Gazete Vatan Logo

‘İşten çıkarılma korkusu yaşıyorum büyük ikramiye çıkarsa istifa ederim’

25 milyon YTL’lik ikramiye hayalleri bile ekonomik krizden etkilendi. Vatandaşlar hayalleri sorulunca ev, otomobil, dünya turunun yanı sıra istihdam yaratmaktan da söz ediyor. İşten atılma korkusu yaşadığını söyleyen bir tersane işçisinin büyük hayali bu korkudan kurtulmak.

2008 BİTERKEN

BİZ SORDUK VATANDAŞ CEVAPLADI


- 2008 yılında sizi en çok hangi olay etkiledi?

- 2008’de en çok sizi ne mutlu etti?

- Türkiye’de ve dünyada yılın adamı kim?

- En çok hangi olaya tepki gösterdiniz ya da üzüldünüz?

- 2009’dan beklentiniz nedir?

Milli Piyango’nun yılbaşı özel çekilişine sayılı günler kaldı. Milli Piyango bileti almak için İstanbul’daki Nimet Abla Bahçekapı gişesine gelen vatandaşlar sağnak yağmura rağmen uzun kuyruklar oluşturdu. 25 Milyon YTL’lik büyük ikramiye 7’den 77’ye herkesin hayallerini büyük ikramiye süslüyor.

Gemiyle dünya turu

- Zeynep Mordeniz- 40: Üç çeyrek, bir tane yarım bilet aldım. Boğaz’a bakan çok güzel bir ev ve araba öncelikle alacağım şeyler olur. Yıllardır yapamadığım uzun bir tatile çıkarım. Eminönü’nden Kadıköy’e geçereken arada bir görüyorum. Çok büyük ve bol ışıklı gemiler. Sanırım onlardan birine binerek bir dünya turu yaparım. Yapmak istediğim iş için yatırım yaparım.

İşçiyim, patron olurum

- Sezai Gökdemir- 28: Ben tersane işçisiyim. Hergün ’Acaba ben ne zaman işten çıkarılacağım’diye bekliyorum. Büyük ikramiye bana çıkarsa önce işi bırakırım. Giresun’da kendi zevkime göre çok büyük bir ev yaptırırım. Spor bir araba alırım. Sonra yöneticiliğini kendim yapacağım fabrikalar kurarım. Hem parayı gelişi güzel harcamamış olur, hem de istihdam yaratmış olurum.

Karıma kuaför dükkanı açarım

- Doğan (34) ve Seyhan(25) Ulat: Biz yeni evledik ve bir sürü borcumuz var. Önce tüm bu borçları kapatır ve bu borçlardan dolayı çıkamadığımız balayı için uzun bir tatile çıkarız. İstediğimiz yerden, istediğimiz gibi bir ev alırız. Sonra ikimiz için de araba alırız. Eşim kuaför onun için kuaför dükkanı açarım.

Ne yapacağım oyuncağı

- Enes Özyaman-10: İlköğretim Okulu Dördüncü sınıf öğrencisi Enes, Nimet Abla gişesine babası ile gelmiş. Alınan biletleri ıslanmasın, kaybolmasın diye şapkasının içinde saklıyor. Hayalleri ise çocukça değil: “Ev ve araba alırım babam için. Daha iyi bir okulda, daha iyi bir eğitim almak isterim.” Oyuncak almayacak mısın dediğimizde ise, “Hayır ne yapacağım ben oyuncağı” diyor.

Dostlarımla gezerim

- Gürkan Kuş (47): Çocuğumun eğitim için ve rahat bir emeklilik geçirecek kadar bir para ayırırım. Kalan parayı işletirim. Büyük bir tekne alıp ailem ve dostlarımla dünyayı gezerim. Bir geçtiğim yerden bir daha geçmem. Dünya turu bitince ya da sıkılınca Türkiye’de güzel bir sayfiye kasabasına yerleşirim. Burada sakin bir yaşam sürerim. Yakınlarıma da yardım ederim.

