Gazete Vatan Logo

'İsveçli Atlantis' bulundu!

Dalgıçlar, Baltık Denizi’nin dibinde taş devrine ait eşsiz eserler buldu. Arkeologlar, bu eşyaların bundan 11 bin yıl önce yaşamış göçebelere ait olduğunu düşünüyor.

Bulgu, burada modern bilim tarafından bilinen en eski İskandinav yerleşimlerinden birinin bulunduğunu gösterebilir. Yerleşim şimdiden “İsveçli Atlantis” adını aldı.

Proje yöneticisi Södertörn Üniversitesi’nin arkeoloji profesörü Bjorn Nilsson, İsveç’in The Local gazetesine demecinde, araştırmacıların Hano koyunda denizin dibine indiğini anlattı. Burada üç yıl boyunca 16 metre derinlikte kazı işlerini yürüttüğünü belirtti.

Bulunan eserlerin oksijen eksikliği ve Skone açıklarında deniz dibinin organik çamurla dolu olması nedeniyle günümüze iyi korunarak ulaştığını ifade eden profesör, bilim adamlarının ahşap parçalar, silikon aletler, hayvan boynuzları ve ipe rastladığını anlattı. Nilsson, “11 bin yıl önce burada yapılar vardı. Yerleşim, şu anda karanın bulunduğu yerde olsaydı, şimdi sadece taştan ürünler bulabilirdik, hiçbir organik ürün bulamazdık” dedi.

Arkeologların burada, günümüz büyükbaş hayvanların soyu tükenmiş ataları olan turlara ait boynuz ve kemiklere rastlaması dikkat çekiyor. Son turun, 1600’lü yılların başlarında modern Polonya’nın topraklarında öldüğü kabul ediliyor.

Bilim adamları, bu bölgede insan kalıntılarına da ulaşacakları olasılığını dışlamıyor. Böyle bir bulgu, bu topraklarda eski insanın yaşadığı gerçeğine kanıt olurdu.

Haberin Devamı