaydeden Başkan Kocaer, “Büfe 100 metre uzaklığa yine ahşap olarak yapıldı. Yine tuvaletler denize 130 metre uzaklığa taşındı. 3 kabin yapıldı. Daha önce foseptik çukuru kullanılıyordu. Şimdi fiberden yapılmış 20 tonluk bir tank yerleştirdik. Pompa sistemi kuruldu. Her akşam vidanjör bu tankı boşaltacak ve arıtmaya tahliyesini sağlayacak. Yine 5 adet soyunma kabini ve duş yapıldı. Hepsi ahşap ve çevreye uyumlu. Biz bu işleri yaparken 1 gram dahi beton kullanmadık” dedi.

Haberin Devamı

‘Alanın topografyası değiştirildi’ iddiası

Sivil toplum kuruluşlarının avukatı Tuncay Koç foseptik tankı yerleştirmek için kazı yapılan yerin, alanın topografyasına uygun olmayan kumla kapatıldığını kaydetti. Yapılan işlemin Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’ndan izinli olduğunun açıklandığını aktaran Koç, “İzin alınsa bile topografyayı değiştiren bir işlem yapamazlar ve iş makineleriyle SİT alanında çalışamazlar. Üç yıl önce yaptıkları mesire yeri işletmesiyle de zaten Kaputaş’ın doğal dokusunu bozmuşlardı. Burada bilirkişi raporuyla sabitti” diye konuştu.

Haberin Devamı