YILIN ADAMI OBAMA

Müjde Ar


- 2008’de Annemi (Aysel Gürel) kaybetmek beni gerçekten çok etkiledi. Hala kendime gelemedim. Oraya odaklandım

- Bu sene annemden dolayı hiçbir şeyden tat almadım.

- Yılın adamı kesinlikle Obama

- 2009’da Oğlum Söz’ün liseyi başarıyla bitirmesini istiyorum. Tabii önce sağlık.

Fazıl Say

- Bu yıl Obama’nın başkan seçimi en etkileyici olay,

- 2008’de Mesleki ve kızımla ilgili mutluluklarım oldu

- Türkiye’de Nuri Bilge Ceylan. Dünyada ise 8 altın madalya kazanan Amerikalı yüzücü Michael Phelps yılın adamı.

- 2009’dan gerçekten barış ve huzur bekliyorum.

Haldun Dormen

- Obama’nın başkan seçilmesi beni çok etkiledi. Amerika’da 4,5 yıl yaşayadım. Orada siyahlar otobüste hep arkada otururdu. Bu yüzden Obama’nın başkan seçilmesi beni çok fazla etkiledi.

- 7 yıl aradan sonra Kibarlık Budalası oyunumla sahneye çıkmam ve insanların beni özlediğini gösterip ayakta alkışlamasına gerçekten çok mutlu oldum.

- Yılın adamı kesinlikle Obama.

- Hüseyin Üzmez’in serbest bırakılmasına hem tepki gösterdim hem de üzüldüm.

- İnsanların birbirlerine biraz daha saygı göstermesini özellikle dini bahane ederek savaş çıkartmaları umarım 2009’da biter.

Bush’a ayakkabı atılması önemli

Pınar Yılmaz -20 –Öğrenci


- Ekonomik krizin işçi çıkarmak için yok yere bir bahane haline dönüştürmesi ve bu gerekçeyle çok sayıda kişinin işsiz kalması beni ve yakınlarımı olumsuz etkileyen olayların en büyüğüydü.

- Toplumsal direnişin başta Yunanistan olmak üzere birçok ülkede canlanması. Bireylerin kendi devletlerine karşı var olduklarını göstermesi oldukça heyecan vericiydi.

- Yılın iki adamı vardı bence. Biri, Bush’a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi. İkincisi ise Türkiye’de ise ’kriz bizi teğet geçti, hamdolsun, en az üç çocuk doğurun’ gibi söylemleriyle gündeme oturan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan.

- En üzüldüğğm olaylar arasında, Tuzla’da tedbirsizlik ve eğitimsizlik sonucunda meydana gelen işçi ölümleri var. Ayrıca bazi polislerin, masum vatandaşlara, belki dur ihtarına uymadığı belki de çok basit başka bir basit gerekçeyle hayatlarına kıyması affedilemez.

- 2009 yılında umarım, Türkiye de Yununistan gibi sisteme ve ülkedeki yanlışlara karşı daha tepkili va örgütlü olur, toplumsal dayanışmalar daha da canlanır.

Beste Ateşpare-19- Öğrenci

Aktütün baskını çok acıydı


- Iraklı gazetecinin Bush’a attığı ayakkabı herkes gibi beni de etkiledi. Ama bu olayın üzerine diğer Iraklı gazetecilerin Bush’dan özür dilemesine üzüldüm...

- Frankfurt Kitap Fuarı-’nda onur konuğunun Türkiye olması çok mutlu etti.

- Bence 2008 yılının tek bir adamı var o da Barack Obama!

- Aktütün köyü baskını beni en çok etkileyen ve üzen olay oldu.

- Sanırım herkes gibi bende 2009’da ekonomik krizin düzelmesini; iş bulabilmeyi, insanlarımızın daha fazla maddi ve manevi sıkıntı çekmemesini diliyorum.

