Gazete Vatan Logo

'İsrail İran'ı vurmak için fırsat yakaladı' iddiası

'İsrail İran'ı vurmak için fırsat yakaladı' iddiası

ABD önderliğinde 30 ülkenin katıldığı Basra Körfezi'ndeki tatbikat başladı. İsrail'in 27 Eylül'e kadar sürecek tatbikatı bir fırsata dönüştürerek İran'ın nükleer tesislerini vuracağı iddia edildi.

ABD önderliğinde 30 ülkenin, Basra Körfezi'nde mayın döşenmesi ve temizlenmesi amacıyla düzenlediği tatbikat başladı. Tatbikatın başlaması nedeniyle ABD ve İngiltere'nin bölgedeki askeri varlığını İran Körfezi'ne yönlendirmesi, İsrail'in İran'ı vuracağı iddialarını gündeme getirdi.

Suudi sermayeli El Arabiya televizyonunun internet sitesinde yer alan habere göre, İsrail'in, ABD önderliğinde 30 ülkenin katıldığı tatbikatı bir fırsata dönüştürerek, İran'ın nükleer tesislerine saldıracağı ileri sürüldü.

İsrail İranı vurmak için fırsat yakaladı iddiası

ABD Donanmasına bağlı 5.Filo'nun sözcüsü Greg Raelson, konuyla ilgili El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, Uluslararası Mayın Temizleme Tatbikatı 2012'nin, herhangi bir ülkeyi tehdit etmek ya da özel bir durum için düzenlenmediğini söyledi.

ABD Donanması'ndan yapılan açıklamada, "Uluslararası toplumun, stratejik su yollarında, ticaretin serbest akışını sağlamak için ortak çıkarları olduğu" belirtildi.

Açıklamada, tatkibata 30 ülkenin katıldığı vurgulandı ancak bu ülkelerin isimleri verilmedi. Tatbikatta, Basra Körfezi'nde mayın döşenmesi ve temizlenmesiyle, deniz altındaki patlayıcıların bulunması amaçlanıyor.

İRAN TEHDİT ETMİŞTİ

Ortadoğu'daki en geniş katılımlı tatbikat ayrıca Hz. Muhammed'e hakaret eden film nedeniyle bölgede gerilimin tırmandığı bir sırada gerçekleşiyor. İran pek çok kez saldırıya uğraması halinde Hürmüz Boğazı'nı kapatacağı tehdidinde bulunmuştu.

İran: Suriye'de askeri varlığımız yok

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, İran'ın Esad'a yardım için Devrim Muhafızları ve El Kuds gücü gönderdiği haberlerini yalanladı.

İran'ın Beşşar Esad yönetimine yardım etmek için Suriye'ye Devrim Muhafızları ve El Kuds gücü askerleri gönderdiği iddia edilmişti. Bu iddiayı İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi yalanladı.

İran haber ajansı İRNA'nın haberine göre, "İran'ın Suriye'de askeri var" haberlerinin ardından basın toplantısı düzenleyen İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, "Eğer Batılı ülkelerin Suriye'de teröristlere verdikleri destek ve onların oradaki varlığı iyice incelenirse, İran'ın orada askeri varlığının olmadığı kesin olarak görülecektir" dedi.

"İran, Suriye'ye yalnızca fikri olarak yardım etmekte ve bununla da gurur duymaktadır" diyen Caferi, İran ve Suriye arasındaki güvenlik işbirliği anlaşmasının hala geçerli olduğunu ancak bu anlaşmanın yürürlüğe girme şartlarını bu aşamada söylemenin "imkansız" olduğunu söyledi.

Uluslararası haber ajansı Reuters'da dün yer alan bir haberde, İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi'nin Tahran'ın Suriye'de askeri varlığı olduğunu kabul ettiği ileri sürülmüştü.

Haberde, İran Devrim Muhafızları'nın Suriye'de olduğu ancak doğrudan bir askeri yardımda bulunmadığı belirtilmişti.

Haberin Devamı