Gazete Vatan Logo

‘Kaçak’ oligarklar Putin’den af peşinde

Rusya’da haklarında açılan davalar nedeniyle yurt dışına kaçan onlarca oligarkın, ülkelerine geri dönmek için Devlet Başkanı Putin’le pazarlığa oturduğu öne sürüldü

‘Kaçak’ oligarklar Putin’den af peşinde

Haklarında açılan davaların ardından yurt dışına kaçan bazı Rusyalı oligarkların, ülkelerine dönebilmek için ‘araya adam sokarak’ Devlet Başkanı Vladimir Putin’e başvuruda bulunduğu iddia edildi. TASS ajansının haberine göre iş dünyasının haklarından sorumlu Kremlin yetkilisi Boris Titov, Rusya yargısından kaçmak için İngiltere’de gizlenen ve Rusya’ya geri dönmek isteyen Rusyalı zenginlerin listesini Başkan Putin’e sunduğunu söyledi.

Business FM radyosuna konuşan Titov, tutuklanmamak kaydıyla dönmek isteyenler arasında Rosneft Başkan Yardımcısı Anatoli Loktionov, işadamları Georgi Trefilov ve Aleksey Şmatko’nun da olduğunu kaydetti. Putin’e sunduğu listede şimdilik 10 kadar iş adamının adının bulunduğunu vurgulayan Titov, “Bu kişiler hakkında açılmış ceza davaları var ama kendileri masum olduklarını savunuyorlar” dedi.

‘Olabilir’ dedi

Başkent Londra’da katıldığı iş forumu sırasında, firari durumdaki bazı oligarklarla uzun uzadıya sohbet etme fırsatı bulduğu belirtilen Titov’un Putin’den talebi konusunda ‘onay aldığı’ öne sürülüyor. Titov’la geri dönüş için görüşmelerde bulunan oligark sayısının 40’a yaklaştığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

TASS ajansı Putin’in, suçları kanıtlanmayan ve Interpol listesinde olmayan oligarkların ülkeye girişine izin verilebileceğini öne sürerken, iddia konusunda temkinli davranan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Titov henüz bize bir liste teslim etmedi” diye konuştu.

Londra sıkıştırıyor

Rus oligarkların ‘ikinci adresi’ olarak görülen İngiltere’de Ulusal Güvenlik Bakanlığı, yabancı zenginlere ‘hesap sormaya’ hazırlanıyor. Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Wallace, ülkelerinde haklarında yolsuzluk, vergi kaçakçılığı gibi suçlardan soruşturma açılmış olan yabancı zenginler, servetlerinin kaynağını sormaya başlayacaklarını açıkladı. İngiliz Bakan, organize suçla mücadele yasasında yapılacak değişiklik sonrası, 50 bin Pound’dan fazla olan şüpheli aktiflerin dondurulabileceğini söyledi. Yeni uygulama, yabancı ülke vatandaşlarının, sahip oldukları ve devlet kurumları tarafından ‘şüpheli’ bulunan aktiflerin kaynağı ile ilgili beyanatta bulunmalarını öngörüyor. Denetimlerin öncelikle Rusya, Çin ve Orta Doğu ülkelerinin vatandaşlarına yönelik uygulanacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı