Gazete Vatan Logo

‘Kâbus’ gerçek oluyor

ABD’de Yüksek Mahkeme yargıçlarından Anthony Kennedy’nin emekliye ayrılma kararı, ülkenin en yüksek yargı mercisinde kontrolün muhafazakarlara geçmesine fırsat doğurdu

‘Kâbus’ gerçek oluyor

ABD’de ülkenin en üst düzey yargı mercisi olan Yüksek Mahkeme’nin yargıçlarından Anthony Kennedy, Başkan Donald Trump’a yazdığı mektupla 31 Temmuz itibarıyla emekliye ayrılacağını duyurdu. 81 yaşındaki Kennedy’nin bu kararı, dokuz üyeli Yüksek Mahkeme’de 30 yıldır süregelen tüm dengeleri değiştirecek.

Ilımlı çizgisiyle yıllardır mahkemenin daha liberal kararlar almasında rol oynayan Kennedy’nin yerine daha genç ve katı muhafazakar bir yargıç ataması beklenen Trump, daha önce Yargıç Neil Gorsuch’u Yüksek Mahkeme için görevlendirmişti. Trump’ın atayacağı diğer isim de Senato’da kabul görürse, Yüksek Mahkeme’de beş ateşli muhafazakâr yargıç olacak. Trump’ın ‘harika bir hakim’ olarak değerlendirdiği Kennedy de muhafazakâr eğilimliydi fakat eşcinsel evlilik, kürtaja erişim ve pozitif ayrımcılık gibi 4’e karşı 5 oyla yasalaşan kritik konularda verdiği lehteki kararlarıyla tanınıyordu. Eski başkanlardan Ronald Reagan döneminde, 1988’de göreve gelen Kennedy’nin en önemli mirası ise ABD’de eşcinsel evliliklerin önünü aşan Yüksek Mahkeme kararında verdiği lehteki oy olarak görülüyor. 2015’te 4’e karşı 5 oyla verilen kararı yazan Kennedy, evliliğin anayasal bir hak olduğunu vurgulamış, “Hiçbir birliktelik evlilikten daha derin değildir” demişti.

Haberin Devamı

Başkan Trump, Anayasa Mahkemesi üyesi Anthony Kennedy’yle emekliliğini açıklamadan kısa süre önce Beyaz Saray’da görüştüğünü kaydetti. Trump, Kennedy’yle bazı potansiyel adayları görüştüklerini söyledi ancak bu isimlerle ilgili açıklama yapmadı. Trump, Kennedy’nin halefini 25 kişilik bir listeden seçeceğini söyledi. Senato çoğunluk lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, Kennedy’nin yerine Başkan Donald Trump’ın göstereceği adayın bu sonbaharda Senato’da oylanacağını kaydetti.

Kilit isimdi

Eski Başkan Ronald Reagan döneminde göreve getirilen ve 30 yıldır Anayasa Mahkemesi yargıçları arasında yer alan Cumhuriyetçi Kennedy’nin oyu kürtaj, eşcinsel hakları, silahlar, kampanya finansmanı ve oy verme hakları gibi konularda kilit olarak görülüyordu.

Haberin Devamı