Gazete Vatan Logo

'İstediğin babayı seç' dönemi

Lezbiyen çiftlerin de benzer uygulamaya tabi tutulacağı değişiklik geliyor

İNGİLTERE'de yapılan yasal değişiklikle `donör sperm' tedavisi tedavisi (IVF) gören kadınlar, sadece yakın kan akrabaları dışında istediği kadın veya adamın `baba' veya `ikinci ebeveyn' olmasına rıza gösterebilecek. 6 Nisan'da uygulamaya girecek değişiklik, her yıl IVF yöntemiyle tüp bebek sahibi olmak isteyen 2 bin kadını kapsayacak.

İngiliz Daily Mail gazetesinin, `Aile değerleri bir kez daha saldırı altında' başlığıyla verdiği haberde, rahim dışında tüp içinde dölleme yöntemi (IVF) ile çocuk sahibi olan bekar kadınların, yeni düzenleme sayesinde bebeğin doğum sertifikasına istediği kişinin adını `baba' olarak yazdırabilecekleri belirtildi.

Geçen yıl parlamentodan geçen tartışmalı `Embrioloji Kanun Tasarısı'nın bir bölümünü oluştururan yeni düzenlemeye göre, baba adayının bebekle genetik bağı ya da anne ile romantik ilişkisi içerisinde olmasına dahi gerek bulunmuyor. Kendi rızalarıyla `ikinci ebeveyn' olmayı kabul edenler, anne babalığın yasal ve ahlaki sorumluluklarını da üstlemiş olacak. Kadın babalar, ayrıca anne ile ilişkileri bozulması durumunda 'çocuk yardımı' ve `ziyaret hakları' için de mücadele edebilecek.

LEZBİYEN ÇİFTLER BENZER HAKLARA SAHİP OLACAKLAR

İngiltere'de DNA ve genetik çalışmalarında en yüksek otorite olan Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), IVF yöntemine başvuran eşcinsel ilişki içerisindeki lezbiyen çiftlere, evli heteroseksüel çiftlerle benzer hakların verileceğini açıkladı. Evli olmayan ve kız arkadaşı doğurganlık tedavisi gören bekar erkeklerde tüm ebeveyn haklarını kolaylıkla talep edebilecek.

TEPKİ TOPLAYAN UYGULAMA

Kanun tasarısındaki yeni değişikliğe çeşitli kesimlerden farklı tepkiler geldi. Eski HFEA Başkanı Barones Deech, uygulamanın doğum setifikası sahtekarlığının artmasına sebep olabileceğini ve saçma olduğunu söyledi.

Bu uygulamanın özellikle çocuklara zarar vereceğini vurgulayan Dr.Trevor Stammer, "Çocuklar bu durumu 15-16 yaşlarına geldiklerinde fark edecekler. Fakar o zamanda büyük zarar görmüş olacaklar" dedi.

İşçi Partisi Milletvekili Geraldine Smith de, doğum sertifikasında çocuğun gerçek kalıtım kayıtlarının yer alması gerektiğini açıkladı.

Haberin Devamı