Gazete Vatan Logo

‘İzin verebiliriz’

Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık girişimini sert önlemlerle bastırmaya çalışan Madrid yönetimi, gelecekte dileyen bölgelere bağımsızlık referandumu izni verebileceğini açıkladı

‘İzin verebiliriz’

Katalonya Özerk Yönetimi’nin tek taraflı bağımsızlık girişimine engel olmak için haftalardır ‘sert adımlar’ atan İspanya, yakın gelecekte ayrılıkçı bölgelere bağımsızlık hakkı tanıyabileceği mesajını verdi.

İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, İspanya’nın gelecekte ülkenin içindeki bölgelere bağımsızlık referandumu yapma izni veren anayasa değişiklikleri yapabileceğini söyledi. İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Dastis, özerk bölgelere bağımsızlık referandumu yapma izni veren anayasa değişikliklerini referanduma götürülebilecekleri sinyalini de verdi.

Dastis, parlamentoda ‘Katalan halkının bir kısmının taleplerine daha uygun hale getirme ihtimalini incelemek üzere’ bir komisyon kurulduğunu açıkladı. İspanya’nın geri kalanının da anayasa değişikliği yönünde oy vermesi şartını koşan Dastis, “İlgilenilmesi gereken bir siyasi durumla karşı karşıya olduğumuzu kabul ediyoruz, fakat her durumda bir karar alınacaksa tüm İspanyalılar tarafından alınmalı” diye konuştu.

Öte yandan İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya yerel parlamentosunda 27 Ekim’de kabul edilen tek taraflı bağımsızlık kararını iptal etti. İspanya merkezi hükümetinin yaptığı itirazı 31 Ekim’de kabul ederek Katalonya’nın bağımsızlık kararını otomatik olarak askıya alan Anayasa Mahkemesi, bu zamana kadarki işleyişinden çok daha hızlı hareket ederek sadece 8 gün içinde nihai kararını açıkladı.

Haberin Devamı

Tepki çeken karar

Mahkemenin oybirliğiyle aldığı kararla anayasaya aykırı görülen Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık kararı iptal edilmiş oldu.

Anayasa Mahkemesi, 2006’da İspanya Meclisi’nde ve Katalonya’da yapılan referandumda onaylanıp yürürlüğe giren Katalonya’nın yeni özerklik statüsüne yapılan itirazı 4 yıl sonra karara bağlayıp, 2010’da yeni statünün 14 maddesini anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. Mahkemenin bu kararına yönelik tepkilerin, Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı girişimlerin başlangıcı olduğu yorumları yapılıyordu.

Rayları kapattılar

Bağımsızlık yanlısı Katalanlar, İspanya hükümetinin, Katalonya’nın özerkliğini kaldıran 155’inci maddeyi uygulamaya koymasını ve eski Katalonya özerk hükümeti üyelerinin tutuklanmasını protesto etmek için genel greve gitti. Intersindical-CSC adlı sendikanın çağrısıyla yapılan genel greve, bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşları da destek verirken, Madrid yanlısı olan ülkenin iki büyük işçi sendikası ‘siyasi kaynaklı’ olduğu gerekçesiyle greve katılmadı. Daha çok ulaştırma sektörünü hedef alan genel grev nedeniyle 60’tan fazla noktada kara ve demiryolu ulaşımı kesildi. Özellikle Barcelona kenti çıkışındaki 6 otoyolda trafiği kesen grev gözcüleri, benzer eylemleri şehir içinde kilit konumdaki trafik noktalarında da yaptı. Ayrıca demiryollarını işgal eden gruplar, Barcelona-Girona arasındaki hızlı tren hattı ile bazı önemli banliyö hatlarını geçici olarak ulaşıma kapattı.

Haberin Devamı