Gazete Vatan Logo

'Kanserlerin yüzde 30’unun nedeni diyabet'

Fazla kilonun diyabeti tetiklediğini, diyabetin de birçok hastalığa neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erol Bolu, önlenebilir kanserlerin yüzde 30’unun altında yatan temel nedeninin diyabet olduğunu söyledi.

'Kanserlerin yüzde 30’unun nedeni diyabet'

Hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenmenin neden olduğu fazla kilonun diyabet vakalarını hızla artırdığını belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erol Bolu, “Tip 2 diyabet 1997’lerden bu yana tırmanıyor. 2025’lerde toplumun yüzde 30’u yani 3 kişiden biri diyabet olacak” dedi.

Kilo kontrolüyle tip 2 diyabetinin önüne geçileceğini ifade eden Bolu, “Toplumun yüzde 10’unda kilo kaybını sağlayabilirseniz, yani toplum mevcut kilolarının yüzde 5 ila 7’sini verirse diyabet rakamlarında yüzde 10 bir azalma görülür. Tip 2 diyabet önlenebilir, en azından hız grafiği aşağı çekilebilir bir hastalık türüdür” diye konuştu.

“20’Lİ YAŞLARDA ÖNLEM ALINMALI”

Hastaların kan tahlilinde şeker oranları yükselince doktora gittiğine dikkat çeken Endokrinoloji Uzmanı, diyabet hastalığı ilerlemeden öncelikle kilo kontrolüyle önlem alınması gerektiğini söyledi.

Diyabetin birçok organa zarar verdiğinin de altını çizen Bolu, “Diyabeti tek başına bir hastalık olarak görmemek beraberindeki hastalıkları da iyi değerlendirmek gerekiyor. Bize gelen hastaların önemli bir kısmı kardiyolojiden, nefrolojiden geliyor. Hastalarda yüksek şekere bağlı organ yetersizlikleri çıkıyor. Ancak, kişilerin 20-25’li yaşlarda önlem alması gerekiyor ki tip 2 diyabet gelişmesin. Daha da kötüsü kilo fazlalığı ve beraberinde gelen kilo fazlalığı önlenebilir kanserlerin yüzde 30’unun nedeni” dedi.

Haberin Devamı