Gazete Vatan Logo

‘Joker’le kariyer yapmış!

Başkalarının adına sınava giren şebekeye yapılan operasyonda çarpıcı detaylar ortaya çıktı

‘Joker’le kariyer yapmış!

KCK yapılanması altında ‘joker’ adı verilen kişilerin, başkalarının adına sınava girmesini sağlayan şebekeye yapılan operasyonda çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

Üniversite sınavları ve özellikle de Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS), yerlerine sınava girdikleri örgüt sempatizanlarının, devletin çeşitli birimlerine girmesini sağlayan şebekeye yönelik İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı.


Ekiplerin bir yıl süren takibinin ardından şebeke elemanları da, KPSS sınavı yapıldığı gün düzenlenen operasyonla yakalandı. 8 ilde yapılan operasyonlarda 40 kişi gözaltına alındı. 6 kişi serbest bırakılırken, 34 zanlının sorgusuna devam edildi. Hesabında 3 milyon lira Joker adı verilen şebeke elemanlarının, yerlerine sınava girdikleri örgüt sempatizanlarının devletin bakanlıklar dahil önemli birimlerine girmelerini sağladıkları belirlendi. Şebekenin KCK üyesi de olan Diyarbakırlı liderinin banka kayıtlarından da, bu yöntemle milyonlarca liralık kazanç elde ettiği ortaya çıktı. Şebeke liderinin banka hesap hareketlerinde 3 milyon lira olduğu da öne sürüldü. Şebekenin koordinatörü olduğu iddia edilen Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan E.T.’nin de, şebekeye bağlı jokeri ALES’te yerine sokarak akademik kariyerine başladığı öne sürüldü. 28 kişiyi memur yapmışlar Çetenin bugüne kadar 141 sınava jokerlerin girmesini, 28 kişinin de devlet memuru olmasını sağladığı saptandı. İzmir Valiliği’nden yapılan açıklamada geçen cumartesi günü, KPSS soru kitapçığının çalındığına yönelik yapılan haberlerin KCK bağlantılı bu şebekeye yönelik operasyonun Türkiye’de gündeme gelmesini engellemeye yönelik olduğu açıklandı. Ayrıca konuyu gündemden düşürme amacı taşıdığının ve ÖSYM’nin itibarsızlaştırılmak istendiği de kaydedildi.

Adaylar ikna olmadı, iptal istiyor

KPSS Genel Kültür testinin sınavdan önce sızdırıldığı iddialarına ilişkin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in VATAN’a yaptığı “sınav temiz” açıklamasına karşın adaylar tatmin olmuyor. Sanal ortamda “KPSS-2012 iptal edilsin” başlıklı forumlar kuran binlerce aday, dün ÖSYM’yi de telefon ve mail yağmuruna tuttu. Adaylar internete düşen ve KPSS kitapçığına ait olduğu iddia edilen fotoğrafları da savcılığa verdi. Milletvekilleri ve gazeteciler de mail yağmurundan nasibini alırken adaylara “sokağa çıkın” çağrısı yapıldı. Bazı adaylar, “Tahrir’de gençler sosyal medyada örgütlenip rejimi değiştirdi, biz de sınavı iptal edebiliriz” yorumunu yaptı. Gözler sonuçlarda 2010 yılındaki skandal KPSS Eğitim Bilimleri Testi’nin sonuçları ile ortaya çıkmış ve önceki yıllarda görülmeyen olağanüstü bir başarı artışı ortaya çıkmıştı. Aynı binada oturan adaylar, karı kocalar sınavda 120’de 120 yapmıştı. ÖSYM benzeri bir incelemeyi bu sınavda da yapacak. Sınavın son yıllardaki ortalamalarında ciddi bir sapma görülürse ayrı bir inceleme yapılacak. Öte yandan KPSS kitapçıkları yarın internette yayınlanacak.

Haberin Devamı