Gazete Vatan Logo

‘Kâbus gibi zafer’

Alman medyası, iktidar partilerinin oy kaybına uğradığı genel seçim sonuçları için ‘kâbus’ benzetmesinde bulundu

‘Kâbus gibi zafer’

Alman gazeteleri, hafta sonunda düzenlenen genel seçimin sonucunu ‘acı zafer’ ve ‘tarihi kayıp’ gibi başlıklarla verdi.

Bild gazetesi, ‘Başbakan’ın kabus gibi zaferi’ başlığını kullandığı haberde, bundan sonra Almanya’yı kimin yöneteceği konusunda Başbakan Angela Merkel’in elinde ‘Jamaika’ olarak adlandırılan CDU, FDP ve Yeşiller koalisyonu seçeneğinin bulunduğuna işaret etti. Süddeutsche Zeitung gazetesi, ‘Birlik partileri ve Sosyal Demokratlar için tarihi kayıp’ başlıklı haberinde aşırı sağcı ‘Almanya için Alternatif’ (AfD) partisinin iki haneli rakamlarla Federal Meclis’e (Bundestag) girdiğini vurguladı. Birlik partileri için ‘1-0 kaybettiler’ ifadesi kullanılan haberde, artık meclisin yeni bir dönüm noktasına geldiği ve herkesin bir baş suçlu bulduğu belirtildi. Tagesspiegel gazetesi de ‘Merkel için acı zafer - AfD üçüncü büyük güç’ başlığını atarak Merkel’in partisi CDU’nun galip gelmesine karşın tarihi bir oy kaybına uğradığına dikkati çekti. Martin Schulz’un Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) de oy kaybettiği ve bu nedenle muhalefette kalmayı tercih edebileceği tahmininde bulunulan haberde, Almanya’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez aşırı sağcıların meclise girdiklerinin altı çizildi. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, haberinde, Birlik partilerinin oy kaybına uğramalarına rağmen kazandıkları seçimde SPD’nin kötü bir sonuç aldığı yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

‘Etkisi olmayacak’

Dün basın toplantısı düzenleyen Başbakan Merkel, seçimleri üçüncü sırada tamamlayan yabancı karşıtı aşırı sağcı ‘Almanya için Alternatif’ (AfD) partisinin ‘Almanya’nın gelecekteki Avrupa politikasında etkisi olmayacağını’ savundu.

Petry’yi eleştirdi

Seçim zaferinin ardından partisinden ayrılacağını açıklayan AfD’nin Eşbaşkanı Frauke Petry’ye, parti içinden tepki gecikmedi. Partinin seçimlerdeki liste başı adayı Alice Weidel, yönetimde konuşulmadan Petry’nin böyle bir karar vermesinin yanlış olduğunu söyledi.

Doğu AfD’den yana

Şimdiye kadar neredeyse tüm eyalet parlamentolarına girmeyi başaran AfD, son seçim zaferiyle Federal Meclis’te koltuk sahibi oldu. Almanya’nın doğusunda oy oranını yüzde 22’ye çıkaran AfD ikinci parti konumuna geldi. Doğu Almanya’daki erkekler içinde ise birinci parti. AfD seçmenlerinin neredeyse yüzde 60’ı diğer partileri protesto etmek için bu partiyi seçtiğini söylüyor. AfD’yi politikaları kendilerini ikna ettiği seçenler ise azınlıkta.

Haberin Devamı