Gazete Vatan Logo

‘Kandil rahat olmayacak!’

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kuzey Irak’a yapılan harekatı değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Atalay, Kuzey Irak’a yapılan harekatı değerlendirdi: “Operasyonlar çok etkili oldu. Devam ediyor. Bu, yeni entegre stratejidir.”

“Terör örgütünün bu tutumu karşısında yeni tedbirler alınacak. En ileri tutum sergilenecek. Kandil falan artık rahat yaşanılır yerler olmayacak.”

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Kanal 7 televizyonda soruları yanıtladı. Atalay terör olayları ve son operasyonlarını değerlendirirken, yeni güvenlik stratejisi çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Çalışmaların hükümet tarafından yürütüldüğünü, kurumlar arası koordinasyon olduğunu vurgulayan Atalay, “Güvenlikle ilgili kararlar birlikte alınıyor” dedi. Atalay’ın sözleri özetle şöyle oldu:

YENİ ENTEGRE STRATEJİ

Türk Silahlı Kuvvetlerinin son operasyonları çok etkili ve çok sonuç alıcı oldu. Operasyon sonrası bölgede sonuçlara ilişkin tespit yapıldı. Sınırötesi operasyonlar etkili, karşılığını buldu. Devam ediyor. Bu bir yeni entegre stratejidir.

BÜTÜN BOYUTLARIYLA ÇALIŞTIK

Konuyla ilgili süreç içinde Bakanlar Kurulunda, Milli Güvenlik Kurulunda, Terörle Mücadele Yüksek Kurulunda ve bazı değişik platformlarda toplantılar yapıldı, konuyu bütün boyutlarıyla çalıştık. Yürüttüğümüz politika, hepsi bir stratejinin bir parçası. Entegre bir strateji. Bütün boyutlarını göz önüne alan, hiç bir boşluk bırakmayan bir bakış. Bu şekilde devam edecek.

KARA OPERASYONU

Kara operasyonu ile ilgili bir şey söylemek mümkün değil. Topçu ateşi ise yapılıyor. Güvenlikle ilgili tedbirler, terör örgütünün tutumu karşısında kaçınılmazdır. Asker ve polisleri şehit edenlere karşı en ileri tutum sergilenmelidir. Güvenlikle ilgili hiçbir boşluk olmayacak ve gerekli yeni tedbirler alınacak. Kandil falan artık rahat yaşanılır yerler olmayacak.

KÖY BOŞALTILIYOR MU?

(Kandil bölgesinde köylerin boşaltılması ile ilgili soru üzerine) Haberlerde geçti, gördüm. Bizim kendi çalışmamız içerisinde öyle bir görüşme, öyle bir şey yok ama oralarda kendiliğinden olan bir şey varsa o ayrı bir değerlendirme. Bazı bilgiler de alınıyor o konularda tabi.

YENİ GÜVENLİK KONSEPTİ

Kamuoyuna yansıdığı gibi yeni bir güvenlik konsepti üzerinde çalışılıyor. Sınır yönetimi, özel harekatın bazı noktalarda görev alması, daha profesyonel unsurların terör bölgesinde ön planda görev alması, koordinasyonla ilgili Jandarma, Kara Kuvvetleri, Emniyetin durumu gibi konular da bu konsept içerisinde yer alıyor.

BÖLGE HALKINA MESAJ: Bölgedeki vatandaşlarımız, terör örgütünün istismar ettiği sorunlarla ilgili düşünerek, Türkiye’ye baksınlar. Devlet ve AK Parti Hükümeti vatandaşı rahat ettirmek için çalışmalar yürütüyor. Türkiye eski günlerdeki gibi değil. Kimliği inkar edilen, imha politikalarının yürütüldüğü dönemler yok. Gönlümüz açık ve Türkiye’yi daha büyütmek için uğraşıyoruz.

HİÇBİR BOŞLUK OLMAYACAK

Birileri ’90’lı yıllara mı dönülüyor, tekrar güvenlik politikasına mı dönüldü?’ falan diyor. Güvenlik politikasına dönülmedi. Güvenlik bu entegre stratejisinin kaçınılmaz, öncelikli bir parçasıdır ve o yürüyor. Orada daha dikkatli olacağız ve orada hiçbir boşluk olmayacak. Kurumlarımız arasında bugüne kadar görülmemiş bir koordinasyon ve eş güdüm var.

‘Hakettikleri karşılığı alacaklar’

Başbakan Erdoğan, “Ulusa Sesleniş” konuşmasında terör konusunda şunları söyledi: Maalesef bu yıl Ramazan neşemiz, yerini hüzünlere bıraktı. Gencecik evlatlarımızın canlarına kasteden bu cinayet odağı hak ettiği karşılığı muhakkak alacaktır. Bu mücadelede yeni bir dönem yaşıyoruz. Hava harekatları azami dikkatle sürdürüldü, sürdürülecek. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, özel eğitimli Emniyet güçlerimiz de koordineli olarak terörle mücadeleye devam edecektir. Bu mücadeleyi bu topraklarda asırlardır hükmünü sürdüren kardeşlik hukukumuzdan, adaletten ve hakkaniyetten, demokrasi ve hukuktan geri adım atmadan yapacağız. Açılım süreçlerinin tamamı, bundan rahatsızlığı fazlasıyla belli olan terör odakları tarafından sekteye uğratılmıştır. Bugün de olan budur.

Süreci PKK sekteye uğrattı

IRAK Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, PKK’nın Kürt sorunu çözümü konusunda Başbakan Erdoğan’a 12 Haziran seçimleri sonrası için şans vermediğini ve saldırılar yaptığını belirterek, “Öcalan ile üst düzeyde sorunun barışçıl ve siyasi çözümü için görüşmeler yapılıyordu. PKK’nın son saldırıları bu görüşmeleri sekteye uğrattı. Biz sorunun askeri yöntemle değil, diyalog ve barışçıl siyaset ile çözülebileceğini düşünüyoruz” dedi. Barzani, BDP’nin meclis boykotunun ise stratejik hata olduğunu söyledi.(Ferit ASLAN DİYARBAKIR)

Haberin Devamı