Gazete Vatan Logo

‘Kapatılmazsa iç çatışma çıkar’

Yargıtay Başsavcısı DTP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı

Başsavcı Yalçınkaya’nın iddianamesinde DTP’nin Apo’nun talimatıyla kurulduğu ve ülkenin bölünmez bütünlüğü aleyhine çalıştığı savunuluyor. 8’i milletvekili 221 DTP’li hakkında 5 yıl siyaset yasağı isteniyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, DTP’nin (Demokratik Toplum Partisi) “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği” gerekçesiyle kapatılması için dava açtı. Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi’ne dün verdiği 121 sayfalık iddianamede, DTP’nin dava süresince yapılacak seçimlere katılamamasına, bütün üyelerinin dava süresince yapılacak hiçbir seçime katılamamalarına, Hazine yardımlarının blokesine ve üye kayıtlarının durdurulmasına karar verilmesini istedi. Yalçınkaya, kapatma kararı verilmemesi halinde “etnik iç çatışma” çıkacağı uyarısında bulunduğu iddianamede davanın “ivedilikle” görüşülmesini istedi. Yalçınkaya, 8’i milletvekili 221 DTP’linin 5 yıl siyaseten yasaklanmasına karar verilmesini istedi. İşte Yargıtay Başsavcısı’nın iddianamesinde DTP’ye yönelttiği 141 suçlamadan bazıları:



APO’NUN TALİMATIYLA KURULDU

İddianamede, DTP’nin Abdullah Öcalan’ın emirleri ile adı, kurucuları ve genel başkanı hatta eşbaşkanlık sistemi de dahil olmak üzere kurulduğu belirtilerek “Terör örgütü liderinden aldıkları talimatların gereğini harfiyen yaparak siyasi parti (DEHAP) kapatıp,

yeni bir siyasi parti (DTP) kuran kişilerin terör örgütü ve liderine ne derece bağlı olduklarını kuşkuya yer vermeyecek biçimde ortaya çıkarmıştır” denildi.

BELEDİYE BAŞKANLARINI PKK ATIYOR

DTP’li belediye başkanlarının PKK tarafından atanmaları konusunda kuşkuya yer kalmadığı belirtilen iddianamede şöyle denildi: “Aynı kadrolar tarafından kurulan HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP’nin aynı akıbete uğramaları rastlantı değildir.

Bu partilerin tamamının PKK ile bağlantılı faaliyet gösterdikleri toplumda inkar edilemeyen bir gerçekliktir. DTP kendisini terör örgütü savunmanlığına özgülemiştir.”


BAŞARILI TERÖRİSTİ VEKİL YAPIYORLAR

Parti mensuplarının eylemleri, şiddet eylemlerinde görev almaya, partililerin örgüt kamplarına gidip, toplantılara katılmasına, buralarda eğitim aldıktan sonra ülkeye dönüp faaliyette bulunmaya, hatta gösterdikleri liyakat gözetilerek milletvekili olmaya dönüşmüştür.

“TERÖR ÖRGÜTÜ DİYEMEYİZ” AÇIKLAMASI

Ahmet Türk’ün “PKK’ya terörist örgüt diyemeyiz” beyanı ile PKK ve örgütün elebaşını övme nedeniyle hakkındaki mahkumiyet kararı davalı partinin odaklığı hususunda en önemli kanıtlardır.

APO’NUN DOĞUM GÜNÜ KUTLANIYOR

Terörist başının doğum günleri DTP binalarında parti yöneticilerinin organizasyonunda kutlanmakta, öldürülen teröristler anısına anma toplantıları düzenlenmektedir.

GENEL AF TALEBİ

Abdullah Öcalan’ı himaye edip, genel af çıkarılmaması halinde ülkede yine silahlı eylemlerin olacağı şeklideki tehditvari söylem üzerine dayandırdıkları siyasal faaliyetleri hukuka uygun değildir.

PKK’NIN KÜMELENDİĞİ OLUŞUM

DTP program ve tüzüğünün “PKK’nın amaçlarıyla bire bir örtüştüğü” belirtilen iddianamede DTP, genel başkanından, yöneticilerine kadar geniş bir yelpazede, ülkeyi bölmeyi amaçlayan yasadışı terör örgütü PKK’nın propagandacısı, yardım ve yatakçısı ve sair efradının kümelendiği bir oluşum halini almıştır.

“Öcalan’ın talimatıyla kuruldu”

TERÖRE TERÖR DİYEMEYEN TERÖRİSTTİR

Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya iddianamede büyük harflerle şunları yazdı: “Çok daha açık söylemek gerekirse terör örgütünü kınama veya eylemlerinin yanlışlığını, çocuk yaşlı kadın ayrımı gözetmeden insanları terörist yöntemlerle katletmenin bir insanlık suçu olduğunu söyleyememe, demokratik hukuk devletinin hiçbir ilkesi ile açıklanamaz. Bu durum ancak kişilerin aslında demokrasi ile ilgilerinin olmayıp, örgüt tarafından verilen görevi yerine getirmek için demokrasiyi zorlamak ve toplumda kin ve düşmanlık duyguları oluşturmak üzere siyasi parti bünyesinde toplanması biçiminde izah edilebilir. Teröre terör diyemeyen bir mantık ya teröristtir ya da kendisini görevlendiren örgütten ölesiye korkandır.”

DTP KAPATILMAZSA İÇ ÇATIŞMA ÇIKAR

İddianamede kapatma dışında “Hazine yardımının kesilmesi, ihtar” gibi ara yaptırımların kullanılmasına ise şu sözlerle karşı çıkıldı: “Temelli kapatma yaptırımı zorunlu, meşru ve orantılıdır. Aksi düşünce toplumdaki kin ve düşmanlığın çok daha fazla beslenerek iç çatışmayı dahi yaratabilecek düzeye gelmesini sağlayacaktır. DTP’nin terörü ve terör örgütünün ülke bütünlüğüne yönelik amaçlarını açıkça desteklemek suretiyle etnik kökenli iç çatışma yaratmaya çalışması dikkate alındığında davalı siyasi partiyi amacından uzaklaştıracak ve sosyal yönden de gereksinim duyulan tek ve zorunlu yöntem, sadece ve sadece kapatma yaptırımıdır. Toplumu apaçık karşılaştığı bu tehlikeden başka türlü korumanın olanağı kalmamış, zorunluluk hali gerçekleşmiştir.”


İLGİLİ HABERLER

Anayasa Mahkemesi başvuruyu inceleyecek

DTP Grup Başkanvekili: Akan kan duracaksa, partiyi feshedip Meclis'ten ayrılacağız

Bakan Şahin: DTP davasından mutluluk duymadım

Demirtaş: Kapatılma davası sürpriz değil!

DTP'nin kapatılma davasına tepkiler

Haberin Devamı