Gazete Vatan Logo

‘Jandarma bölgesi Pelitli’de planlandı’

Dink cinayeti davasında dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Faruk Sarı savunmasını yaptı. Sarı Dink cinayetinin Jandarma bölgesi olan Pelitli’de planlandığını ve icra edildiğini söyledi

‘Jandarma bölgesi Pelitli’de planlandı’

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada ifade veren ve cinayet sırasında Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Faruk Sarı, Engin Dinç döneminde Trabzon’da yaşanan olayları anımsatarak, “Göreve geldiğimde İl Emniyet Müdürü Reşat Altay’a brifing verme donanımında değildim” dedi. Sarı, Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanlığından ilişiğinin kesilmesine yönelik kendine yönlendiren suçlamalara değindi. Sarı, kusuru ve ihmali olmadığını savunarak, “Erhan Tuncel’in süreç içerisinde emniyetle temasların doğru olmaması nedeniyle hakkında teknik takip kararı çıkartıldı. Bu süreç içinde Erhan Tuncel’in Jandarma görevlileri ile görüşmeler yaptığını belirledik. Jandarma ile 40-50 defa görüşme yapmış. Emniyet ile yaptığı görüşmede polisin yeterli para vermediğini, Jandarma’nın daha çok verdiğini söylemiş. Erhan Tuncel 9 ay bilgi getirmemiş. Prosedüre uygun olarak emniyetle ilişkisi kesildi” dedi.

‘O rapor hiç düzenlenmedi’

Emniyette görev yaptığı dört ay sürecinde bilgi ve belge saklamadığını söyleyen Sarı “Ben o dönemde İstihbarat Şube Müdürüydüm. 4 ay görev yaptığım bu görevde verilerin tamamından bilgimin olması mümkün değildir. Benim dönemimde F3 raporu düzenlendi, ama F4 raporu düzenlenmedi. Düzenlenmeyen bir rapor imha edilemez. Teknik takiplerle ilgili ses kayıtlarını İstanbul’a gönderildi. Cinayetin ortaya çıkarılması adına Trabzon’daki kamu görevlileri önemli çalışmalar yaptı. Dinlemeler ile elde edilen ses kayıtları silinmeden yetkili mercilere iletildi” dedi. Sarı ifadesinde Dink cinayetinin Jandarma bölgesi olan Pelitli’de planlandığını ve icra edildiğini belirterek “İddianamede geçen hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum. Savcılık makamından verilen yanlış beyanlarla mağdur edildim. Terör örgütü üyeliği iddialarını kabul etmiyorum. Ben kamu görevlisiyim. Dink cinayeti Jandarma bölgesi olan Pelitli’de planlanmıştır. Cinayetle ilgili gelişmelerden Jandarma’nın bilgisi olduğunu burada öğrendik” dedi.

Haberin Devamı

‘Hayal vazgeçmişti’

Hayal’in Dink’e yönelik eylem yapmayacağı konusunda kendisine bilgi ulaştığını anlatan Sarı, “Ben Dink’in öldürüleceği yönünde hazırlanan 9 numaralı raporu görmedim. Cinayetten önce elemanlarımız yaptığı incelemelerde Yasin Hayal’in cezaevinden çıktıktan sonra normal bir hayat kurmaya çalıştığını, simit sattığını ve inşaatlarda çalıştığını bildirdi. İstihbarat elemanları Hayal’in eylem yapmaktan vazgeçtiğini söylediler. Bu nedenle bu bilgiyi F4 raporuna yazılmadı. Yazılacak bir değildir bu… Bu nedenle Reşat Altay’a arz etme gereği duyulmadı” dedi.

Haberin Devamı

Bozuk saat benzetmesi

Çapraz sorgusu sırasında ise hakim, sanık Faruk Sarı’ya “Erhan Tuncel’le ilişik kesildikten sonra neden para ödemeye devam edildi” diye sordu. Sarı da, “Bozuk bir saat bile günde 2 kez doğruyu gösterir. ‘Belki düzelir’ diye görüştük. Süreç içinde 10 tane rapor vermiş bize. Bu nedenle görüşmemiz devam etmiştir” dedi. Cinayetin sonrasında müfettişlerin inceleme yapmak için Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne geldiğini belirten Sarı “Geldiklerinde bütün evrakları inceledi. Erhan Tuncel’in istihbarat notları da evraklar içerisindeydi. Benim bilgi ve belge saklamam söz konusu değildir” dedi.

Haberin Devamı