Gazete Vatan Logo

‘Kağıt’ faturalar bitecek 5 milyar TL cepte kalacak

Maliye’nin uygulaması ile elektrik, su, doğalgaz ve mobil telefonda yılda 2.5 milyar adet kağıt fatura, e-Fatura’ya dönüşecek. Bu da yılda 5 milyar liranın üzerinde tasarruf demek

Nisan ayında Türkiye’nin en büyük 20 bin firmasının fiilen kullanmaya başladığı e-Fatura uygulaması ile işletmelerin ticari hayatlarında köklü değişiklikler meydan geldi. Ayrıca Maliye Bakanlığı geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı düzenleme ile e-Faturayı bireysel tüketicilerin kullanabilmesinin de önünü açtı. Böylece alışverişlerinde kağıt fatura yerine e-Fatura alabilecek olan nihai tüketiciler; bu sayede faturalarını e-Posta hesaplarında muhafaza edebilme; alışveriş sonrası iade/değişim vb. işlemlerinde de kolayca geçmişe dönük faturalarına ulaşabilme imkanı bulacaklar.

E-Fatura’nın ekonomiye katkısının da ciddi olacağı belirtiliyor. Uzmanlar, “Bir adet kağıt faturanın baskı, yazdırma, posta, arşivleme maliyeti ortalama 2 TL’yi buluyor. e-Fatura’ya geçen işletmelerde bu maliyet ortadan kalkacak. Böylece, e-fatura kullanımıyla yılda ortalama 5.5 milyar TL’ye yakın tasarruf gerçekleşecek” değerlendirmesini yapıyor.

Maliyet avantajı var

Türkiye’de Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan e-Arşiv Fatura izni alan ilk özel entegratör olan İdea Teknoloji Çözümleri’nin Yönetici Ortağı Bahadır Onay, uygulamanın kurumlar ve tüketiciler nezdinde ciddi avantajlar sağlayacağını söyledi.Onay, e-Arşiv Fatura Uygulamasının Türkiye ekonomisine katkısının göz ardı edilemeyecek boyutta olduğunu da vurguladı. Uygulamanın katkılarını ilginç hesaplamalarla ortaya koyan Onay, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“TÜİK verilerine göre ülkemizde 20 milyon civarında hane sayısı var. Her bir haneye aylık en az birer adet elektrik, su ve doğalgaz faturası düzenlendiği, bu faturaların birer nüshasının da düzenleyen işletmeler tarafından 10 yıl boyunca saklanması gerektiği düşünüldüğünde, sadece bu sektörlerde yılda yaklaşık 1.5 milyar adet kâğıt fatura, e-Fatura şeklinde düzenlenmiş olacak. Ayrıca yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre Telekom ve GSM firmaları tarafından yılda ortalama 500 milyon civarında faturanın işletmelerde kalan ikinci nüshaları elektronik ortamda düzenlenmekte olup, nihai tüketiciler de bu faturaların kendilerine gönderilen birinci nüshalarını e-Fatura şeklinde aldıklarında 1 milyar adete yakın fatura elektronik ortamda düzenlenmiş olacak. Bu basit hesaplamalara göre ülkemizde sadece elektrik, su, doğalgaz ve mobil telefon fatura sayısı yılda yaklaşık 2.5 milyar adet olup, bunların kâğıt, baskı, posta ve arşiv maliyetleri göz önüne alındığında, bu yeni uygulamasının ülke ekonomisine katkısı çok net olarak ortaya çıkmaktadır.”

Haberin Devamı

Tasarruf % 64’ü buluyor

Bahadır Onay, bu yıl içinde Avrupa Birliği’nde yayınlanan bir rapora göre e-Fatura’nın satıcılara da alıcılara da ciddi tasarruf imkanı sunduğunu vurguladı. Onay, sözlerine şöyle devam etti: “Bugüne kadar e-Fatura yükümlüsü olan kurumlar, karşılıklı olarak birbirlerine e-Fatura düzenleyebiliyorlardı. Bu uygulama ile kurumlar, zaman, kâğıt, sarf malzeme, arşivleme giderleri gibi maliyetlerden büyük oranda tasarruf sağlıyorlar. Haziran 2014’te Avrupa Birliği’nde yayımlanan bir rapora göre, e-Fatura, kâğıt fatura ile karşılaştırdığında, satıcılara yüzde 59, alıcılara ise yüzde 64 oranında tasarruf imkanı sağlamakta.”

Haberin Devamı

Alışverişte alınabilecek

SÜRECİN tüketici tarafındaki avantajlarına değinen Bahadır Onay, yeni sistemle tüketiciler için de e-Fatura düzenlenebileceğini söyledi. Onay, sözlerine şöyle devam etti: “e-Fatura uygulamalarında, tüketiciye yönelik herhangi bir düzenleme söz konusu değildi. e-Arşiv Faturası olarak adlandırılan, kurumların e-Fatura mükellefi olmayan kişi ya da firmalara da e-Fatura düzenlemesine imkan sağlayan yeni sistem sayesinde artık tüketiciler için de e-Fatura düzenlenebilecek. İşletmelerin e-Fatura düzenlemesiyle birlikte tüketiciler de faturalarını, kanuni geçerliliğe sahip elektronik bir belge olarak alabilecek ve muhafaza edebilecekler. Böylelikle tüketici, alışveriş yaptığı firmadan kendisine kağıt fatura verilmemesini, onun yerine faturasının e-Posta hesabına, mobil telefonuna ya da banka hesabına gönderilmesini isteyebilecek.”