Gazete Vatan Logo

‘İstanbul çelebisi’ sorunları çözecek

Mehmet Dülger “Bir tarafta Artvinli muhallebici, bir tarafta da Tuncelili müfettiş var” dedi

Demokrat Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Dülger “Bir tarafta Artvinli muhallebici, bir tarafta da Tuncelili müfettiş var. Ben de İstanbul çelebisiyim. Hodri meydan” dedi

Demokrat Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Dülger, bürokrasi ve politik hayatındaki deneyimlerini bu kez İstanbul’un hizmetine sunmak istiyor. Turk siyasetinin duayenlerinden şimdi de İstanbul için kolları sıvadı. Dülger diğer adaylara meydan okuyor: “Ben bir İstanbul çelebisiyim. Bir tarafta Artvinli muhallebici (AKP adayı Kadir Topbaş), bir tarafta da Tuncelili müfettiş (CHP adayı Kemal Kılıçdaroğlu) konuşuyorsa ben de bir İstanbul Çelebisi olarak İstanbul’u konuşurum. Hodri meydan. İstanbul 2014 Projesi adı altında İstanbul’u 68 ayrı bölümde ele alacağız. Kentin 68 ayrı tip sorunu var. Bu sorunların çözümünü 112 projede yan yana getirdik” diyor.

Özel araçlara sınırlama

Sivil toplum örgütleriyle, cemaat temsilcileriyle konuştuklarını herkesin “İstanbul sahipsiz” dediğini belirten Dülger “Başkan seçilirsem İstanbullu bir telefonla bana şikayetini söyleyecek, hemen yerine getireceğim ve onu haberdar edeceğim” dedi. Dülger projeleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “İstanbul’un merkezine özel araçlar sokulmayacak. Önce özel arabaları şehrin merkezine almamayı, sadece toplu ulaşım araçlarını almayı, sonra da belirli merkezlerde araç trafiğini tamamen kaldırmayı planlıyoruz. Amerikalıların güzel bir prensibi var. Arabanı park et yoluna devam et diye bir sistem. Arabanızı park merkezinde bırakacaksınız, oradan metroya bineceksiniz. Trafikten tecrit edilmesi planlanladığımız yerler, İstanbul’un sur içi denilen tarihi alanı, tarihi sınırları itibarıyla Beyoğlu ve Üsküdar’da çevrili tarihi alan. Buralarda kesin olarak yeni inşaat yapılmasına da izin vermeyeceğiz.”

Deprem öncelikli sorun

“İstanbul için beklenen 7.5 şiddetindeki depremin vereceği zararın Türkiye’nin milli gelirine yakın olması bekleniyor. Olası depremin 680 milyar dolar maliyet getireceği hesaplanıyor. Bunu ne İstanbul, ne Türkiye’nin ekonomisi kaldırabilir. Bağımsızlığımızı dahi tehlikeye sokacak derecededir. Deprem öncesi, esnası ve sonrası için projelerimiz var. Olur mu, olmaz mı bilemiyoruz, ama bütün tedbirleri şimdiden almak lazım. Acilen yapı stoğunun yenilenmesi gerekiyor. Parsel sisteminden ada sistemine geçerek mevcut yapıların yenilenmesi sağlanacak.”

Halkın yüzde 71’i vize konulmasını istiyor

“İSTANBUL’DA yaptırdığımız bir ankete göre halkın yüzde 71’i kente vize uygulaması getirilmesini istiyor. Hollanda’nın Amsterdam şehrinde oturmak için izin sırasına giriliyor. Benim bir tanıdığım Amsterdam belediyesine başvurarak sıraya girdi, 7 yıl sonra sıraları gelecek. Amsterdam plakası alabilmek için orada işinin veya evinin olduğunu belgelemen gerekiyor. Oysa İstanbul trafiğine her gün yaklaşık 600 araba giriyor. Her gün kuyruklara 2 km ekliyorsunuz. Siz her gün 2 km yol yapıyor musunuz? Hayır. Hollanda nasıl yapıyorsa ben de öyle yapacağım. Londra’nın merkezine arabayla giremezsiniz. Şehir merkezinin etrafındaki ilk halkada park etmenin saati 50 pound. Bu şekilde İstanbul’da da çok caydırıcı yüksek otopark ücreti olacak.”

Haberin Devamı