Gazete Vatan Logo

'Kapatmıyoruz’

Günay: Devlet Tiyatroları’nın kapatılacağı yönünde herhangi bir açıklamada bulunmadım

ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Tiyatroları’nın (DT) kapatılması tartışmalarıyla ilgili olarak, “Bizim yapmaya çalıştığımız, devletin tiyatrodan, sanatın bir alanından elini ve desteğini çekmesi değil, birtakım cari giderleri azaltması, israfı önlemesi, bu desteği daha verimli bir biçimde kullanarak doğrudan sanatı ve sanatçıyı desteklemenin yolunu bulması ve asıl temel amacımız da sanatın daha büyük, daha geniş kitlelere, halka taşınmaya çalışılmasıdır” dedi.

140’tan fazla özel tiyatroya yardım

Günay, Milli Kütüphane’nin kuruluş yıl dönümü etkinliklerine gelişi sırasında gazetecilerin DT’nin kapatılacağı iddialarına ilişkin sorularını yanıtladı. Devlet Tiyatrolarıyla ilgili tartışmanın haksız boyutlara uzamamasıyla ilgili birkaç şey söylemek istediğini ifade eden Günay, DT’nin 1948 yılında kurulduğunu, 2003 yılı sonuna gelene kadar 24 sahnesinin bulunduğunu anlattı. Kendisi devraldığında 33 sahnesi olan DT’nin şu anda 58 sahneye sahip olduğunu aktaran Günay, “Yani geride bıraktığımız 55 yılda açılan DT sahnesinden daha fazlasını kendi dönemimde açtım. Bununla övünüyorum. Çünkü bizim amacımız sanatı halkın ayağına götürmeye çalışmak” diye konuştu. Günay, 2000’lerde yardım yapılan özel tiyatro sayısının 70’lerde olduğunu, geçen yıl 140 özel tiyatroya yardım yapıldığını belirterek, bu yardımı da her yıl önemli oranda artırmaya çalıştıklarını, görevi devraldığında Anadolu’dan, İstanbul ve Ankara dışından yardım yapılan tiyatro sayısının 20’nin altında olduğunu, şimdi ise 50’nin üzerine çıktığını ve bu sayıyı hızla artırmayı amaçladığını kaydetti.

Yakında yeni sahneler açıyoruz

Günay şöyle devam etti: “Bizim yapmaya çalıştığımız, devletin tiyatrodan elini ve desteğini çekmesi değil, birtakım giderleri azaltması, israfı önlemesi, bu desteği daha verimli kullanarak doğrudan sanatı ve sanatçıyı desteklemenin yolunu bulması ve asıl temel amacımız da sanatın daha büyük, daha geniş kitlelere taşınmaya çalışılmasıdır. Yakında Kayseri, Ordu, Denizli’de yeni sahneler açacağız.” Günay, “Bu, kapanmaması anlamına mı geliyor?” sorusu üzerine de “Benim ağzımdan böyle bir söz çıktı mı? DT’yi kapatmayı söylemiyorum. Bizimki yeni yöntem bulmak. DT’de belki performansa dayanan, daha fazla sahneye çıkmaya, daha fazla eser üretmeye dayanan yeni bir ölçümleme bulmaya çalışmak” karşılığını verdi.

Haberin Devamı