Selen Butgel-19- Öğrenci

Deniz Feneri’ne çok üzüldüm


- Benim için en çok aydınların Ermenilerden özür dileme kampanyası başlatmaları çok etkiledi. Olmamış bir soykırım için böyle bir kampanya olması Türkler ve Türk tarihi için çok yaralayıcı bir durumdu.

- Bush’a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci yılın adamıdır.

- Deniz Fener’i olayına üzüldüm.Bir çok insanın yardım amacıyla verdikleri paranın boşa gitmesi, sadece bir takım insanların çıkarı için iyilik ve dini kullanması beni çok üzdü.

- 2009 yılında ekonomik krizi atlatmış bir ülke bekliyorum.

Sarıgül’ün okula ek bina yapmasına çok sevindim

Merve Tekin- 21- Öğrenci


- Şu an için en önemli sorun doğalgaz zammı gibi görünüyor. İnsanların doğalgazdan vazgeçip kömür sobası kurması beni çok rahatsız ediyor.

- 2008 yılı içinde, İstanbul Şişli Belediye Başkan’ı Mustafa Sarıgül’ün okulumuza yeni bina yapması beni mutlu etti.

- Türkiye’de elbette iyi şeyler yapan insanlar vardır. Ama şu anda aklıma gelmiyor. Dünya’da ise Barack Obama’yı sayabilirim. Ama tabii yılın adamı olmayı hak edecek mi onu bilmiyorum.

- CHP’nin çarşaf açılımına tepki gösterdim, üzüldüm. CHP’den beklemediğim bir hareketti.

- Yeni yılda alttan derslerimi vermeyi ve krizin bir an önce bitmesini bekliyorum.

Maaşlarla zamlar dengesiz. Nedir bu, yaşam mı?

Ebru Asal-23- Operatör


- Bu yıl beni en çok etkileyen olaylar, gündemden hiç düşmeyen Kürt ve Ermeni meseleleridir.

- Bu yılki mutluluğum hem bireysel hem toplumsal bir olay. Zamlarla gelen yüklü elektrik, su, doğalgaz faturalarına ve kiraya rağmen yeni bir eve çıkabildim.

- Yılın adamı Obama.

- Benim tepkimi çeken tek olay şudur: Maaşlara yapılan zamla doğalgaz, elektrik gibi şeylere yapılan zamlar arasındaki müthiş dengesizlik. Nedir bu yaşam mı?

- Krizin bitmesi diliyorum.

Adamım Kılıçdaroğlu

Nihat Yavuz- 21-Öğrenci


- Zannediyorum bu soruya hemen herkes ekonomik kriz demiştir. Herkes gibi dünyada yaşanan ekonomik dalgalanma beni de etkiledi.

- Geçtiğimiz yıl Bush’un iktidardan gitmesi ve üstüne suratına ayakkabı yemesi beni gerçekten çok mutlu etti.

- Yılın adamı kesinlikle Kemal Kılıçdaroğlu

- Yunanistan’da polis tarafından “tesadüfen” öldürülen öğrenciye çok üzüldüm.

- Türkiye’de mart ayında yapılacak yerel seçimlerde solun özellikle Ankara’da hakimiyetini bekliyorum bunu istiyorum.

- Kriz erken bitsin

Zamlar hepimizi çok etkiledi

Şevki Yalçınkaya- 26-Taksici


- Zamlar özellikle doğalgaza gelen yüzde yetmiş zam elektrik zamları beni çok etkiledi.

- Galatasaray’ın şampiyon olması benim için en sevindirici olaydı.

- Yılın insanını Bush’a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci olarak seçiyorum. Damgasını vurdu geçti. Türkiye’de ise Erdoğan, yaptığı olumsuzluklar adına seçiyorum.

- Ticari arabalara satılamaz koyulacağı söylenmesi beni rahatsız etti.

- Yeni yıldan mutlu huzurlu, barış dolu bir dünya diliyorum.

Haberin Devamı