Gazete Vatan Logo

‘İşte o katiller’

Filipinler’de polisin Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin talimatıyla uyuşturucu mafyasına karşı başlattığı operasyonlarda öldürülen 17 yaşındaki Kian Loyd delos Santos için hafta başında mecliste düzenlenen oturum, gergin anlara sahne oldu.

‘İşte o katiller’

Oturum sırasında yüzü maskeli bir görgü tanığı, Santos’u öldürmekle suçlanan polisleri teşhis edince rtam bir anda gerildi.

Santos, geçtiğimiz ay başkent Manila’da öldürülmüştü. Görgü tanıkları, bir grup üniformalı polisin Santos’u karanlık bir sokağa sürükledikten sonra başından vurarak infaz ettiğini söylemişti.

Duterte, olayın kamuoyunda infial yaratmasının ardından olay gecesine ait güvenlik kameraları görüntülerini izlemiş ve Santos’un cinayete kurban gitmiş olabileceğini kabul etmişti.

Dün düzenlenen ikinci oturumda senatörlerin olaya ilişkin sorularını yanıtlayan Polis Şefi Ronald dela Rosa ise, Duterte’nin kendisine gözaltına alınan kişileri öldürmeleri yönünde bir emir vermediğini öne sürerken, memurlarının da ‘yargısız infaz’ eylemlerine karışmadığını iddia etti.

Rosa, iddiaların kanıtlanması halinde görevinden istifa edeceğini de sözlerine ekledi.

Binlerce faili meçhul

Polis kayıtlarına göre Filipinler’de geçen Temmuz ayından bu yana uyuşturucu mafyasıyla mücadele operasyonlarında 4 bine yakın kişi öldürüldü. Polis öldürülen zanlılardan bir çoğunun tutuklanmaya direndiklerini öne sürüyor. İnsan hakları örgütleri ise, polisin yargısız infazlarıyla birlikte bahsi geçen dönemde en az 7 bin kişinin öldürüldüğünü savunuyor.

Haberin Devamı